Ailenin eş anlamlısı olan birden fazla eş anlamlı kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler ebeveyn, anne, baba ve kelimeleridir. Akraba, hısım, sülale, akran ve konut kelimeleri de eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Hane ve ev de eş anlamlıdır.
Türkçede aile anlamında bark, eş, ev, hanedan, karı, kodak, ocak, odbaşı, sülale gibi sözcükler de bulunmaktadır.
Aile kelimesinin eş anlamlısı ebeveyn olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak tek eş anlam ebeveyn olarak karşımıza çıkmamaktadır. Sülale, hısım, akraba, ocak ve anne kelimeleri de ailenin eş anlamlıları olarak bilinmektedir.
Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler isim, nam, ün, şöhret, sayma, sayılma kelimeleri olmaktadır. Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler arasında en çok kullanılan ise isim kelimesi olmaktadır.
büyükanne, nine i. anneanne i. babaanne i.
İlgili 16 soru bulundu
Babaanne kelimesiyle eş anlamlı olan tek bir sözcük vardır: NİNE. Bu kelime bazı yörelerde ''NENE'' şeklinde yazılır ve telaffuz edilir.
"Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir. Örneğin İngilizcede bu anlamda aunt sözcüğü kullanılır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
AL EŞ ANLAMLISI NEDİR? Al kelimesinin ilk ve en bilinen eş anlamlısı kırmızıdır. Kırmızı kelimesi al kelimesinin yerine kullanılabilir ve anlam bütünlüğü kaybolmaz.
Ev eş anlamlısı birkaç tanedir. Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Eski Türkçede “aile, kabile, hısım, akraba” manâsına oguş kelimesinin kullanıldığı söylenmektedir (Atalay, C. I, 1998, s. 83). Türkiye Türkçesi ağızlarında ise “oguş” keli- mesine rastlanmamaktadır. Bunun yerine günümüzdeki “akraba, dünür, hısım, yakınım” gibi kelimeler kullanılmaktadır.
çift, eş, ikiz.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor.
Okul sözcüğü yerine en çok tercih edilen eş anlamlı sözcük mektep sözcüğüdür.
Armağanın eş anlamlısı olan sözcükler nelerdir detayları ile derledik. Armağan, eş anlamlısı hediye, ödül ya da mükafat olan bir kelimedir.
Özellikle akraba kelimesi daha yaygın kullanılırken, alternatif olarak genelde hısım sözcüğü de destekleyici biçimde değerlendirmektedir. Özellikle iki farklı cümle arka arkaya yazarken, aynı anlam eşliğinde akraba ile beraber hısım kelimesi cümleleri bozmayacak içinde değerlendirilir.
4. yüzyıldan beri kullanılmakta olan kuzen sözcüğü, 40'dan fazla dilde aynı manada kullanılmaktadır. Ege Bölgesinde ve Trakya'da kuzen yerine böle sözcüğü de kullanılır. Bir halk deyişi olan böle sözcüğü, bölmek fiilinden türetilmiştir.
UZUN KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Uzun kelimesinin eş anlamlısı "mesafe" ve "ırak"dır. Bu kelimeleri cümle içerisinde "uzun" kelimesinin yerine koyduğumuzda cümlede herhangi bir anlatım bozukluğu meydana gelmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri