- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Yukarıda belirtildiği gibi işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi cezası verilmek şartı ile geriye dönük 1 ay için bildirge verilebilir. İşe giriş için aylık brüt asgari ücret kadar, ek bildirge için ise brütün 1/8'i kadar ceza uygulanır.
Geriye dönük sigorta primlerinin ödenmesi şu anki sistemde mümkün değildir. Ancak askerlik ve doğum borçlanması gibi SGK borçlanma yöntemleri ile bazı eksik prim süreleri borçlanılarak ödenebiliyor. Bu haktan ise herkes yararlanamıyor.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Kişi, şartları sağladığına dair bir dilekçe ile başvuru yaptıktan sonra geriye dönük prim ödemelerini tamamlayabilir. EYT geriye dönük borçlanma sisteminden yaş ve sigortalılık süresini tamamlayan bireylerin yararlanması mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Toplu ödeme sadece kanunda sayılan bu durumlar için borçlanma suretiyle yapılabilir. Onun dışında eksik prim günleri için toplu ödeme hakkı bulunmuyor.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Bu bağlamda, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinin ayrıntıları şöyle: 30 Nisan 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta yaptıran kadınlar ve erkekler 9000 prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına göre emekli olurlar. İlk kez sigorta yaptıranlar ise 5400 prim günüyle belirli bir yaşta emekli olabilirler.
Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borçlanma tutarı, başvuru tarihindeki 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 45'i dir.
Söz konusu beş yıllık süre, zamanaşımı süresi olmayıp hak düşürücü bir süre olduğundan davanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi hakim tarafından da resen dikkate alınır. Sigortalı ölmüşse murisin hak sahiplerinin hizmet tespit davasına dair hak düşürücü süresi murisin ölüm tarihinden itibaren başlar.
Prim indirimi için harekete geçildi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yasa teklifi hazırlanarak torba yasaya eklendi. Prim indirimi sayesinde bağ-kurlular 5 yıl erken emeklilik hakkına sahip olacak.
Geriye dönük sigorta boşluklarını doldurma imkanı kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün olmaktadır. Bu imkanları üç ana başlık altında sayabiliriz; 1- Hizmet borçlanması 2- Hizmet ihyası 3- Hizmet tespit davaları.
En başta sigorta primlerini eksik yatıran işveren tespit edildikten sonra hakkında öncelikle bir adli para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra işçi bu durumda bir hizmet tespit davası açacaktır. Ek olarak hizmet tespit davasının yanı sıra kaybettiği alacaklarına ve mevcut alacaklarına dair dava yoluna da gidebilecektir.
Bağ-kur için geriye dönük prim ödemesi amacıyla taksitlendirme yapılabilmektedir. Bununla birlikte SGK affı düzenlenen dönemde borç yapılandırılması imkanı bulunmaktadır.
İsteğe bağlı sigortalılar, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinde 4B'li çalışanlarla aynı koşullara tabi olurlar. Emeklilik, ilk sigorta girişine bağlı olarak değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigorta yaptıran kişiler, belirli bir prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına tabi olurlar.
İsteğe bağlı sigorta; çalışma durumu olmayan sigortalıların, eksik primlerini isteğe bağlı sigorta yaptırarak yatırmak sureti ile tamamlama imkânı bulunmaktadır.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2024 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 6.400,80 TL'dir.
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
Doğum borçlanmasından sonra 326 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız halinde, 58 yaşınızı dolduracağınız 27 Kasım 2035 de yaş haddinden emekli olabilirsiniz.
Toptan ödeme almak isteyen kişiler,
SGK'ya Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak taleplerini iletebilirler. Ayrıca e-Devlet üzerinden de talepte bulunabilirler.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
BİN 800 GÜN ŞARTI
Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az bin 800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bin 800 ve üzerinde prim günü olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek.
15/12/2023- 14/1/2024 dönemi için;
2024 yılı Ocak ayı günlük kazanç tutarı: 666,75 TL x %50 = 333,38 TL (*) 2023 yılı Aralık ayının ikinci yarısı için: 223,58 TL x 16 gün = 3.577,28 TL. 2024 yılı Ocak ayının ilk yarısı için : 333,38 TL x 14 gün = 4.667,32 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri