Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
Üst Kattan Su Akması Sigorta
Evi sigortalatmak, sorunu kısa sürede çözmeyecektir. Çünkü evi sigortalattıktan sonra yaklaşık olarak bir hafta kadar beklemeniz gerekir. Bir hafta geçtikten sonra sigorta şirketini arayıp durum hakkında bilgi vermelisiniz.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 700 TL ile 850 TL arasında değişmektedir.
Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Tavandan su damlamasının tek sebebi temiz su borularında bir çatlak ya da delik olmasıdır. Diğer tesisat borularından su sızması durumunda tavandan su damlıyor şeklinde bir belirti ortaya çıkmaz. Tavandan su damlaması demek, suyun miktarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Tavandan su akmasının sebebi, üst katta bulunan tesisat borularındaki su kaçağıdır. Tesisat borusunun çeşidine bağlı olarak tavandan su akmasında da farklılık meydana gelmektedir. Üst katta bulunan temiz su borusunda su kaçağı meydana geldiğinde, alt katta tavanda su damlaması meydana gelir.
Komşunuz banyo zeminine veya tuvalet zeminine su dökmeyi kestikten sonra tavandan su akması durduysa kesin olarak derz dolgudan olduğu söylenebilir. Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz.
Bu sorunun iki cevabı var. Birincisi kat mülkiyeti sahibinin konutundan kaynaklanan bir su sızıntısı varsa, bu su sızıntısından kat mülkiyeti sahibi kişi sorumludur. İkincisi ; ortak tesisattan kaynaklı bir su sızıntısı varsa, bu sızıntıdan apartman olarak tüm kat sahipleri sorumludur.
Alt kata su sızması sorunu olduğunda bu durum genellikle tesisattan kaynaklanmaktadır. Bu durumda da kiracının herhangi bir kusuru olmadığı gibi sorumluluğu da bulunmamaktadır. Bu şekilde ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılamak zorundadır.
Konut sigortası su tesisat, su kaçağı, su basması gibi hasar oluşturan problemlerde evinde, eşyalarında ya da şartlara göre komşu evlerde oluşabilecek zararları öder.
2020 yılında Yargıtay, üst kattaki komşusunun dairesinden su sızdığı için ev sahibine tazminat ödenmesinin önünü açmıştı. Yüksek Mahkeme; alt kattaki daireye su sızması sonucu tamirini yaptırmayan kişinin, komşusuna tazminat ödemesi gerektiğini ve gerekli tamirat işlemini yaptırmakla sorumlu olduğuna hükmetmişti.
Temiz su tesisatında meydana gelen su kaçakları da banyodan alt kata su sızıyor olmasının bir diğer sebebidir. Bu sorunu tespit etmek için ana su vananızı bir süre kapatmanız gerekir. Kapatıldıktan sonra banyo tavanından su damlaması kesildi ise, su kaynağının temiz su tesisatından kaynaklandığı söylenebilir.
Tavanlarda kabarma, ıslaklık ve nemlenme görülüyorsa bu durumda tesisattan kaçak olduğu anlaşılabilmektedir. Tuvalet ve banyo dışında oturma odasında veya salonda meydana gelen arızalarda çoğunlukla temiz su kaçağına rastlanılır.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.
Risk Faktörleri: Su, tavanın taşıyıcı özelliklerini zayıflatabilir. Ancak, çökme genellikle uzun vadeli, ciddi hasarların bir sonucudur.
Üst kattan su sızması alt katın tavanından damlama şeklinde kendini gösteriyor ise temiz su hattında su sızıntısı olduğu anlamına gelir. Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir.
Doğrudan kullanan kişi ve kişilerin yaralandığı temizlikçi, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb işletme giderleri ise kiracı tarafından karşılamakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak alanda bulunan tesisleri kullanmaktan kaçınıp ihtiyaç duymadığını söyleyip giderleri ödemekten kaçınamaz.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri