"Ak akçe kara gün içindir" atasözü, bir kişinin tasarruf yapması ve varlıklarını koruması gerektiğini vurgular.
Halkın Kahramanları | Ak Akçe Kara Gün İçindir!
Cevap: çalışarak kazandığımız para, dar zamanımızda bizi sıkıntıdan kurtarır.
Atasözü Biriktirilen paranın, zor zamanlar için saklanması gerektiğini vurgular.
- Ak akçe kara gün içindir: Daha önce biriktirilen kıyıya, köşeye atılan para, sıkıntılı ve zor günlerde işe yarar. Bu nedenle tasarruf yaparak birikim yapılmadır.
İlgili 35 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre Ak akçe kötü gün içindir anlamı şöyle açıklanmaktadır. Kişilerin maddi olarak zor zamanlar yaşayabileceğini unutmamaları ve bu zor zamanlar için de kenara para ayırmaları gerekmektedir. İnsanların maddi anlamda sıkıntı yaşamaması için birikim yapmaları şarttır.
Atalar Ne Demiş / Damlaya Damlaya Göl Olur - YouTube.
Atasözü [1] İşi, gücü başkasına hizmet etmek olan bir kişi, kendisinin ağırlanacağı anlamını taşıyan bir çağrı alsa şöyle düşünür: Bu çağrı, beni ağırlamak için değil, kendilerine hizmet ettirmek içindir.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
dizesinde de benzetme (teşbih) sanatı yapılmıştır. Cahit Sıtkı`nın ünlü “Otuz Beş Yaş” şiirindeki: Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? ifadelerinde de hem açık istiare (kar: beyaz saç) hem de tecâhül-i ârif ve istifham (soru sorma) sanatları yapılmıştır.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İnsan ne denli herhangi bir konuda yükselirse yükselsin, her zaman bir yerde durur. Erişilmesi doğa yasalarına aykırı olan yüksekliğe çıkamaz ve bunun sınırlarını aşamaz.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
"Ağaç yaprağıyla gürler " Atasözünün Anlamı: Bu atasözü de, ağaçların yaprakları sayesinde güzellik kazandığını ve insanların da çevresi, dostları sayesinde daha değerli olduklarını ifade eder.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Çok bildiğinden kendine çok güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.Bir insan çok bilgi sahibi olabilir. Ama bu demek değildir ki her şeyin mahiyetini biliyor. Onun da bilmediği, inceliğini kavramadığı bir çok şey vardır.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
Eşeği Düğüne Çağırmışlar, Ya Odun Eksik Ya Su Demiş Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işi yapmamak için bahane bulmayı anlatan bir söz.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Söz sanatları ya da edebî sanatlar, ifade edilmek isteneni kelimelerin düz anlamlarının dışına çıkarak ifade etmeye denir. İfadeye zenginlik katmak, etkiliğini artırmak, monotonluğu kırmak ya da az sözle çok şey ifade etmek için yapılır.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri