Akbank'tan Yapılan EFT Kaç Dakikada Hesaba Geçer? Mesai saati içinde yapılan EFT'ler dakikalar içinde karşı banka hesabına aktarılır. Bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bazı EFT işlemleri 1 saatin üzerinde gönderilebilir. Daha uzun süreli gecikmelerde banka ile iletişime geçilmesi gerekir.
Gönderici, alıcı hesabın IBAN numarasını ve banka bilgilerini girdikten sonra transferi gerçekleştirir. Havale işlemi genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında tamamlanır ve alıcı hesaba para anında geçer.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer? EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Havalede başka bankaya para gönderme işlemi yapılmaz. EFT işlemi hafta içi yapılabilir ve ancak her bankanın EFT saatleri ile ücreti değişiklik gösterir. Hafta sonu ve resmi tatillerde EFT işlemi yapılmaz. EFT sadece bankaların faaliyette olduğu saatlerde yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
EFT ile transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ve alıcı bankaların o andaki işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmekle birlikte eğer işlem EFT saatleri içinde yapıldıysa genellikle aynı gün, 1 - 2 saat içinde alıcı hesaba iletilir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Ayrıca hafta sonu ve resmi tatillerde para transfer işlemi yapılamaz. Hafta sonu ve tatil günlerinde yapılan EFT talimatları işlemi takip eden ilk iş gününe hesaba ulaşır. Merkez Bankası'nın Sürekli Transferi kısacası FAST işlemi ile belli bir limite kadar EFT yapılabiliyor.
Havale Gün İçinde Hesaba Geçer mi? Havale işlemlerinde alıcının ve göndericinin vadesiz hesapları aynı bankada ise gün ve saat fark etmeksizin yapılan tüm para transferleri anında hesaba geçmektedir. Havale aynı bankalar arası olduğu sürece 7/24 yapılabilmektedir.
Akbank'ta EFT saatleri 09:00 ve 17:00 arasındadır. 50.000 TL ve üzeri için: 38.98 TL kesilir.
Bir EFT işlemi "beklemede" olduğunda, gönderen kişinin hesabından para çekilmiş olsa da, henüz alıcı kişinin hesabına ulaşmamıştır. Bu durum, EFT işlemlerinin zaman alıcı olabilen süreçlerden geçtiği durumları ifade eder.
Iban'a para gönderme özelliği anlaşmalı tüm bankalarca hesaplara 7/24 gönderim yapılabilmektedir. Hafta içi, hafta sonu ayrımı yoktur. Anlaşmalı bankalarda para hesaba anlık olarak geçecektir. Diğer bankalarda ise para EFT saatlerinde hesaba geçecektir.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
Kol ve bacaklarinda kasilmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir. Birçok atesli nöbet bir-iki dakika sürer, ama birkaç saniye kadar kisa, ya da 15 dakika kadar uzun sürenleri de vardir. Havale, genellikle çocugun atesinin ilk gününde olur. Bazen atesi dikkati çekmeyip ancak havale geçirdiginde farkedilebilir.
Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT para gönderme işlemi yapılamaz. Bunun nedeni EFT işlemlerinin Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylanmasıdır. Örneğin Garanti BBVA'daki EFT işlemleri, resmî tatiller dışında, hafta içi 08.00-17.15 saatleri arasında gerçekleştirilir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. **ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmektedir.
Banka çalışma saatleri dışında yapılan EFT işlemleri sonraki iş günü içerisinde hesabınıza yansıyacaktır. 50.000 TL ve altındaki tutarlarda olan transfer işlemleriniz istediğiniz bankadan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile 7/24 gerçekleştirebilirsiniz.
EFT ve havale farkı
EFT işlemlerinde paranızı kendi bankanızdaki bir hesaba değil, farklı bir bankanın hesabına gönderiyorsunuz. Havale ise aynı banka içinde yapılan para transferidir. Bu noktada “Farklı bankalar arası havale mi EFT mi?” diye sorduğunuzda cevap EFT olacaktır.
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri bulunmaktadır.Bankanızın EFT ve havale saatleri dışında işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde aktarılır.
Hafta sonu yapılan EFT, FAST sistemi ile gerçekleştirilebiliyor. Ancak EFT işleminin gerçekleşmesi için bankaların belirlediği işlem günü ve saatlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Cumartesi ve Pazar günü havale işlemleri de mobil bankacılık, internet bankacılığı ve ATM'ler ile yapılabiliyor.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Havale işleminizi iptal etmek istiyorsanız, zaman oldukça kritiktir. İptal işlemi için en güvenilir yol, işlemi gerçekleştirdiğiniz şubeye doğrudan gitmek veya müşteri hizmetleriyle iletişime geçmektir. İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan bir havaleyi iptal etmek genellikle daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri