Akademik Benlik Kavramı Ölçeği öğrencilerin yetenekleri ve ilgileri hakkında daha berrak ve gerçekçi bir kavrama sahip olmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Akademik Benlik Kavramı Ölçeği ile bir kimsenin dört yetenek ve on bir ilgi alanına ilişkin benlik kavramları ölçülmektedir.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Benlik algısı; kişinin “ben kimim” sorusuna aradığı bir yanıttır. Her insanın doğuştan getirdiği bir “ben” tanımı vardır. Bu doğuştan gelen “ben” ve kişinin deneyimleri, çevresel etmenlerle şekillenen “ben” karşılıklı olarak birbirini etkiler ve “benlik algısı” dediğimiz kavram oluşur.
AKBÖ, bireylerin 4 yetenek ve 12 ilgi alanına ilişkin benlik kavramlarını ölçmektedir. AKBÖ bireylerin hem yetenek hem de ilgi alanlarını akademik benlik kavramı çerçevesinde ölçüp değerlendirdiği için bir algı ölçeğidir.
Akademik Benlik Kavramı Ölçeği öğrencilerin ilgi ve yetenekleri hakkında daha net, aydınlatıcı ve gerçeğe yakın bir bilgiye sahip olmalarına yardımcı olmak amacıyla öğretmenler tarafından öğrencilere uygulanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Böylece, 4 yetenek ve 12 ilgi alanına ilişkin 180 maddeden oluşan “Akademik Benlik Kavramı Ölçeği” (ABKÖ) oluşturuldu.
Ölçekte dört yetenek ve on iki ilgi alanı ile ilgili maddelerden oluşan toplam on altı alt ölçek bulunmaktadır.Her maddeye ilişkin A=1, B=2, C=3 ve D=4 puan anlamına gelmektedir. Alt boyutlardaki maddelerin puanları toplanarak alt boyutlara ilişkin puan elde edilmektedir.
Bir benlik şeması, bireyin benlik algısına bağlı olarak olumlu veya olumsuz olabilir. Örneğin, olumlu bir benlik şemasına sahip bir kişi kendisini zeki, yetenekli ve nazik olarak görebilir. Bunun aksine, olumsuz bir benlik şemasına sahip bir kişi kendisinin akılsız, yeteneksiz veya değersiz olduğuna inanabilir.
Benlik kavramı nedir ? Bir çocuk çok erkem yaştan itibaren, kendi imgesini veya resmini oluşturmaya başlar. Bu imge veya resim genellikle çocuğun ''benlik kavramı '' olarak adlandırılır. Benlik kavramı, büyük oranda çocuğun yaşamında ki önemli insanların çocuğa nasıl davrandıklarına dayanır.
Öz sunum (kendini sunma ya da benlik sunumu) bireylerin, etkileşim içinde bulundukları kişilerdeki izlenimlerini kontrol etme çabası olarak tanımlanır. İzlenim yönetimi bazı kaynaklarda öz sunum ile aynı anlamda kullanılmasına rağmen tanım olarak öz sunumu içinde barındıran, daha kapsayıcı bir kavramdır.
Kişinin benlik saygısının yüksek olması, kendisi hakkındaki görüş ve tutumlarının güçlü ve olumlu olduğu anlamına gelirken; düşük benliğe sahip olması, kişinin kendisini olumsuz özelliklerle algıladığını ve bu durumu kabullendiğini göstermektedir (Campbell & Lavallee, 1993, s. 9-10).
Kişinin kendini nasıl tanıdığıdır. Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur.
2.2.1 Benlik Uyuşmazlığı Teorisi
Higgins (1987), Rogers'ın (1961) teorisini genişleterek Benlik Uyuşmazlığı Te- orisi'ni geliştirmiştir. Bu davranışsal teoride Rogers'a ek olarak üç farklı benlik temsili tanımlanmaktadır.
Kendini tanıma ile ilgili bir teori, kavramı, kişinin duyumların, düşüncelerin, zihinsel durumların ve tutumların kendisine ait olduğunu algılama kapasitesi olarak tanımlar. Öz-farkındalık ve benlik kavramı gibi diğer kavramlarla bağlantılıdır.
Okul öncesi dönemde (5-6 yaş aralığında) çocuğun akademik anlamda benlik saygısının gelişmeye başladığı süreçtir. Çocuğun bu yaş döneminde tüm okul hayatı sürecinin ve hatta mesleki tercihlerini bile yapabileceği bir dönemin en başındadır.
Çocuk Benlik/Ego Durumu: Bireyin kendi çocukluğundan izler taşıyan duygu, düşünce ve davranış örüntüleri takımıdır. Çocuk ego durumu içinde ebeveyn, yetişkin, çocuk durumları birlikte bulunmaktadır. Bebek doğduğu zaman çocuk ego durumunun fizyolojik etmenleri, doğuştan gelen ihtiyaçları, bulunmaktadır.
Benlik, bireyin psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü oluşturan, bireyi ayırt eden özellikler bütünüdür. Bir anlamda ben olmayla ilgili tüm düşünce, algı, motivasyon ve ilişkili duygularıdır. Birey kendini ayırt eden bu özellikleri benimser ve kimliğinde süreklilik hissi ona güven verir.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Benlik şemaları bilişsel - duygusal yapılar olup, bireyin belirli bir alandaki bireysel deneyimini temsil eder. Söz konusu bilişsel - duygusal yapılar benlik ile ilgili olan bilgi transferini organize edip, yönlendirirler.
Bireyin aile, arkadaş vb. gibi sosyal çevre unsurlarına karşı kendini istediği şekilde kanıtlama ve tanıtma, sosyal çevre unsurları tarafından değerlendirilmek istediği gibi kendini sunma ve o yönde eğilim gösterme düşüncesi ideal sosyal benlik algısını ifade etmektedir.
Çocuğun benlik imajı aile içinde anne babası ve kardeşlerinin etkisiyle gelişmeye başlar; okul, arkadaşlar gibi sosyal çevrelere girdikçe gelişmeyi sürdürür. Anne babanın sevip istediği, destekleyip ilgi gösterdiği çocuklar, olumlu benlik saygısı geliştirebilirler.
Rosenberg benlik saygısı ölçeği, 12 kategori ve toplamda 63 sorudan oluşan ve kişilerin öz saygısını ölçmek adına yapılan bir testtir. Benlik saygısını değerlendirmek için geliştirilmiş pek çok test ve ölçek bulunmaktadır. … Bu benlik saygısı ölçeği, 1963 senesinde Morris Rosenberg tarafından geliştirilmiştir.
İçiçecilik/ Gelişmemiş Benlik: Bireyin genelde ebeveynlerine aşırı duygusal bir bağlılık göstermesi, kendini ayrı hissedememesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri