E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine nazaran daha kolaydır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu gerçekleştirilir. Vergi dairesi tarafından yapılan inceleme ile şirket kurulumu sağlanır.
Şirket türü belirlenirken satış yapılacak ürün, ürünün nasıl pazarlandığı, kaç kişiyle işe başlanması gerektiği, sermaye durumu gibi detaylar önemlidir. E-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna şahıs şirketi ile e-ticaret alanına girilebilir yanıtını verebiliriz.
E-ticaret için Şirket Nasıl Kurulur? Şahıs işletmesi kuruluşu; diğer şirket türlerine nazaran daha kolaydır. Kuruluş için İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu yapılmakta, ardından vergi dairesince yapılacak yoklama ile şirket kuruluşu tamamlanmaktadır.
Sicil gazetesine ilan veriliyor ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırıldıktan sonra iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılıyor. Son olarak SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılıyor. Hayatımızın dijitalleştiği şu günlerde internetten şahıs şirketi kurmanın da mümkün olduğunu söyleyelim.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün olmadığı için internetten ürün satmak isteyen kişilerin bir şirket kuruluşu gerçekleştirmesi gerekir. Şirket kuruluş süreçlerini mali müşavirler ya da muhasebeciler yürüteceği için kişilerin çalışacakları muhasebeciyi ya da mali müşaviri seçmesi gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
E-ticaret her geçen gün büyük bir hızla gelişir ve yaygınlaşır. Özellikle yüksek kira giderleri ödemek istemeyen birçok girişimci e-ticareti tercih eder. E-ticarette şahıs üzerinden yapılan ticaret faaliyetleri Gelir Vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılanlar Kurumlar Vergisi kapsamında yer alır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs şirketlerinde en çok tercih edilen işletme türleri, bakkal, kuaför, manav, kasap, terzi gibi kurulan küçük işletmelerdir ancak bu işletmelerin dışında pek çok iş kolunda çalışabilirler. Şahıs şirketlerinin yalnızca bankacılık ve borsa alanında çalışması yasaktır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir.
Basit usuldeyıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmaküzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır.
Evde e-ticaret yapanlar için şirket kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Şirket kurulmaması, vergiden muaf olma anlamına gelir. Yıllık cirosu 240 bin TL'yi aşmayan, şirket sahibi olmayan, işçi çalıştırmayan ve vergi muaf esnaf belgesi alan evden e-ticaret girişimcileri, vergi muafiyetinden yararlanabilmektedirler.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir. Yani e-fatura, şahıs şirketine özgü bir hizmet değil.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Ticaret odası kaydı yapılmayacaksa şahıs firması kurmanın maliyeti neredeyse yok gibi. Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri