Suça iştirak şekilleri faillik, azmettirme ve yardım etme olarak sınıflandırılabilir. Faillik fiili hakimiyet konusu göz önüne alındığında müstakil faillik, müşterek faillik ve dolaylı faillik olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yasaklanan eylemi tek başına icra eden kişi “müstakil fail” olarak adlandırılmaktadır.
Müşterek faillik, suçun kanunda belirtilen unsurlarının işlenme- sine doğrudan doğruya katkı sağlanması / ortak olunması anlamına gelir. Bu husus, 37. maddenin 1. fıkrasında, 'Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur' şeklinde düzenlenmiştir.
Hisse satın alımının oranı iştirak türünü belirler. Bağlı ortaklık ve bağımsız ortaklık olmak üzere iki farklı iştirak türü bulunur. Mevcut olan iştirak türünün dolaylı olarak ya da direkt olarak oluşması mümkündür.
32 Dolayısıyla faillik ise isnat edilebilme yeteneği olmayan, cezalan- dırılmayan veya kusurlu sayılmayan bir insanı, bir suçu işlemek için maddi bir araç gibi kullanmaktır. Örneğin küçüğü ve akıl hastasını suça azmettiren veya bir kişiyi maddi manevi cebirle bir suçu işlemeye zorlayan kişi dolayısıyla faildir.
Örneğin; diğer faille birlikte ortak suç işleme kararı çerçevesinde maktulün öldürülmesini planlayan, diğer sanığa silah veren, yer gösteren, maktule ve olay yerine ilişkin bilgi toplayan, suçun icrası sırasında yakın bir yerde bekleyen, sonra da diğer sanıkla birlikte kaçan kişi müşterek fail olarak kabul edilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Dolaylı fail, asıl fail gibi cezalandırılır. Örneğin, yaşı küçük çocuğu kullanarak kasten adam öldürme suçunun işlenmesinin sağlanması halinde, dolaylı fail, asıl fiili işleyen kişi gibi cezalandırılır.
Birden fazla failin birbirlerinden bağımsız ve habersiz, kural olarak, aynı suçu işlemek üzere bir araya gelmeleri, yan yana failliği ifade etmektedir. Yan yana faillik bir diğer faillik türü olan müşterek faillikle yakın ilişki içindedir.
TCK'nın 37. maddesindeki; “(1) Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur. (2) Suçun işlenmesinde bir başkasını araç olarak kullanan kişi de fail olarak sorumlu tutulur.
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
1.Fail veya suçlu kavramı
Kanunda suç olarak öngörülen bir fiili işleyen kimse faildir. Elbette, failsiz suç da, mümkün değildir. Her fiil zorunlu olarak bir failin eseridir. Fail suçludur.
Suçun birden çok kişi halinde işlenmesi, bazen o suçun niteliği gereği olabilir. Bu durumdan farklı olarak, bazen de tek bir kişinin suçu işlemesi mümkünken yine birden çok kişi suçu işlemiş olabilir. Birinci halde, yani çok failliliğin suçun kurucu unsuru olduğu duruma “çok failli suçlar” diyoruz.
Azmettirilen, bir iştirak iradesinin sonucu olarak hareket ettiğinin bilincindedir. Dolaylı faillikte, dolaylı fail, suçu işleyen kişinin hareketleri üzerinde hakimiyet kurmaktadır. (2) Azmettirmede, azmettirilen suçu işlerken bir araç olarak kullanılmaz. Suç üzerinde tasarruf etme imkanı vardır.
Suça iştirak ancak kasıtlı işlenen suçlarda söz konusu olabilecektir. Taksirle işlenen suçlarda suça iştirakten bahsetmek mümkün değildir. Bu durumda her bir failin kendi işlediği suç oranında sorumluluğu doğmaktadır.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
Failin bir suçu işlemek için aynı hukuki değeri koruyan daha hafif bir suçu işlemek zorunda kaldığı hâllerde “geçitli suç” söz konusu olur. Geçit suçlar cezalandırılmayan önceki eylemlerin kapsamında sayılırlar ve bu nedenle bütün cezalandırılmayan önceki eylemlerle birlikte görünüşte içtimanın bir türünü oluştururlar.
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Zihni bir bilgiyi gerektiren ve hem günlük hem de hukuk dilinde aynı anlamı ifade eden somut, maddi unsurlara deskriptif (tanımlanabilir) tipiklik unsurları denir.
“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise "mağdura göre şahsilik" olarak adlandırılır.
MAĞDUR (Pasif süje): Her suçun mutlaka bir mağduru vardır. İhlal edilen hukuki değerin sahibine denir. Bir kişi hem fail hem de mağdur olamaz.
Ceza hukukunda fail, suçun kanuni tanımındaki fiili gerçekleştiren, bu eylem üstünde hâkimiyet kuran, kanuni tanıma uygun haksızlığı gerçekleştiren kişidir. Her suçun ne olursa olsun bir faili vardır. Faili olmayan bir suç tanımı olması imkansız.
Fail Nedir? Ceza hukuku bakımından fail hukuka aykırı fiili meydana getiren kişidir. Genel suçlar; suçun oluşumu için failin sıfatının önemli olmadığı suçlardır. Bu suçların faili herkes olabilir.
Dolaylı faillik suçun işlenmesinde bir başkasının araç olarak kullanılmasını ifade eden bir iştirak şeklidir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile dolaylı faillik yasal bir zemine kavuşmuştur.
Zincirleme suç, aynı suç işleme kararıyla değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden çok işlenmesidir. Terör örgütünün propagandası yapmak suçu, kamu güvenliği aleyhine işlenen somut tehlike suçudur.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir. Ancak suçların içtima durumu söz konusu olduğunda fail tek suç işlemiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri