Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Araba çalışmazken klimayı çalıştırmayın
Araç klimaları, araç çalışır durumdayken en iyi performansla çalışacak şekilde tasarlanır. Motor hızlandıkça, klima kompresörü de hızlanmaya başlar ve daha iyi soğutur. Arabaya binmeden önce biraz soğutayım derseniz zaman ve para kaybetmiş olursunuz.
Araba Kapalıyken Klima Çalışır mı? Aracın klimasının çalışması için motordan güç alması gerekmektedir. Yani araba kapalıyken klima çalışmaz.
motor suyu ısınmadan araç ısıtmaz. klimada kullanılan gaz r-134 a ise soğutucu gazdır yani dondurucu ve buzdolabında kullanılan gazın bir değişiği ama yapısal olarak aynısı. araba kliması sadece soğutmak için vardır.
Hayır çalışmaz. Bir aracın klimasının çalışabilmesi için motorun çalışıyor olması gerekir. Aracın kontağı kapandığında motor otomatik olarak stop edeceğinden dolayı klimanızda çalışmayacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır. Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır.
Araç kliması neden soğutmuyor diyorsanız, bunun için öncelikle tamirciye gitmeniz gerekmiyor. Basit sorunlarda klima soğutmama nedenlerini analiz edebilirsiniz. Klima gazı, AC düğmesi, polen filtresi, sigorta, hava karışım kapağı ve fan bozulması gibi sorunlar klimanın soğutmama nedenleri arasında yer alır.
Klima Sistemi Nasıl Çalışır? Kompresör, klima gazını kondansere sıkıştırır. Basıncı ve sıcaklığı artan klima gazı, kondanserden geçerken ortalama 60° sıcaklıkta sıvı hale dönüşür. Kondanseri; otomobil seyir halinde iken dış hava ile park halinde veya sıkışık trafikte ise kondanser fanı soğutur.
Motora bir zararı olmaz. Ortalama bir araçta saatte 1,2-1,4 lt yakar. 6 saat uyuyacaksanız size 30-35 ₺ olarak geri döner, otel parası :D.
Klimayı En Soğuk Ayara Getirin
Aracınızın kliması en soğuk dereceye ayarlandığında en verimlidir. Ayarları fan ile yapabilirsiniz. Çoğu klima sistemi havayı 3-4 C'ye kadar soğutur. Daha yüksek bir sıcaklık sistemi havayı yeniden ısıtmaya zorlayarak daha fazla yakıt yakar.
Araba'da uyumayın lütfen, çadır bulabiliyorsanız çadır bulun. Araba'da klima açık uyumak çok tehlikelidir. Ayrıca maximum 2.5-3.5 litre yakar.
Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre. Klimanın durumuna göre saatte 1.1 litreye kadar çıkabiliyor. Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre.
Araba kontağı açık ama motor kapalı ise akü tüketir. Kaldiki o şekilde klima çalışmıyor diyebiliyorum. Ama araba çalışıyorsa ve olduğu yerde duruyorsa aküye bir şey olmaz. Akü ancak araba kapalıyken farı falan uzun süre açık birakirsan tükenmeye başlar.
Tozdan, kirden ve rüzgârdan uzak bir sürüş için klimayı sürekli açık tutuyorsanız, yakıt tüketimini azaltmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı açma alışkanlığını bırakarak önemli ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.
Araç klimaları, aracınızın içini sıcak havalarda serin, soğuk havalarda sıcak tutmak için tasarlanmıştır. Genellikle bir tür soğutucu akışkanın, soğutulduğu ve daha sonra arabanın kabinine yönlendirildiği bir buharlaştırıcı bobinden geçirilmesiyle çalışır.
Dr. Murat Taner Gülşen, "Araç içinde uyuyanların dikkatine: Araba çalışır ve hareketsiz bir vaziyette bekletildiğinde, açık havada bile araç içine karbonmonoksit gazı sızar. Bu gaz kokusuz olup uyku verici bir özelliğe sahiptir. Araç içindeki kişiler farkına varmadan derin bir uykuya dalar ve bir daha uyanamaz.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur. Bu nedenle klimanın sıcaklık ayarı ideal ev sıcaklığına göre belirlenmeli ve cihazın sürekli olarak belirlenen sıcaklıkta çalışması sağlanmalıdır.
Motor hacmi ne olursa olsun hafif araç klimalarının kompresörleri motordan hareket alarak çalıştıkları için performansı etkilerler. Motor hacmi ve gücü arttıkça bu kayıbı farketmek güçleşebilir ancak her zaman bir kayıp olacaktır. klima ister istemez aracın performansında etkleme yapacaktır.
– Uzun süre güneşte kalan arabanın pencereleri bir süre açılmalıdır ve klima daha sonra açılmalıdır. Böylece, klima dış sıcaklıkla eşitlendikten sonra açılmış olur. – Sürekli soğutucu çalıştırmak yerine araba yeterince soğuduktan sonra içerideki hava devridaim ettirilmelidir.
Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcak havayı içeri çekiyor ve akışı düzenleyen bir genleşme valfinden geçiriyor. Genleşme sonrasında hava klima evaporatörüne sıvı buhar karışımı olarak giriyor. Evaporatörde bulunan soğutucu akışkan ısıyı alarak arkasında bulunan fan ile ortama geri veriyor.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Eklem rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar, astım ve bronşit ile kronik baş ağrısı ile karşılaşmanız ihtimal dahilinde olacaktır.
Cevap: Klima çok geç soğutuyor? Klima gazı basıncı düşmüştür. 10 yılda elbet kaçacak bir yer bulur. Yeniden gaz bastırın düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri