En çok da "yağsız kızartma" özelliğiyle anılan air fryer'lar aslında yiyecekleri kızartmıyor. Fritözden çok konveksiyonel fırını andıran bir mekanizmaya sahip. Sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırarak pişiren mutfak aleti, hızlı pişirme özelliği sayesinde kızartmaların bazı özelliklerini taklit ediyor.
Airfryer, yüksek ısıda kızartma işlemlerinde kullanıldığında kolesterol oksidasyon (COP) adlı maddenin oluşmasına neden olur. Bu madde ise kalp, kolesterol gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkarır.
Airfryer, mutfakta sıkça kullanılan bir cihazdır. Kızartma sevenlerin vazgeçilmez mutfak aleti olan airfryer, yağ kullanmadan veya minimum yağ ile yemek pişirmeyi sağlıyor. Fast-food gıdaların zararlarından kaçınmak isteyenlerin tercihi olan airfryer, kısa sürede lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlama imkânı sağlıyor.
Standart fırınlar aynı anda daha fazla yiyeceği pişirme olanağı sunsa da Air Fryer'lar daha fazla kullanım alanına sahip ve daha pratik. Air Fryer, geleneksel fırınlara göre yüzde 50 daha kısa pişirme süresi sunarken bunun yanında yüzde 75 oranında daha az ön pişirme imkanı sunuyor.
Özetle, airfryer geleneksel derin yağda kızartma yöntemine göre daha sağlıklı kabul edilebilir. Airfryer ile az yağda mevsiminde taze sebze, et, tavuk ve balık gibi dengeli beslenme ürünlerini yeterli sürede pişirdiğinizde, besin değerlerini koruduğunuzda airfryer sağlığınız için tehlike oluşturmayabilir.
İlgili 29 soru bulundu
TikTok'ta yaptığı paylaşımlarla tanınan National Health Service doktoru Dr. Karan Rajan, airfryer'ların doğru kullanıldığı sürece sağlık açısından sorun yaşatmayacağını söylüyor. Rajan, airfryer'ların diğer yapışmaz tavalar gibi polifloroalkil (PFOA-PFAS) maddelerle kaplı olduğunun altını çiziyor.
AirFryer, geleneksel fırınlara göre yüzde 50 daha kısa pişirme süresi sunarken bunun yanında yüzde 75 oranında daha az ön pişirme imkanı sunuyor.
Hava fritözlerini günlük olarak kullanmak; kilo alımı, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Özellikle et ürünlerinin yüksek ısıda pişirilmesinin, kanser tehlikesini artırdığı söyleniyor. Airfryer'ın kansere neden olduğuna dair bir kesinlik yok.
Sınırlı Mutfak Alanı Olanlar: Airfryer, daha kompakt bir yapıya sahip olduğu için sınırlı mutfak alanı olanlar için uygun bir seçenek olabilir. Geniş Yemek Yelpazesini Kullanmak İsteyenler: Hamur işleri, et, sebze gibi çeşitli yemek türleri için fırın daha geniş bir yelpazede kullanılabilir.
Airfryer ile hazırlanan pirinç pilavı son yıllarda popüler hale gelen sağlıklı ve hızlı pişirme yöntemi olabilir. Bu tarif hem lezzetli hem de pratik bir yemek haline gelir. Pilavı geniş servis tabağına veya kaseye alarak servis edebilirsiniz. Tabak pilavın lezzeti kadar görsel olarak da önemli yer tutar.
Airfryer, sadece kızartma yapmak için değil, sulu yemekler için de kullanılabilecek bir mutfak aletidir. Yağ kullanmadan veya çok az yağ kullanarak lezzetli ve sağlıklı sulu yemekler pişirebilirsiniz.
Airfryer ile fırın ya da fritöz arasındaki farklar nelerdir? Airfryer'da (hava fritözünde) sıcak hava eşit şekilde dağıtılarak pişirme işlemi sağlanıyor, bu işlem için içerisinde hava üfleyen ya da dönebilen sepet gibi özel sistemler bulunuyor. Klasik fritözlerde ise doğrudan bol yağda pişirme işlemi uygulanıyor.
Airfryer, yiyeceklere derin kızartma işlemi yapan pişirme aracıdır. Sıcak hava fritözü olarak da tanımlayabileceğimiz airfryer, yiyecekleri yağa batırmadan kızartır.
Hava fritözlerini günlük olarak kullanmak; kilo alımı, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Özellikle et ürünlerinin yüksek ısıda pişirilmesinin, kanser tehlikesini artırdığı söyleniyor. Airfryer'ın kansere neden olduğuna dair bir kesinlik yok.
Philips Airfryer ile kızartma, kavurma, ızgara, pişirme, tost ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Maksimum rahatlık için dondurulmuş yiyecekleri pişirebilir ve hazırladığınız yiyecekleri yeniden ısıtabilirsiniz.
1500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanılırsa aylık olarak 45 kW elektrik tüketimine yol açar. Bu durumda kullanılan elektronik aletin elektrik tüketiminin faturaya 67,5 TL olarak yansıdığı söylenebilir. 2500 W gücündeki bir airfryer her gün 1 saat kullanıldığı zaman bir ayda 75 kW elektrik harcar.
Philips Hamur İşi Ustası Setleri
Philips Airfryer'da cam, seramik, metal veya silikon malzemeden üretilmiş ve fırında kullanılabilen herhangi bir kabı veya kalıbı kullanabilirsiniz. Ayrıca küçük kekler, muffin'ler veya küçük gratenler pişirmek için silikon veya kağıt kek kapları ya da kalıpları kullanabilirsiniz.
Ama Philips AirFryer özellikle benim gibi mutfakta beceriksiz birinin işini gerçekten de kolaylaştırıyor çünkü hem mikro dalga, hem fritöz, hem tost makinesi, hem mangal hem de fırın olarak kullanılabiliyor.
Airfryer içine yağlı kağıt koymak, cihazın hava dolaşımını engelleyebilir. Bu nedenle, genellikle yağlı kağıt kullanmak önerilmez.
Ancak sağlıklarını riske atmak istemeyen kullanıcılar yine de tedirgin. Bu yüzden air-fryer'ların teflonla ilişkisi de tartışma konusu oldu. Öte yandan, tüm air-fryer'larda teflon kullanılmıyor. Bu yüzden kullanıcıların teflon olmayan ürünleri tercih etmesi mümkün.
Airfryer'da;
Et yemekleri, tavuk, balık, ızgara gibi yemekler pişirilebilir. Patates, sebze kızartması gibi atıştırmalıklar pişirilir. Izgara yapılabilen tüm sebzeler (mısır, kabak, patlıcan gibi) airfryerda kızartılabilir.
En iyi Airfryer markası denince ilk akla gelenlerden biri olan Tefal Airfryer, ekstra çıtır teknolojisi sayesinde az yağ ile sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmanıza yardımcı oluyor.
Airfryer, isminden de anlaşılacağı gibi havayı kullanarak yemekleri kızartma veya pişirme yöntemi sunan bir cihazdır. Bu cihaz, yüksek hızlı hava sirkülasyonu sayesinde yiyeceklerinizi dışarıdan ekstra yağ eklemeksizin çıtır çıtır hale getirir. Bu, geleneksel yöntemlere göre daha sağlıklı bir pişirme seçeneği sunar.
Ayrıca, Airfryer'a uygun olan silikon veya metal kaplar da kullanabilirsiniz. Ancak, cam veya porselen gibi malzemeler, hava akışını engelleyebileceği için önerilmemektedir. Philips Airfryer'ı kullanırken, üreticinin talimatlarını dikkate alarak uygun kapları tercih etmeniz önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri