İLK KAR VE ŞEHİRLERE YAĞAN KAR TÜKETİLMEZ! Bunun nedenleri ise şehirlerdeki hava kirliliğinin fazla olması ve düşen ilk karda toz ve bakterilerin fazla olmasındandır. Ancak yüksek dağlara ve köylere yağan karlar temizdir. Bu yüzden rahatlıkla tüketilebilir.
Şüphesiz beyaz ve mavi renkli temiz kar yenilebilir. Fakat şehir ve kasabalarda kar çeşitli kirleticiler içerebilir.
Kar yemek zararlı ve kimseye tavsiye etmiyoruz. Yenen karın direk soğuk etkisine bağlı olarak üst solunum yolundaki lokal bağışıklık mekanizmalarında bozulma oluşabiliyor. Ayrıca, kar havada duran zararlı toksik partikülleri toplayıp aşağıya indiriyor.
Dolayısıyla kimsenin artık "Köyde yaşıyorum, benim havam temiz" dememesi gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapışarak yere iniyor. Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Soğuk havada yaşam fırsatı bulamayan mikroorganizmaların çoğalması ve bulaşması için oldukça elverişli bir durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kar yağınca mikropların kırılmasının maalesef bize çok da faydası olmuyor.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun kaynatılmadan içilmesi, bazı sindirim bozuklukları, uzun dönemde ise organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara ve bazı kanser tiplerinin oluşmasına neden olabilir.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir. Koyuncu Tuz, hem yol bakımı hem de ev kullanımı için yüksek kalitede buz çözücü tuz üretimi ve ihracatı yapmaktadır. Kaya tuzu, en geleneksel kar eritme yöntemlerinden biridir.
Unutmayalım ki kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
Bitlis haricinde Hakkari, Erzurum, Kars, Muş, Bingöl, Ardahan, Van kar yağışının en etkili olduğu iller. Elde edilen veriler ışığında en çok kar yağan illerin tamamı Doğu Anadolu Bölgesi illeridir. Erzurum, Kars, Ardahan bölgesinde yağış miktarı diğer bölge illerine nazaran daha azdır.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
3-Kar Nem ve Azot Sağlar
Doğa, bitkilere bir tür gübre desteği sağlar.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir. Ses, havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Dünyanın farklı yörelerinde farklı şekillerde tüketilse de ülkemizde kar genellikle tatlı yiyeceklerle birlikte indirilmektedir mideye. Son zamanlarda bal, çikolata ve karamel bu yiyeceklerden en öne çıkanları olsalar da kar bir tek onunla yenebilir bence...
Soğuk kış günlerinde yollardaki buzları eritmek için sıklıkla başvurulan bir uygulama yollara tuz serpilmesidir. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur.
Şüphesiz ki, kar erimesi karın su kaybına sebep olan en büyük etkendir. Kar erimesi hava sıcaklığının ve rüzgar hızının artması ile doğru orantılıdır.
Evet, kar suyu saf sudur. Yağmur suyuda saf sudur, her ikiside, denizlerden, dere veya göllerden buharlaşırken katkıları ve atıkları aşağıda bırakırlar.
Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
Turan, “Yerleşim alanı dışındaki kar, çok temiz. Bu karı erittiğimizde enfes bir çay demleyebiliriz. Kar suyu, minerali az, fakir ve saf bir su. Böyle olunca çay molekülünü suya verebiliyor ve ortaya daha leziz bir çay çıkıyor” dedi.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri