Akçaşehir, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından yaklaşık 11 yıl sonra 23 Haziran 1934 tarihli ve 2529 sayılı kanunla Bolu iline bağlı bir ilçe haline gelmiş ve 7 Eylül 1934'te ilçeye Akça Koca Bey'in adı verilerek Akçaşehir'in adı Akçakoca olarak tescil edilmiştir.
Akçakoca ve çevresinin fethedilmesinde görev alan Akçakoca Bey; Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin silah arkadaşı ve yoldaşıydı… İzmit üzerine sefere çıkacağı sırada Kandıra'da vefat etmiştir. Vasiyeti gereği Ertuğrul Gazi gibi otağının bulunduğu tepeye gömülür.
- Hemşin Köyü'nü, Doğu Karadeniz Bölgesinden (Hemşin) yaklaşık 200-250 yıl önce Akçakoca'ya göç etmiş Hemşinliler kurmuş. Köy halkı Türkçe ve Hemşince konuşuyor. Köyde Karadeniz kültürü hakim.
Akçakoca gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Fakıllı Mağarası, Ceneviz Kalesi, Aktaş Şelalesi, Akçakoca Merkez Cami, Akçakoca Bey Anıtı, Bekir Özkök Kültür Evi, Evliya Cami, Hemşin Köyü Cami, Tarihi Orhangazi İlkokulu, Soyat Yalıyar Kayalar, Arabacı Köyü, Yeni Meze Cami, Kurugöl Kanyonu ve Tarihi Mahalle ...
İdari bakımdan hep Bolu'ya bağlı kalmış olan Akçakoca, 1999 yılında il olan Düzce'ye bağlanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Düzce, Orhan Gazi'nin komutanlarından Konuralp Bey'in Bizans Tekfurları ile 1323'te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katıldı. Düzce'nin Konsapa adını alması bu devrededir. O zamanki yerleşim merkezi Gümüşabadı'dır. Daha sonra ilçe merkezine Üskübü denildi.
Akça Koca, Osmanlı Devleti'nin kurucularından, Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olup, Orhan Gazi'ye de lalalık yapmıştır. Kandıra Babaköy'de bulunan Akça Koca'nın türbesi. Takrîben 1320 senesinde İzmit ve çevresinin fethi ile görevlendirilmiştir.
Aralık 1999 tarihinde Düzce'nin il olması nedeniyle Akçakoca ilçesi Düzce iline bağlanmıştır.
Ormanlık alanı ile iç içe olan Akçakoca'nın en çok tercih edilen plajları arasında Ceneviz Kalesi Plajı geliyor. Özellikle mavi bayrağa sahip olması ile güvenli ve sağlıklı şekilde rahatça denize girme imkanı sağlamaktadır.
Manda kaymağından tatlının iç malzemesi elde ediliyor
Akçakoca Tarihi Yukarı Mahalle Pazarı'ndaki kadınların elinde şekillenen tatlı, pazarı ziyaret edenler tarafından ilgi görüyor. Melengücceği, pazarda "en çok satılanlar" listesinde birinci sırada yer alıyor.
1328 yılında 94 yaşında vefat eden Akçakoca Bey'in Türk törelerine uygun olarak otağının bulunduğu yere gömüldüğü bilinmektedir. Nasıl öldüğü ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Akçakoca'da başlıca geçim kaynağı tarımdır. Tarım ürünlerinin başında ise fındık gelir. Akçakoca iklim özelliği nedeniyle dünyanın en iyi fındığının yetiştiği Giresun ile aynı kalitede fındık yetiştirebilmektedir.
1323'de Orhan Gazi'nin komutanlarından Akçakoca tarafından fethedilip, Osmanlı egemenliğine girmiş olduğu sanılan kentin adı önce Akçaşar, 18 yüzyılda Şar – Şehir, 1943'de Akçakoca olarak değiştirilmiştir.
İlçe, idari yapı bakımından 43 köy ve 1 merkez Belediyesinden ibarettir. Bağlı köylerden 21 adet mahalle adı verilen idari bağlısı, Belediye hudutları dahilinde de 8 mahalle idaresi mevcuttur.
Düzce'nin popüler ve turistik ilçelerinden biri olan Akçakoca'da birbirinden güzel plaj bulunmaktadır. Yıl boyunca şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist özellikle yaz tatili amaçlı ilçeye gelmektedir. Tertemiz denizi, mavi bayraklı plajları ile dikkat çeken ilçede harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Geçtiğimiz yıl eylül ayında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk denizi Akçakoca olarak belirlendi.
Akçakoca İlçe Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Akdeniz ve Ege sahillerinde bir süredir görülen denizanalarının son günlerde Karadeniz sahillerinde de görülmeye başlandığını bildirdi.
1999 yılına kadar Bolu'ya bağlı bir ilçe olan Düzce 1999 Gölcük depremi ve 1999 Düzce depreminin ardından dönemin 57. Türkiye Hükûmeti tarafından TBMM'de alınan il statüsü verilme kararı ile ve 9. Türkiye cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayı ile il statüsü verilmiştir.
Akçakoca, Düzce'nin dikkat çeken turistik ilçelerinden biridir. İlçede gece hayatı çoğunlukla yaz aylarında canlanmaktadır. Eğlenme mekânı olarak sınırlı sayıda mekâna ev sahipliği yapan ilçede arkadaşlarınız ile birlikte keyifli vakitler geçirebilmeniz mümkündür. Mekânların tamamı sahil kesiminde yer almaktadır.
– Türkiye İstatistik Kurumu Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, Düzce'de yaşayan diğer şehir kütüklerine kayıtlı kişi sayısı belli oldu. Buna göre 385 bin 831 nüfuslu Düzce'de en çok Sakarya ve Trabzonlular yaşarken, en az Hakkari ve Tunceliler yaşıyor.
Bunda özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere 3 saatlik bir uzakta olmasına bağlıdır. Akçakoca'nın nüfusu 2020 verilerine göre 39.229'dur. 2019 yerel seçimlerinde MHP'nin adayı olarak Mehmet Okan Yanmaz %41,4 oy oranı ile Belediye Başkanı seçildi.
Kale 1204-1261 yılları arasında Karadeniz kıyılarına da hakim olan Latinler tarafından yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri