Aile terapisinde ilk seansın amacı nedir? İlk seansta terapist, aile bireyleri ve ilişkileri hakkında genel bilgi edinir. Sorunları ve beklentileri anlamaya çalışır. Güven ilişkisi oluşturmaya ve sürece motivasyonu arttırmaya çalışır.
Aile Terapisinin Amaçları
Psikoterapinin temel amaçları arasında kişilerarası ilişkilerin ışığında kaygı ve çatışmaların giderilmesi, algının-iç görünün artırılması ve diğer duygusal gerilimler için aile üyeleri ile işbirliği kurulması bulunmaktadır.
Çift terapisinde ilk seans genellikle çiftin terapistle tanışması ve terapinin nasıl işleyeceği hakkında bilgi alışverişiyle başlar. Terapist, çiftin hikayesini, ilişki dinamiklerini, sorunları ve hedeflerini anlamak için çeşitli sorular sorar.
Sistemik Aile Terapisi adımları, değerlendirme, hipotez oluşturma, tedavi planlama, müdahaleler, değerlendirme, sonlandırma aşamalarından oluşmaktadır.
Aile ve çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi 50 dakikadır. Hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde yapılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Aile terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişimi ve etkileşimi geliştirmeyi amaçlayan bir psikoterapi türüdür. Aile terapisti, aile sistemini bir bütün olarak ele alır ve aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin aile bireylerini nasıl etkilediğini inceler.
Aile terapisi konuları, ailede kökleşen veya başa çıkılamaz durumdaki her konuyu içerir. Her mutsuz ailenin kendine özgü sorunlarının olabileceğinden hareketle vakaya özel bir durum değerlendirmesi yapılır. Aile terapisi konuları arasında en öne çıkan başlık ise iletişim sorunlarıdır.
Yani aile danışmanlığı; psiko-sosyal açıdan bireylerin sorun, sıkıntı, travma ya da becerileri hakkında fikir edinebilecekleri bir alan yaratır. Kısacası aile içinde olan aile içinde kalır anlayışına karşı, bireylerin iyi hissetme ve sorunları tespit etme hakkını aile danışmanlığı ele alır.
Aile Terapisi ücretleri 2024 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Aile terapisinde aile üyelerinden birinde gelişen psikiyatrik ya da psikolojik sorun aile ilişkileri dinamikleri çerçevesinde ele alınarak tedaviye gidilir ya da aile içindeki bireylerin ilişkisel çatışma, sıkıntı ve şikayetleri bir bütünlük içinde çözümlenmeye çalışılır.
Sonlandırma evresi, aile değişim amaçlarına ulaştığında hem danışman hem aile üyeleri tarafından birlikte karar alınarak gerçekleştirilir. Sonlandırma evresinde özellikle uzun süreli amaçlar tartışılır. Sonlandırma aşamasında başlıca görev danışmanların kendilerini danışanlarının hayatlarında gereksiz kılmalarıdır.
Çift terapistine çift olarak gitme zorunluluğu yoktur. Terapiye bireysel gidilebilir. Terapist gerekli gördüğü yerde diğer eşi seansa alabilir.
Pozitif Aile Terapisi (PAT), Pozitif Psikoterapi kavram ve ilkeleri ile aile içi çatışmaların çözümünün sağlanmasını hedefleyen bir psikoterapi yöntemleri bütünüdür.
Seanslar kaç dakikadır? Evlilik terapisi seansları, çiftler birlikte alındığında 80 dakika sürmektedir. Daha sonra uzman tarafından belirlenen bireysel seanslar ise 50 dakika sürmektedir.
Bunlar arasında iletişim sorunları, evlilik problemleri, boşanma veya ayrılık süreci, çocuk yetiştirme zorlukları, aile içi çatışmalar, travma veya kayıp sonrası destek, bağımlılık sorunları, uyum sorunları, cinsel sorunlar, ebeveyn-çocuk ilişkileri, ailedeki rol değişiklikleri gibi konular bulunur.
Bilindiği üzere 04.09.2012 tarihinde yeni “Aile Danışmanlığı Yönetmeliği” Resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla beraber 300 saatlik teorik, 30 süpervizyon olmak üzere toplam 150 saatlik uygulama eğitim süresinden oluşan 450 saatlik eğitim süresi resmileşerek kesinlik kazandı.
eleman.net verilerine göre, Aile Danışmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.300 TL maaş alıyor. Aile Danışmanı, 2024 yılında en düşük 22.100 TL alırken, en yüksek 38.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aile Danışmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyordu.
Aile terapisi çalışma alanındadır. Aile terapisi stres, keder, öfke veya çatışmaya neden olan herhangi bir aile durumunda faydalı olabilir. Sizin ve aile üyelerinizin birbirinizi daha iyi anlamanıza ve sizi bir araya getirmek için baş etme becerilerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, evlilik terapisi, birçok çift için olumlu sonuçlar doğurabilir ve evliliği kurtarma şansını artırabilir. Ancak başarılı bir sonuç için çiftlerin istekli olmaları, işbirliği yapmaları, uygun bir terapist seçmeleri ve gerçekçi beklentilere sahip olmaları önemlidir.
- Seans ortalama 60 dakika sürer. - Tedavi fiyatlandırması, bir tedavi sürecinin süresine bağlıdır.
Aile terapisti ilaç yazar mı? Aile terapistleri psikolog, aile danışmanı, aile danışmanlık eğitimi almış hemşire ya da sosyal hizmet uzmanı oldukları için reçete yazma yetkileri yoktur.
Evlilik terapisi ya da çift terapisinin kaç seans süreceği çiftten çifte çok değişiklik gösterebilmekte, bireysel farklılıklar ve kullanılan teknik ve yöntemler de bu durum üzerinde etkili olabilmektedir ancak ortalama bir sayı vermek gerekirse en az 6-12 seans alınması önerilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri