-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir.
Sağlıklı bir yaşam için solunan havadaki nem oranının da ideal olması gereklidir. İdeal nem oranı %30-60 arasında değişir. Yüksek nemli ortamlar daha sıcak hissedilir ve nefes darlığı hissinin artmasına neden olur. KOAH hastaları için ideal nem oranı %45-50 civarında olmalıdır.
Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir.
KOAH hastaları nasıl bir iklimde yaşamalı? Aşırı nemli hava da, aşırı kuru hava da KOAH hastaları için uygun değildir. Havadaki ideal nem oranı % 30-60 arasındadır. Nem ve sıcaklık oranlarının sık değiştiği iklimler KOAH için uygun değildir.
Yüksek nem oranı nefes darlığına sebep olabiliyor
Nem oranı yükseldiğinde, hissedilen sıcaklık oranı da artmaktadır. Yüksek nemin olduğu havalarda, ciltte buharlaşma yavaşladığından, vücut yeteri kadar soğuyamamakla birlikte kişi nefes almakta zorlanır ve bunalmaya başlar.
İlgili 25 soru bulundu
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir.
Düşük neme uzun süre maruz kalmak, birçok organ için sağlık sorunları (beyin, böbrekler, dolaşım, cilt ve gözler) ve kronik ve akut hava kaynaklı kirlenmeye, solunum yolu enfeksiyonlarına ve alerjilere karşı direnci azaltabilir.
Prof. Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
Sıcak ve nemli hava özellikle kimleri daha fazla etkiliyor? Sıcaklardan ve nemden özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, akciğer hastaları, diyabetliler ve böbrek hastaları çok etkileniyor.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Sonuç olarak astım ve KOAH gibi kronik havayolu hastalığı olan kişilerde D vitamini tedavisi ile havayolu düz kas hücrelerinin kitlesinin büyümesinin engellenebileceği düşünülmektedir.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Benzer şikayetler yaşayan KOAH'lı hastaların bu meyveler yerine ananas ve üzüm gibi meyveleri tercih edebilirler. Aynı şekilde şişkinliğe ve gaza neden olabilen sebzelerden de uzak durmak gerekebilir.
Yulaf samanı, Koah bitkisel tedavisi için İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilmektedir. Yulaf samanı Kumarin maddesi bakımından zengindir. Bu nedenle koah şikayetlerini azaltır. Bu besin, yeşil yulaf olarak adlandırılır ve yeşilken hasat edilmelidir.
KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Erzurum'da ileri derecede KOAH hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca hayatını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakika süren uygulamayla oksijen cihazından kurtuldu.
Faydaları; Akciğerleri temizlemede yardımcı bir bitkisel besindir. Astım bronşit KOAH hastalığına,nefes darlığı ve kronik öksürüğe iyi gelir . Kozalak şurubu bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
Bu bileşik akciğerler için iyidir, iltihap önleyici ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır. KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Sırtüstü yatma pozisyonunda apne olayları arttığı için bu hastalar daha çok lateral pozisyonda uyumayı tercih etmektedir (6). bildirilmektedir (7). Bu makalede; KOAH, OUAS ve metabolik sendrom tanısı konulan ve yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih eden olgumuzu, eğitici ve ilginç olması nedeniyle sunmak istedik.
Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Bunların dışında nemli ortamlarda daha aktif hale gelen ev akarı ve küf türü alerjenler de daha önceleri hiçbir alerjik sorunu bulunmayan kişide burun ve geniz akıntısı, hapşırık, öksürük gibi burun şikayetlerine ya da astım benzeri solunum yolu hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri