Sıcak havayı kullanarak pişirme prensibi ile çalışan Airfryer, yiyecekler oldukça düşük bir yağ oranı ile kızarttığı için, özellikle sağlıklı beslenen kişilerin ilk tercihi oluyor. Çeşitli et yemekleri, tavuk, balık, ızgara, patates, kuru meyve ve diğer ürünler Airfryer ile pişirilebilir.
Cihazın airfryer çalışma prensibi de sıkça merak edilir. Sıcak hava fritözü olarak da bilinen cihaz, konveksiyon prensibini kullanarak çalışır. Yani ilk olarak ısıtma yapan kısım, elektrik yardımıyla gerekli ısıyı üretir. Ardından içerideki fan, yemeğin etrafında yüksek ısıyı dolaştırır.
Airfryer ile pişirilen yiyeceklerin, diğer pişirme yöntemlerine göre daha az değer kaybına neden olduğunu ifade eden Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Sema Aydın, airfryer ile yapılan kızartma işleminin akrilamid gibi kanser gelişimiyle bağlantılı bazı bileşiklerin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.
Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Sema Aydın, "Airfryer ile kızartılmış yiyecekler teknik olarak derin kızartmadan daha sağlıklı olsa da potansiyel zararları bulunuyor. Hava fritözlerini günlük olarak kullanmak; kilo alımı, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara sebebiyet verebilir" dedi.
Airfryer kullanırken yağlı kağıt kullanmak mümkündür, ancak dikkatli olmak önemlidir. Yağlı kağıt, sepetin tabanına konarak yiyeceklerin yapışmasını önlemeye yardımcı olur ve temizliği kolaylaştırır. Ancak, yağlı kağıdın hava akışını engellememesi için sepetin kenarlarında boşluk bırakmak önemlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Merhabalar, Airfryer'dan duman çıkmasının sebebi yetkili servisimizin iletmiş olduğu şekildedir. Ek olarak çok yağlı yiyeceklerin pişirilmesi de duman çıkmasına neden olur.
Pirinçleri bol suyla yıkayın ve süzün. Airfryer kabına pirinçleri, tavuk suyunu, tereyağını, sıvı yağı ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri spatula yardımıyla karıştırın. Airfryer kabını kapatın ve 180 derece sıcaklıkta 20 dakika boyunca pişirin.
Ayrıca, airfryer kullanımı sırasında yiyeceklerdeki yağın bir kısmı dışarı atılır, böylece yiyecekler daha az yağlı ve daha az kalorilidir. Sonuç olarak airfryer kullanımı kansere neden olmaz. Ayrıca, airfryer kullanımı sağlıklı bir pişirme yöntemidir.
1500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanılırsa aylık olarak 45 kW elektrik tüketimine yol açar. Bu durumda kullanılan elektronik aletin elektrik tüketiminin faturaya 67,5 TL olarak yansıdığı söylenebilir. 2500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanıldığı zaman bir ayda 75 kW elektrik harcar.
Borcam gibi yabancı bir kap kullanmak, hava dolaşımını engelleyebilir ve yemeklerin düzgün pişmesini etkileyebilir.
Fırın ile airfryer arasındaki farklara gelince, airfryer'da ürünler eşit şekilde dağıtılmış sıcak hava ile pişirilirken fırında sıcaklığın eşit olarak dağılmasını sağlamanın çok daha zor olduğu söyleniyor. Airfryer'da az porsiyonlu yemekler hazırlamak çok daha ekonomik bir seçenek oluyor.
Yiyecekleri airfryer gibi aletlerle yüksek sıcaklıklarda pişirmek akrilamid, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir.
Airfryer'lar da fırın ve mikro dalga fırınlara benzer şekilde sıcak havayı dağıtırlar. Fırından farklı şekilde sıcak havanın eşit oranda dağılmasını sağlıyorlar. Yağsız ya da gerekenden çok daha az yağ ile kullanabileceğiniz bu üründe özel hava üfleme ya da içerisinde ürünün döndürüldüğü farklı sistemler mevcut.
Philips Hamur İşi Ustası Setleri
Philips Airfryer'da cam, seramik, metal veya silikon malzemeden üretilmiş ve fırında kullanılabilen herhangi bir kabı veya kalıbı kullanabilirsiniz.
Philips Airfryer'ınızda her türlü ızgara/pişirme/fırınlama veya kızartma yağını kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra hayvansal yağ da kullanabilirsiniz. Lütfen unutmayın: Sadece malzemelere yağ ekleyin, doğrudan Airfryer'ınızın tavasına yağ eklemeyin.
Genellikle 3.5 litre kapasitesi olan, ızgara teli ve pişirme sepeti ile paketlerden çıkan airfryer modelleri 200 dereceye kadar ısıtma, meyve kurutma, sebze közleme ve kek pişirme özelliklerine sahip.
Airfryer'ın en büyük avantajlarından biri, geleneksel kızartma yöntemlerine kıyasla daha az yağ kullanmasıdır. Bu sayede yiyeceklerin kalori içeriği düşerken, lezzet ve kıvam korunur. Ayrıca, Airfryer'ın hızlı pişirme özelliği, zaman tasarrufu sağlar.
Çünkü soğuk su, tepsi veya sepetin kalitesini, malzemesini etkileyebilir. Airfryer haznesine ılık su dökmek ideal bir uygulamadır. Ayrıca bir su püskürtücüyü bulaşık deterjanı (herhangi bir yağ giderici) ve su ile doldurabilir ve yağın emilebilmesi için airfryer tepsisine püskürtebilirsiniz.
Standart fırınlar aynı anda daha fazla yiyeceği pişirme olanağı sunsa da Air Fryer'lar daha fazla kullanım alanına sahip ve daha pratik. Air Fryer, geleneksel fırınlara göre yüzde 50 daha kısa pişirme süresi sunarken bunun yanında yüzde 75 oranında daha az ön pişirme imkanı sunuyor.
Hava fritözlerini günlük olarak kullanmak; kilo alımı, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Özellikle et ürünlerinin yüksek ısıda pişirilmesinin, kanser tehlikesini artırdığı söyleniyor. Airfryer'ın kansere neden olduğuna dair bir kesinlik yok.
Ancak sağlıklarını riske atmak istemeyen kullanıcılar yine de tedirgin. Bu yüzden air-fryer'ların teflonla ilişkisi de tartışma konusu oldu. Öte yandan, tüm air-fryer'larda teflon kullanılmıyor. Bu yüzden kullanıcıların teflon olmayan ürünleri tercih etmesi mümkün.
Patlamış mısır klasik bir şekilde hazırlandığında tencerede, ocak üzerinde hazırlanır. Tencerede hazırlandığında mısıra yağ konarak hazırlanması gerekebilir. Ancak Airfryer teknolojisi yağsız ve düşük kalorili patlamış mısırların tadını çıkarmanıza olanak sağlar.
"Airfryerda makarna mı olur?" demeyin. Hem de çok güzel oluyor! Zor anların kurtarıcı yemeği hem lezzetli hem pratik makarnayı airfyerda her zamankinden daha hızlı ve zahmetsiz şekilde yapabilirsiniz.
AIRFRYER'DA MÜKEMMEL KIVAMDA HAŞLANMIŞ YUMURTA; RAFADAN, KAYISI, KATI, TAM (VİDEOLU TARİF) Airfryer da haşlanmış yumurta yapmanın kolay bir yolu ise suya gerek olmamasıdır. Bu yöntemle Airfryer da her seferinde istediğiniz kıvamda susuz yumurta haşlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri