Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir.
Toprak gibi canlıların yaşamlarını etkileyen, olmazsa olmaz, enerji kaynağı bir gezegendir. Gezegen olması ya da diğer niteliklere sahip olması onun canlı olduğunu düşünmemize neden olabilir. Fakat güneş canlı bir varlık değildir.
Canlıyı bir organizma olarak ele alırsak; çevresiyle madde alışverişinde bulunan, buna göre tepkiler veren ve kendi içinde uzmanlaşmış farklı alt birimlerden oluşan sistemleri canlı diye tanımlıyoruz. Yıldızlar bu anlamda, canlı değillerdir. Minik bir virüs kadar bile canlılığı yoktur.
Su canlı bir varlık değildir.
Bir hücre veya hücrelerden oluşan organize bir yapı Hayatta kalmak veya varlığı sürdürmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Üreme yeteneği.
İlgili 35 soru bulundu
Canlı varlıklar; Hücresel yapıya sahip, Temel metabolik olayları gerçekleştiren ve etkilere karşı tepki gösteren varlıklardır. Cansız Varlıklar: Maddesel yapıda olup herhangi bir metabolizma özellik göstermeyen, uyaranlara karşı tepki vermeyen farklı yapılardaki varlıklardır.
Bugünkü yöntemlerle bunun yaklaşık bin yıl sürebileceği belirtiliyor. Biliminsanları son araştırmada 8 milyon 700 canlı türü tespit etsede aslında doğal hayattaki canlı türlerinin 100 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor. Günümüzde bilim insanları her yıl 15 bin yeni tür keşfediyor.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Ağaçlar hareket etmediği için cansız varlıklar gibi düşünülebilir. Fakat ağaçlar da solunum yapan ve çevreyle bağı olan canlılardır.
Canlılar dünyasının en önemli gruplarından biri olan bitkiler, genel olarak fotosentezle kendi besinini kendisi üretebilen, kökü, gövdesi ve yaprakları olan canlılar olarak tanımlanır. Bitkilerin yüz binlerce değişik türü vardır.
Küçük yıldızlar, yaşamlarının sonuna geldiğinde sakin bir patlamayla ölürler. Ancak Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük olan yıldızlar, ömürlerinin sonunda büyük ve korkunç bir patlamayla ölürler ve enerjilerini uzaya salarlar. Bu patlamaya süpernova patlaması denir.
Hava kütleleri olarak tanımlanan bulutlar, canlı varlıklar değillerdir. Çünkü, yapılarında yaşamsal hiçbir fonksiyon yoktur. Nefes alma, beslenme, sindirme, boşaltma, üreme ve çoğalma gibi faaliyetlerin hiçbirine bulutlarda rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden cansız varlıklardır.
Orman ekosistemini karakterize eden canlı türü ağaçtır fakat orman sadece ağaçlardan oluşmaz, diğer bitkiler, çalılar, ağaççıklar, mantarlar, likenler vardır; fauna vardır, Türkiye şartlarında ayı, kurt, karaca, geyik gibi memeliler, kuşlar, böcekler, mikroorganizmalar gibi çok sayıda canlı türü bir arada yaşar.
Büyüme, hareket etme, tepki verme, solunum, çoğalma, beslenme ve boşaltım canlı varlıkların yedi özelliğidir. Bu özellikleri canlı varlıkları ile cansız varlıklardan rahatlıkla ayırt edebiliriz. Toprak, su ve hava gibi varlıkları canlılık özelliği göstermediğinden cansız varlıklar olarak adlandırırız.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır.
EVREN CANLI MIDIR?-4
Evreni oluşturan madde ve enerji ve onların uyduğu yasalar, en ufak bir şekilde bile değişmeden, canlılarda devam etmektedirler. O halde canlılık evrende, evrenin diğer bölümlerinden soyutlanabilen bir olgu değildir. Evrenin kendisi, tümü canlıdır.
Direk veya kütük cansızdır, yükümlü değildir.
Ağaçlar hayvan gibi organ sistemleri yoktur hem büyümeleri hemde ölümleri oldukça yaşatır. Nasıl ki bahçeye oturup bir kayısı ağacının büyümesini fark edemeyeceğin gibi ölümünüde fark edemezsin ama ormanlık alanlarda dolaşırsan kurumuş bir çok ölü ağaca denk gelebilirsin.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Bakteriler. Mikroplar aslında bakteri, virüs ve mantar gibi gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların genel adıdır.
Evrimsel biyologlar tarafından virüslerin menşei tam olarak belirlenmemiş olsa da eldeki en güçlü teori virüslerin yaşamdan daha eski olduğu ve hücreler arasında hareket edebilen DNA parçaları olan plazmidlerden evrimleştiği yönündedir.
Virüsler ve canlı hücreler, DNA veya RNA, ve proteinler gibi ortak bileşiklere sahiptirler.
Kainattaki 7 varlık: •İnsanlar, •Hayvanlar, •Bitkiler, •Melekler, •Cinler. • ? • ? Yunus Suresi 20. ayet "De ki: Gaybı bilmek ALLAH'a mahsustur."
Bunlar melekler ve ruhanilerdir.
Omurgalılar içinde memeliler arasında yer almakta. Memelilerin alt takımları içinde insan; iri beyinleri, üç boyutlu görme yetileri, ellerinde beş parmağa sahip olmaları nedeniyle primat adı verilen takım içinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri