İdari bakımdan hep Bolu'ya bağlı kalmış olan Akçakoca, 1999 yılında il olan Düzce'ye bağlanmıştır. Akçakoca idari yönden şu aşamalardan geçmiştir. Akçakoca bu dönemde Bolu Sancak Beyliğine bağlı voyvodalık şeklinde yönetiliyordu ve kaza 15 divana ayrılıyordu. Yörenin ilk sancakbeyi Konuralp idi.
1864 yılında eyaletlerin kaldırılıp il teşkilatlarının gelmesiyle, Kastamonu ili Bolu Mutasarrıflığının Göynük kazasına bağlı Düzce ve Akçaşehir' (Akçakoca) birleşerek nahiye olarak konumlandırılmıştır.
Akçakoca, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Düzce iline bağlı bir ilçedir. Akçakoca, Karadeniz kıyı şeridinde 35 km uzunluğunda bir kumsala sahiptir. Özellikle 1950'den sonra turistik bir yer hâline gelmeye başlamıştır. Bunda özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere 3 saatlik bir uzakta olmasına bağlıdır.
Kafkaslar'da tutunamayıp Anadolu kıyılarına sığınan Çerkezler, Gürcüler, Abhazlar, Lazlar ve Hemşinliler, zorlu yolculukların ardından Akçakoca kıyılarına göç etmiş ve bölgede köyler kurarak buralı olmuşlardır. Yörenin ilk sancakbeyi Konuralp'tir.
Akçakoca doğuda Zonguldak ve batıda Sakarya ile komşudur.
İlgili 16 soru bulundu
İdari bakımdan hep Bolu'ya bağlı kalmış olan Akçakoca, 1999 yılında il olan Düzce'ye bağlanmıştır.
Ankara - Akçakoca arası mesafe kaç km? Ankara - Akçakoca arası yaklaşık olarak 274 km'dir. Kamil Koç ile Ankara - Akçakoca seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat 15 dakika saat sürer.
Düzce, Türkiye'de yaşayan farklı etnik grupları barındıran bir şehirdir. Başlıcaları Gürcüler, Abazalar, Çerkesler ve Lazlardır.
Akçakoca gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Fakıllı Mağarası, Ceneviz Kalesi, Aktaş Şelalesi, Akçakoca Merkez Cami, Akçakoca Bey Anıtı, Bekir Özkök Kültür Evi, Evliya Cami, Hemşin Köyü Cami, Tarihi Orhangazi İlkokulu, Soyat Yalıyar Kayalar, Arabacı Köyü, Yeni Meze Cami, Kurugöl Kanyonu ve Tarihi Mahalle ...
VEFATI. Akçakoca Bey, İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra´da vefat etmiştir. 1328 yılında 94 yaşında vefat eden Akçakoca Bey´in, Türk töresine uygun olarak otağının bulunduğu yere gömüldüğü bilinmektedir.
Akçakoca ve çevresinin fethedilmesinde görev alan Akçakoca Bey; Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin silah arkadaşı ve yoldaşıydı… İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra'da vefat etmiştir. Vasiyeti gereği Ertuğrul Gazi gibi otağının bulunduğu tepeye gömülür.
Düzce, Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Karadeniz Bölgesi'nin ise Batı Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Düzce'yi çevreleyen iller; Zonguldak, Bolu ve Sakarya'dır. Düzce'nin kuzey sınırlarının Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır.
Düzce, Orhan Gazi'nin komutanlarından Konuralp Bey'in Bizans Tekfurları ile 1323'te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katıldı. Düzce'nin Konsapa adını alması bu devrededir. O zamanki yerleşim merkezi Gümüşabadı'dır. Daha sonra ilçe merkezine Üskübü denildi.
– Türkiye İstatistik Kurumu Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, Düzce'de yaşayan diğer şehir kütüklerine kayıtlı kişi sayısı belli oldu. Buna göre 385 bin 831 nüfuslu Düzce'de en çok Sakarya ve Trabzonlular yaşarken, en az Hakkari ve Tunceliler yaşıyor.
Türkiye Hükûmeti tarafından TBMM'de alınan il statüsü verilme kararı ile ve 9. Türkiye cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayı ile il statüsü verilmiştir.
Düzce Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü Düzce Halk Sağlığı tarafından her hafta 10 farklı bölgeden alınan deniz suyu analiz sonuçları temiz çıktı. Akçakoca'da denize girilebilecek 10 noktadan alınan örnekler temiz çıkarken, 10 yüzme alanında herhangi bir uygunsuzluk bulunmadı.
Akçakoca'da başlıca geçim kaynağı tarımdır. Tarım ürünlerinin başında ise fındık gelir. Akçakoca iklim özelliği nedeniyle dünyanın en iyi fındığının yetiştiği Giresun ile aynı kalitede fındık yetiştirebilmektedir.
Akçakoca, 8 mahalle ve 43 köy olmak üzere toplam 51 idari birimden meydana gelmektedir. Düzce'nin en gelişmiş ve en büyük ilçesi olma özelliğini taşıyan Akçakoca'nın nüfusu, 2016 yılı verilerine göre ilçe merkezinde 24.401, köylerde ise 13.259 olmak üzere toplam 37.660'dır.
Oğuzların Kayın boyundan gelen Anadolu' ya göç eden Türk boyları Artvin yöresinden batıya doğru hareketle Düzce Ovasına yerleşirler.
Düzce'de yaşayan ve Kürt hanelerden meydana gelen Şeyh Bezenli aşireti kentin belli bir bölgesinde ikamet etmesine rağmen, Kürt kökenli olması muhtemel olan Kürt adı ile anılan bazı aileler Düzce'nin farklı mahallerinde ikamet etmektedir.
Bunlar; Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca'dır.
Bolu - Akçakoca arası yaklaşık olarak 86 km'dir. Kamil Koç ile Bolu - Akçakoca seyahatiniz tahmini olarak en az 1 saat 10 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
İstanbul - Akçakoca arası yaklaşık olarak 238kms'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Akçakoca seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat 25 dakika saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri