Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş hükümler aleyhine başvurulabilecek bir yoldur. Hukuki güvenlik ve hukuk devletinin işlerlik kazanabilmesi için kesin hüküm gerekli olsa da bazı hallerde adli hataların düzeltilmesi de gerekmektedir. Bu gerekliliğin sonucu yargılamanın yenilenmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kapanan dava yeniden açılır mı?

Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Yargılamanın yenilenme sebepleri nelerdir?

Davaya doğrudan uygulanan kanunun, Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi yahut, yasama organınca kaldırılması, değiştirilmesi, daha sonra yapılan bir yasa ile zımnen ilga edilmesi gibi durumların birer yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idare.gen.tr

Aynı mahkeme tekrar açılır mı?

Yeniden yargılanma yapılması için birtakım şartların oluşması gerekir. Mahkemede kullanılan deliller dışında ancak yeni bir delille mahkemeye yeniden yargılama talebinde bulunabilir. Karar çıkmadan önce mahkeme tarafından dikkate alınmayan sebeplerle yeniden yargılama talebinde bulunulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi talebi nereye yapılır?

Yargılamanın yenilenmesi talebi, hükmü veren mahkemeye yapılır. CMK'nın 303. Maddesi gereğince Yargıtay'ın doğrudan vermiş olduğu bir hükme karşı yapılacak yeniden yargılama isteminin de hükmü vermiş olan mahkemeye yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nusretcetin.av.tr

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargılamanın yenilenmesi hangi hallerde yapılır?

Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmişse bu nedenle hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Yargılamanın iadesini kimler isteyebilir?

Olağanüstü kanun yolu olarak 374-381 maddeleri arasında düzenlenen Yargılamanın İadesi Hukuk Muhakemesi Kanunu; mahkemece verilmiş kararın değişmesine neden olabilecek yeni delillerin ve olayların yaşanması durumunda, her iki tarafın da yargılamanın iadesi başvurusunda bulunmasını mümkün hale getirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Kapanan dosya neden tekrar açılır?

Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdikten sonra dosya kapatıldığı için, kapatılan dosyanın açılması ancak yeni bir delile ulaşılması ile gerçekleşebilir. Buradan da anlaşılacağı gibi, Cumhuriyet savcısı dava açmaya yeterli olmayan delillerin aynılarını kullanarak tekrar iddianame hazırlayamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acasoy.com

Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? İlk derece ceza mahkemesince hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine başvurmak suretiyle “Onama” kararının kaldırılması talebinde bulunmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Davanın yeniden görülmesi kararı ne demek?

İstinaf kanun yolunun amacı da göz önüne alındığında Bölge Adliye Mahkemeleri, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararları bozduktan sonra tekrar ilk derece mahkemesine göndermek yerine çoğunlukla davanın yeniden görülmesi kararı verir. Bu karar neticesinde ilgili Bölge Adliye Mahkemesinde dava yeniden görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Yargılamanın yenilenmesi kararı temyiz edilir mi?

Yargılamanın yenilenmesinin ilk iki aşamasına karşı istinaf veya temyiz kanun yoluna gidilemez, yalnızca itiraz yoluna gidilebilir. Duruşma sonunda verilen kararlara karşı ise, istinaf ve temyiz kanun yoluna gidilebilecektir[5].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Yargılamanın iadesi süresi ne kadar?

Yargılamanın İadesi Süresi

Kanunda yargılamanın yenilenmesi süresi kural olarak 3 ay ve herhalde yenileme talebine konu olan hükmün kesinleşmesinden itibaren 10 yıldır. Ancak (ı) bendinde yazılan sebepten dolayı yargılamanın yenilenmesi süresi ilama ilişkin zamanaşımı süresi kadardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Kimler yargılamanın yenilenmesini talep edebilir?

Bu kanun yoluna hükümlü, şayet ölmüş ise eşi, üstsoyu, altsoyu ve yasal temsilci ancak kişinin lehine olacak şekilde başvurabilir. Cumhuriyet Savcısı ve Beraat eden sanık ise hem lehe hem de aleyhe başvurabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Dava kaç defa yenilenebilir?

Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kapanan dava dosya Uyaptan ne zaman silinir?

Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Dava dosyası kaç yılda kapanır?

Suç Tarihi İtibariyle 18 Yaşını Bitirmişler İçin Dava Zamanaşımı Süresi: 5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; 20 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; 24 yıl.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Kesinleşmiş karar değişir mi?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?

(Değişik cümle: 28/3/2023-7445/22 md.) Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşmiş karara nasıl itiraz edilir?

İstinafta cezası kesinleşen sanıklara

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Dosya kapanırsa ne olur?

Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr

Kapanan dava nasıl açılır?

Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kapanan dava dosyalar e devletten nasıl silinir?

Dava Sil
  1. İlgili dava dosyası için Dosya Görüntüleme üzerinde, İşlemler menüsünden Dava Sil seçilir.
  2. Bir dava dosyasının silinebilmesi için Sistem aşamasının Girişi Tamamlandı veya Bilgileri Eksik olması gereklidir.
  3. Açılan Dosyayı Sil ekranında Onayla butonuna basılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.mapfre.com.tr

Kesinleşmiş mahkeme kararına karşı yargılamanın yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiş hukuki yol nedir?

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı tanınan başvuru yollarına “olağanüstü kanun yolları” denilmektedir. Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen son kararlara karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargılamanın iadesi yeni bir dava mıdır?

Yargılamanın iadesi talebi de bir davadır. Dava dilekçesinde aranan koşulların bu dilekçede de bulunması ve mahkemece de yeni bir dava gibi yeni esas numarası verilmesi ve taraf teşkilinin sağlanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi nasıl yapılır?

Yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur çünkü kesin bir hükme bağlanmış uyuşmazlık hakkında kural gereği yeniden yargılama durumu söz konusu değildir. Hükmü veren mahkemeye “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yeniden yargılanma başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT