Eğer geçmeyen uzun süreli bir enfeksiyon geçiriyorsanız mutlaka doktor kontrolü gerekir. Akciğer enfeksiyonu ilerlerse bu durum zatürre olarak sonuçlanabilir. Bu nedenle evde doğal yöntemler ile yapılan tedavilere yanıt alınmazsa 5-6 gün içinde doktor kontrolüne gitmek gerekir.
Zatürre, en ciddi akciğer enfeksiyonlarında biridir. Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir.
Ciğerde iltihaplanma görülür ve birey solunum sorunu çekmeye başlar. Birey rahatsızlık yaşadıktan sonra enfeksiyon sebebi ile, ateşlenme, göğüste ağrı, öksürme yaşanır. Eğer ağır bir virüs durumu mevcut değil ise semptomlar zamanla düzelir. Ama bazı durumlarda rahatsızlık ilerleyerek ağırlaşır.
Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır. İleri seviyeli hastalara serum verilmesi gerekebilir, bu durumda antibiyotik tedavisi de damar yoluyla uygulanır.
Akciğer enfeksiyonu, tedavi edilmez veya uygun şekilde tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir: Zatürre (pnömoni): Akciğer enfeksiyonu ilerleyerek zatürre olarak adlandırılan bir duruma dönüşebilir. Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla karakterizedir.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer geçmeyen uzun süreli bir enfeksiyon geçiriyorsanız mutlaka doktor kontrolü gerekir. Akciğer enfeksiyonu ilerlerse bu durum zatürre olarak sonuçlanabilir. Bu nedenle evde doğal yöntemler ile yapılan tedavilere yanıt alınmazsa 5-6 gün içinde doktor kontrolüne gitmek gerekir.
Kişinin günlük hayatını rahatsız eden birtakım belirtilerle birlikte görülen akciğer enfeksiyonu ciddi komplikasyonlara yol açarak tehlikeli bir duruma gelebilir. Bu yüzden semptomlar ciddiye alınmalı, doktora danışarak akciğer enfeksiyonunun tedavisi yaptırılmalıdır.
Kişi hastalığı yakalandıktan sonra enfeksiyon nedeniyle ateş, göğüste ağrısı, öksürük görülmektedir. Eğer ağır bir enfeksiyon durumu yoksa belirtiler zaman içerisinde kendiliğinden geçer.
Sonuç olarak bazı akciğer hastalıkları daha sonra akciğer kanserine zemin oluşturabilirler ama genellikle halk arasında çok korkulan "zatürre oldum, kansere çevirir mi?" sorusunun cevabına "Hayır" denilebilir.
Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğerleri temizlemek için banyo yapmak önemlidir. Her gün rahatlatıcı banyo yapmak toksinleri dışarıya attığından, akciğerler daha rahat nefes alabiliyor. Mümkün olabildiğince bol oksijen bulunan ortamlara haftada 1 kez olsa bile gitmek akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
-Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Plörezi olarak da adlandırılan akciğer zarı iltihaplanması tıp dünyasında plevral efüzyon olarak bilinir.
Göğüs hastalıkları bölümü, akciğer ve solunum sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalıdır.
Akciğer Kanseri 4.
Hastanın nefes alıp vermesi oldukça zorlaşır. Solunumda sürekli hırıltı sesi duyulur. Öksürük kronikleşmiş bir hale gelir. Balgam oluşumu artar ve kanlı balgama rastlanır.
Akciğer Kanseri Teşhisinde Göğüs Röntgeni
Göğüs röntgeni genellikle akciğer kanseri teşhisi için kullanılan ilk testtir. Çoğu akciğer tümörü röntgende gri-beyaz bir nodül olarak görünür.
Yüksek ateş, terleme, baş ağrısı, yorgunluk ve sersemlik akciğer enfeksiyonun belirtileri arasında yer almaktadır. Kişilerde görülen iştahsızlık, öksürürken oluşan göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı ve eklem ağrıları genel olarak akciğer enfeksiyonu belirtileri arasında yer almaktadır.
Etkenler çoğunlukla M.pneumoniae ve C.pneumoniae olduğundan 7-14 gün bir oral makrolid (roksitromisin, azitromisin, klarit- romisin) veya tetrasiklin-doksisiklin önermekteyiz.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Akciğer absesi: Ampiyem, akciğerlerde biriken pus ile birlikte akciğer absesi adı verilen bir duruma yol açabilir. Akciğer absesi, akciğerlerde oluşan bir kisttir ve bu kiste biriken pus, nefes darlığı, öksürük ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Çünkü zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedaviden 72 saat sonra ateşiniz düşmemiş, öksürüğünüz şiddetli şekilde devam ediyorsa hemen bir uzman hekime görünmelisiniz.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak, hırıltılı solunum, horlama, öksürük, balgam, ağızdan öksürükle kan gelmesi, göğüs ve yan ağrısı, sırt ve omuz ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi ve ateş gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri