Mevzuata uygun olarak aile danışmanı olmanın şu anki geçerli şartları şöyledir: Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olmak.
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.
Aile terapisi eğitimi ise bir üst uzmanlık alanıdır. Yani öncelikle; psikolog, psikiyatr, pedagog, hemşire hatta aile doktoru gibi kendi alanında bir uzman olmak gerekir ve onun üzerine istenildiği zaman bu alanda eğitim alınabilinir.
Aile danışmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık belli başlı lisans bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bunlar içerisinde psikoloji, sosyal hizmet, sosyoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ya da hemşirelik ve tıp ve çocuk gelişime gibi bölümler öne çıkmaktadır.
Aile danışmanı olmak için öncelikle sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Daha sonra ise en az 450 saati bulan bir aile danışmanlığı eğitimi almalı ya da yüksek lisans aile danışmanlığı programına başvurmalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
Aile danışmanlığı sertifikası özel sektörde faaliyet gösteren eğitim kurumları veya üniversitelerde verilen aile danışmanlığı eğitimi ile alınabilir. Eğitim sürecinde süpervizyon eğitimini tamamlamayan veya değerlendirme sınavında yeterli puanı almayan kişiler danışmanlık sertifikası almaz.
Uzaktan Eğitim ile MEB onaylı Aile Danışmanlığı eğitimi alan kişiler kursu bitirdikten sonra isteğe bağlı uygulama eğitimine katılacaktır. Uygulama eğitiminden sonra sınavına girebileceklerdir. Sınavından 50 puan ve üzeri alan tüm kursiyerlerimiz MEB onaylı Aile Danışmanı sertifikası almaya hak kazanacaktır.
Psikoloji, psikolojik danışmanlık, sosyal hizmetler gibi ruh sağlığı ile ilişkili bölümlerde eğitim görmüş uzmanlar, Evlilik/Aile Terapisi alanında sertifikalı eğitim alarak uzmanlık kazanırlar.
Türkiye'de kimin terapi yapacağı yasal olarak belirlenmiştir. Buna karşın gerekli denetim olmadığı için herkes terapist olarak kendini ilan edebilmektedir.
Aile terapisi, psikoloji bölümünden mezun olan ve bu alanda yüksek lisans yapmış psikologlar tarafından yürütülmektedir.
Aile danışmanı; hemşirelik, tıp, psikoloji, sosyoloji ve rehberlik gibi bölümlerden lisans diploması almak durumundadır. Bu alanlardan mezun olan kimselerin lisans eğitimleri sonrasında meb ya da yök tarafından düzenlenen sertifika programlarına katılarak sertifika almaları gerekir.
Psikolog ücretleri 2024 yılında 950 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2024 yılında 850 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2024 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Bu nedenle, lise mezunu bir kişi doğrudan aile danışmanı olamaz. Ancak lise mezunu bir kişi, aile danışmanı olmak için gereken eğitim yolculuğuna başlayabilir.
İlişki koçu olmak isteyen kişilerin belli bir üniversite bölümü okumasına gerek yoktur. Ancak ilişki koçu olmak için ilişki koçluğu eğitimi ve sertifikası almak şarttır. İlişki koçu olmak isteyen kişilerin alacağı eğitimin yanı sıra bazı terapistlik becerilerine de sahip olması gerekir.
Aile danışmanlık merkezini iki aile danışmanı veya bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı ile birlikte açabilmektedir. Aile danışmanlığı merkezinde büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personel mutlaka bulunmalıdır. Merkez açabilmek için gereken insan kaynağı bu şekilde olmaktadır.
Eğitimin Süresi. 450 Saat. (300 Saat teorik 120 saat uygulama, 30 saat Süpervizyon. PROGRAMA %70 DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.
Terapist Nasıl Olunur? Terapist olmak için 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümünden mezun olmak gerekiyor. Psikoterapi eğitimi veren özel kurumlara başvurarak sertifika almak mümkündür.
Terapist olmak için Psikoloji lisans eğitiminden sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayarak “klinik psikolog” ünvanı almak veya Çift Aile Terapisi gibi spesifik terapi eğitimlerini tamamlamak gerekir.
Terapist, psikolojik destek almak için ilgili kuruma başvuran kişiye uygun psikolojik testleri belirler ve uygular. Test sonuçlarına ve terapistin kendi gözlemlerine dayanarak danışana tanı koyar. Terapist olmak için üniversitelerin Psikoloji ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nden mezun olmak gereklidir.
Psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, sosyoloji, hemşirelik ya da tıp bölümlerinden mezun olmak,Aile danışmanlığı alanında master (yüksek lisans) yapmak,Aile danışmanlığı eğitimi alarak sertifika sahibi olmak.
Üniversiteler, kolejler ve eğitim enstitüleri, aile danışmanlığı eğitimi sunan kurumlar arasında yer alır. Ayrıca, yerel halk eğitim merkezleri veya danışmanlık dernekleri de aile danışmanlığı eğitimi hakkında bilgi ve kaynak sağlayabilir.
Hazırlık düzeyi ve deneyimli olan kişiler genellikle daha iyi performans gösterirken, bu alanda tecrübesi olmayan veya yeterli hazırlık yapmayan kişiler için sınav zorlayıcı olabilir. Ancak, sınava iyi hazırlanarak ve aile danışmanlığı alanında deneyim kazanarak, sınavı başarılı bir şekilde geçmek mümkündür.
Devlette aile danışmanı olmak için Sosyoloji, Psikoloji, Tıp, PDR, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet, Hemşirelik gibi alanlardan mezun olma şartı aranır. Daha sonra üniversiteler ya da kuruluşlardan aile danışmanlığı sertifikasını almak için derslerine katılarak başarı ile tamamlamak gerekmektedir.
Mezun Olmadan Aile Danışmanlığı Sertifikası Alınır mı? Mezun olmadan aile danışmanlığı sertifikası alınması imkansızdır. Aile danışmanlığı sertifikası almak üzere üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri