akbabalar ölü hayvan leşleriyle beslenen etoburlar. olarak bilinir. ancak bu özel akbabalar etle ilgilenmezler. onun yerine kemikleri tercih ederler. besinlerinin yüzde doksanı kemiktir. bu da onları kemikle beslenen tek kuş türü yapar.
Beslenme. Çoğunun besin seçme alışkanlığı olmadığından genellikle leş, çöp, ve ara sırada canlı hayvan gibi ne bulurlarsa yerler. Yalnızca bazı türleri kaplumbağa kuzu gibi savunmasız hayvanlara saldırır.
Genelde dağlık alanlarda dağılım gösteren sakallı akbaba, yuvalarını kayalıklara yapıyor ve iki yumurta yumurtluyor. Anadolu'da tüm yıl görülen ve yerli bir tür olan sakallı akbabanın en önemli özelliklerinden birisi beslenme alışkanlığı. Bu türün besinlerinin %80- 90 kadarını ölü hayvanların kemikleri oluşturuyor.
Özellikleri. Kara akbaba, oldukça iri bir türdür, bulunduğu familya içindeki en büyük kuştur. 98–100 cm boyunda, 250–295 cm kanat açıklığındadır. Ağırlığı 7 ila 12.5 kg. arasındadır, bu ağırlıkla dünyada uçabilen en ağır kuşlardan biri olma özelliğindedir.
Küçük akbaba etçil bir kuş türüdür. Genellikle leşle beslenir. Ancak memeli dışkıları, çöpler, küçük sürüngenler ve kuşlar da beslenebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Akbaba kuşları günlük hayatta daha çok belgesellerde karşımıza çıkan kuşlardan biridir. Özellikle vahşi ve yırtıcılığı ile bilinen bir kuş türüdür. Oldukça iri gövdeleriyle ve leş yeme özellikleri ile oldukça dikkat çeken kuşlar âleminin en yırtıcı kuşlarından biridir.
Akbabaların başı neden keldir sorusuna gelince. Leş ile beslenen akbabalar karınlarını doyururken başlarını leşin gövdesine sokarlar. Başları tüylü olsaydı kirlenip mikrop yuvası olacak, hastalıklara neden olacaktı. Kel baş akbaba için temizlik ve hastalıktan bağışık olmak demektir.
Dağlık yerlerde yaşamakta olan iri yapılı ve yırtıcı bir kuş türüdür. Gündüz avlanmaktadırlar ve çoğu zaman leş ile beslenmektedirler. Akbabaların Yaşam Biçimi Nasıldır? Akbabalar geniş ve uzun kanatları üzerinde zarif bir şekilde dönerek saatler boyunca havada kalabilmektedirler.
TÜRKİYE'DE SADECE 80 TANE KALDI
Yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucunda 2014 yılında dünya üzerinde yaklaşık 2 bin bireyi olduğu tahmin edilen bu türün son yıllarda ise sayılarının çok daha azaldığı gözlemleniyor.
Diğer yırtıcı kuşlardan farklı olarak akbabaların sürüler olarak avlanmasının sebebi, her bir akbaba türünün ayrı alanlarda özelleşmiş olmasıdır. Örneğin Hindi Akbabası (Cathartes aura) en alçaktan uçar ve aşırı güçlü koku alma yetisiyle hayvan leşlerinin kokusunu almaya çalışır.
Akbabalar avlanmazlar.
Genellikle ölmüş hayvanlarla ya da yaralı hayvanları öldürerek beslenirler.
Dünyadaki on beş Akbaba türünden biri olan Kara Akbaba'nın ortalama kanat açıklığı erkek bireyde 255 santimetre, dişi bireyde 295 santimetre, ortalama uzunluk (gaga – kuyruk) erkek bireyde 100 santimetre, dişi bireyde 110 santimetre ve ağırlıkları ise erkek bireyin 7 -11,5 kilogam, dişi bireyin 7,5 -12,5 kilogramdır.
Dünya'daki toplam çift sayısı 650 ila 3350 iken üremeyen bireyler ile toplam nüfusu 2000 ila 10000 arasındadır. Suriye, Ürdün, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan gibi ülkelerde nesli tükenen tür Avusturya, Fransa, İtalya ve İsviçre'de yeniden doğaya salınmıştır.
türünden bir tanesi. Üç metreyi bulan kanat açıklığıyla. kara akbaba, Türkiye ve Avrupa'daki en büyük yırtıcı
İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler. Kuşların en çok yaşayanı da akbabadır.
Kısa kanat çırpmanın ardından kısa süreli süzülerek uçar. Kanatları diğer akbabalardan daha kısa olduğu ve bu nedenle daha küçük kanat alanına sahip olduğu için uçuşu diğer akbabalardan daha az verimlidir.
Yayılışı: Yaygın olarak Akdeniz bölgesine özgü olan bir akbaba türüdür. Doğal dağılımı, güney Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın belirli bölgelerini kapsar. Bu tür aynı zamanda Avrupa'nın batısındaki bazı bölgelerde de bulunabilir.
Dünyada "endangered (nesli tükenmekte olan)" koduyla koruma altına alınan akbaba, Türkiye'nin Ermenistan sınırını oluşturan Tuzluca ilçesinin doğu hattındaki insan kalabalığının olmadığı alanlarda yaşam sürdürüyor.
Tür, Avrupa'nın, kuzey Afrika'nın ve Asya'nın sarp kayalık ve uçurumlarında bulunur. Çoğunlukla yerleşik yaşayan kuşlardır.
Leş yiyiciler hor görülür ve genellikle onlardan korkulur. Dünyanın her yerinde akbabalar, sırtlanlar ve böcekler gibi, zaten ölmüş olan hayvanlarla beslenen canlılar nahoş, kirli ve tehlikeli olarak kabul ediliyor. Hatta günlük dilde dahi akbaba ve sırtlan kelimeleri karşıdakine hakaret etmek için kullanılıyor.
Ozan Akbaba 9 Haziran 1982 tarihinde Kars'ta dünyaya geldi. Akbaba, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümünden mezun oldu.
Sıcak günlerde, sürü üyeleri bir veya iki ayakta bekçilik yapan erkeklerin gözetiminde gölgede dinlenmeye çekilir. Aslanlar avlarını, akbaba ve sırtlan gibi leş yiyicilere karşı korurlar.
5. Benekli akbaba - 11300 metre.
Kuzeydoğu ve doğu bölgelerinde, Batı Karadeniz ve İç Ege'de görülen bu tür, insan yaşam alanlarından uzakta, yüksek dağ ekosistemlerinde yaşıyor ve kayalıklarda yuvalanıyor. Türkiye'de yerleşik bir tür olan ve göç etmeyen sakallı akbabalar, diğer akbaba türlerinin aksine sürü halinde değil tek başına yaşıyor.
Gece rüyada akbaba görmek, ahmak ve nezaketsiz bir adama delâlet eder. Gündüz rüyada akbaba görmek, hastalıklara işârettir. Rüyada akbaba kuşunu tuttuğunu görmek, harpte bulunmaya veya hastalığa işârettir. Bir yerleşim alanına akbabaların girdiğini görmek, oranın istila edilmesine işâret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri