Akgünlük Sakızı Nedir? Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen bir bitki türüdür. Bu sakızın elde edildiği ağaç, bir çam ağacı türüdür. Günlük ağacı adında bir ağaç türünden elde edilir.
Akgünlük, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya özgü Boswellia Serrata ağacından elde edilir. Küçük ağaç ya da çalı bitkisi şeklinde olup kuru ve tepelik bölgelerde yetişir. Indian Frankincense olarak anılmasının nedeni, en iyi bilinen türünün Hindistan'da yetişen Boswellia Serrata ağacından toplanıyor oluşudur.
Akgünlük bitkisinin latince ismi boswellia serratadır. Akgünlük ağacı ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Hindistan'da yetişir. Ülkemizde ise özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen ve boyları 8 metreye kadar ulaşabilen ağaç türüdür.
Ağacın iç kısımlarından değil dış yüzeyinden toplanır🌲 Toplandığı mevsime, ağacın yaşına, hava sıcaklığa bağlı olarak tanelerin rengi, dokusu, kokusu, ebatı değişiklik gösterebilir⚠️ Günlük sakızı hem tütsü olarak hem de çeşitli sağlık faydaları için yenerek, yutularak, solunarak kullanılır👍🏼
Akgünlük Sakızı; Uyarı: Hamile, emziren ve bebekler kullanamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Aşırı akgünlük bitkisi kullanımı, şişkinlik, kramplar, ishal ve mide bulantısı gibi çeşitli gastrointestinal sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Bu yan etkiler, normal miktarlarda ve önerilen ek dozlarda alındığında önlenebilmektedir.
Göğüs hastalıkları tedavisinde Anadolu'da kirli koyun yünü göğse sarılır. Öksürük için akgünlük sakızını özellikle bal ile karıştırılarak kullanabilirsiniz. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.
Sakız ağacından damla sakızı, akgünlük (sığla) ağacından günlük sakızı ve çam ağacından çam sakızı doğal olarak elde edilir.
Günlük Sakızı, Ak Günlük Sakızı Ya Da Ak Amber Sakızı Sığla Ağacından Elde Edilen Sakızdır. İlkbahar Mevsiminde Sığla Ağacının Bedeninde Açılan Yaralardan Süzülen Reçine Sakız Toplanarak Elde Edilir. Günlük Sakızının Diğer Adı Nedir? Akgünlük'ün Bilimsel Adı Gummi Olibanum'dur.
Akgünlük(Boswellia) ve İltihaplı Romatizma
Frankincense olarak da adlandırılan Boswellia, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya özgü Boswellia serrata ağacının kabuğunun altından elde edilen sakızlı oleoresin özüdür.
Ayrıca antienflamatuar etkisi sayesinde vücutta oluşan iltihabı ve ödemi atmaya yardımcı olur. Akgünlük sakızını gün içerisinde birkaç defa ağzınızda emerek çıkan acı suyunu yutarsanız ve bu işleme 15 gün boyunca devam ederseniz vücudunuzda oluşan ödemin kısa sürede yok olduğunu görebilirsiniz.
Akgünlük ağacı ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Hindistan'da yetişir. Ülkemizde ise özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen ve boyları 8 metreye kadar ulaşabilen ağaç türüdür. Akgünlük ağacı oldukça sağlam bir yapıya sahiptir ve uzun ömürlüdür.
Günlük sakızı; çiğnenerek, dövüldükten sonra yutularak veya yakılıp dumanı solunarak kullanılır. Günlük Sakızı / Ak Günlük / Sığla Ağacı Sakızı / Buhur 120 Gram olarak gönderilmektedir. Tat ve koku kaybına olumlu etkileri bulunan bu akgünlük sakızı doğal ve işlem görmeden kurutulmaktadır.
Suyla birlikte yutulabilir. Su ya da içeceklere karıştırılarak içilebilir. Tablet şeklinde satılanlar günde 3 kez tok karna tüketilebilir. Kabuğu tonik ve tatlı olarak da kullanılabilir.
Akgünlük ağacı oldukça sağlam bir yapıya sahiptir ve uzun ömürlüdür. Ağacın en değişik özelliği gövdesine dokunulduğunda aleorezin denilen reçineye benzer bir madde yaymasıdır. Akgünlük bitkisi ise bu ağaçlardan elde edilen reçineden yapılan bir tür sakızdır.
Çizimden once ağacın dibi, taç genişlig kadar düzeltilerek temizlenir ve zemin kireçli beyaz toprakla ortulur Beyaz zemine düşen sakız damlalan katılaşınca elle ya da süpürge ile toplanır senlerek kurutulur Kuruyan sakızlar üzerinde yapışmış olarak bulunan yabancı maddeler bir çakı ile temizlenir.
Çiğnenebilir. Yutulabilir. Buğusu ve tütsüsü yapılabilir.
Öksürük için özellikle bal ile karıştırılarak kullanılır. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.
Günlük sakızı şifalı bitkisel bir sakızdır. Günlük sakızı bir tür çam ağacı olan günlük ağacı aynen çam sakızı gibi bir reçine salgılamaktadır. Bu sakız ağızda erime özelliğine sahiptir ve tadı da biraz acımsı olmaktadır. Günlük sakızı, ülkemizde en sık Muğla ve Fethiye bölgelerinde bulunmaktadır.
Çam sakızı ladin ağaçlarının kabuklarının arasından misket şeklinde çıkar ve insanlar tarafından tek tek toplanarak elde edilir; 1200 rakım üstündeki güney bölgelerde olur. İlk olarak çobanların yaylalara gitmesiyle birer çiğnemlik toplanan ve eşe dosta hediye olarak yayladan dönüşlerde ikram edilen sakızdır.
Bağırsak iltihaplarını iyileştirir, sivilce ve akneye faydalıdır. Yara ve çıbanlara iyi gelir ,mantar ve mantar enfeksiyonlarına da iyi gelir. Enerji verir yorgunluğu giderir akciğeri açar öksürüğü keser kronik boğaz ağrısına birebirdir, bademcik şişmesi ateş düşürür .
Çam reçinesi, canlı ağaçların gövdesine açılan yaraya asit pasta uygulaması yapılarak üretiliyor. İlk olarak, ağaç gövdesindeki reçinenin alınacağı bölge soyularak düzleştiriliyor. Daha sonra gövdede yer seviyesinden 20 santimetre yükseklikte açılan küçük kesiğin altına sıcağa dayanıklı şeffaf torba zımbalanıyor.
Günlük sakızı öksürük başta olmak üzere mide yaraları, balgam söktürücü, kuvvet verici ve antiseptik olarak kullanılmaktadır. Bu sakızın enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca günlük sakızı yaralara sürülerek kısa zamanda iyi olmalarını sağlamaktadır.
Hz. Ali (r.a) kendisine unutkanlıktan şikâyetçi olan birisine: "akgünlük kullanmalısın; çünkü o kalbi cesaretlendirir, unutkanlığı giderir." dediği rivayet edilmektedir. Unutkanlık için terkibi şu şekildedir; 21 gün süre ile aksamdan 1 su bardağı suya 1 çay kasığı akgünlük eklenir. İçine isteğe bağlı kuru üzüm eklenir.
İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitkiden yararlanılabilir. mide rahatsızlıklarına ve unutkanlığa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri