Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası (TCK 243) Bilişim sistemine girme suçunun cezası şu şekildedir: Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir (TCK m.243/1).
Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar. IP adresini ele geçiren kişi, o kişinin cihazına şifreli ve güvenlik korumalı olduğu sürece erişim sağlayamaz.
Haberleşmenin Gizliliğinin İhlalidir. TCK'nin 132. Maddesine göre, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlal edilmesini ve haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı olarak, yani tarafların rızası dışında ifşa edilmesi suç olarak tanımlanmıştır.
Başkasının IP'si ile Bilişim Suçu İşleme
Zira, suç soruşturulduğunda internet hattı kullanılan kişi şüpheli ve sanık durumunda düşmektedir. Başkasına ait IP'yi kullanarak suç işlenmek mümkün olduğundan IP'nin kesin delil niteleği her zaman yoktur.
Bu sebeple, IP adresleri, güvenilir ve değiştirilmemiş oldukları uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başına delil olarak kullanılamaz. Zira suçu işlemiş olan kişinin, kendisi adına kayıtlı bulunmayan, başka bir kişiye ait IP'yi izinsizce ele geçirip suç aracı olarak kullanma ihtimali daha yüksektir.
İlgili 25 soru bulundu
Yukarıda belirtildiği gibi adli makamlarımız tarafından doğrudan Türkiye'deki temsilciliklerine başvurulduğunda (acil durumlar dışında da) trafik ve IP bilgilerini vermektedir.
IP Adresinin Potansiyel Tehlikeleri
Web siteleri, IP adresinizi kullanarak hakkınızda bilgi edinebilirler. Bu bilgiler arasında internete evden mi yoksa işten mi bağlandığınız, hangi ülkede ve hatta şehirde olduğunuz vardır. IP adresiniz çok uzun süre aynı kalabilir.
İnternet & Teknoloji konusunda 1,6b cevap paylaştı. IP adresi üzerinden bir çok işlem yapılabilir. Adres, konum tespiti yapılabilir, Vuln taraması gerçekleştirebilir ağ trafiğini izlenebilir ve vuln bulunursa sisteme bc olabilir. Tabi bunları yapabilmesi için kişinin yeteri kadar bilgisi ve tecrübesi olması gerekir.
IP diye tabir ettiğimiz olayın açılımı Internet Protocol 'dür. IP adresinizi herkes göremez ancak girdiğiniz web siteleri sizi takip edebilirler. IP adresiniz modemi kapatıp açtıkça sürekli değişir. Sadece statik IP 'ler aynı kalır.
İnternette anonim olarak gezinmek için IP adresini gizli tutmanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. IP adresi kapatma yöntemleri arasında VPN, Tor tarayıcısı ve Proxy sunucusu yer alır. Kullanıcılar bu yöntemleri uygulayarak, IP adreslerini gizleyebilir. VPN ile IP adresi gizleme: VPN ile IP adresini gizlemek mümkündür.
IP adresleri, mahkumiyet kararı verilmesi için tek başına yeterli bir delil olarak kabul edilmese de başka destekleyici delillerin bulunması halinde IP adresinden tespit edilen kişi hakkında mahkumiyet kararı verilebilir. Yargıtay kararları da bu şekildedir.
Sanal adres konumu olarak adlandırılabilen IP adresinden, sadece servis sağlayıcısını ve bölgeyi öğrenmek mümkündür. Yani ev adresi, IP kodlarıyla net bir şekilde bulunamaz. Bir sitenin IP adresi ile sadece hangi bölgeden İnternete bağlandığını tespit edilebilir; ama tam olarak yerini bulamazsınız.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
İnternet ağınıza bağlanan tüm cihazların bir özel IP adresi vardır. Buna bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletlerin yanı sıra hoparlörler, yazıcılar veya akıllı TV'ler gibi Bluetooth özellikli cihazlar da dahildir.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
Bu sorunun cevabı "Evet'dir". Kullandığınız Proxy veya VPN servisi IP adresinizi kayıt altına alır.
Normalde çevrimiçi olduğunuzda internet servis sağlayıcınız (İSS) bağlantınızı sağlar. IP adresi üzerinden sizi takip eder. Web trafiğiniz, internet servis sağlayıcınızın sunucularından geçer; bu nedenle, çevrimiçi olarak yaptığınız her şeyi görebilir ve kaydedebilirler.
Evet, tam adres bulunabilir fakat herkes bulamaz.
Savcılık nasıl bir durum hiç bilmiyorum. Anlayamadım, TTNET'de çalışıyorsan isterse 3-4 senelik İP adresi olsun yinede portunu ve adresi bildikleri için o ip adresinin konumunu bulurlar. Değişince İP silinmiyor.
Wi-Fi bağlantısı için
İnternet >Ayarlar > Ağ & Wi-Fi'> Başlat'ı Wi-Fi ardından bağlı olduğunuz Wi-Fi ağına seçin. Özellikler'in altında, IPv4 adresi'nin yanında gösterilen IP adresinizi bulun.
Telefonun IP adresi ile hiçbir şey yapılmaz.
Hatta telefonunuzun IP dışında Seri No, MAC Adresi vs. ile de hiçbir işlem yapamazsınız. Telefonunuzun IP'sini alan, çalan, ele geçiren kişi bunlarla telefonunuzun yanına yaklaşamaz.
IP Numarası ile Adres Tespiti Hakkında
%100'lik bir adres tespiti şuan için mümkün değildir. Yine aynı sorgulama alanından alan adı (domain) sorgulamasıda yapabilirsiniz.
iPhone'unuzda bir Wi-Fi ağı için IP Adresi Takibini Sınırla'yı kapatırsanız aynı Apple kimliğiyle giriş yaptığınız aygıtlarınızın tümünde bu ağ için iCloud Özel Geçişi kapatılır.
VPN, maksimum gizlilik ve güvenlik için IP adresinizi gizler ve çevrimiçi etkinliğinizi şifreler. Bunu, İSS'nize ait olanlar yerine sizi şifreli ve özel bir VPN sunucusuna bağlayarak yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri