Oysa akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, omuz ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol, bacak ağrısı ya da beyne sıçramışsa şiddetli baş ağrısı önemli belirtiler olarak kendini gösteriyor. Boyunda ve köprücük kemiğinin üzerindeki bezelerde büyüme ise, özellikle akciğer kanserine işaret ediyor.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer Kanseri ve Sırt Ağrısı Nasıl Bağlantılı? Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Sırt ağrısı artık akciğer bölgesindeki tümör büyüklüğü ve yaygınlığının çok yoğun olduğu durumlarda ortaya çıkar. Aşırı öksürmek ile beraber bu durum sırta vurmaya başlar. Öksürük şiddetine bağlı olarak sırt bölgesindeki ağrı da yükselir.
En sinsi hastalık Akciğer kanseri, omuz ve kol ağrısı ile kendini gösteriyor. Kansere neden olan tümör, 2'inci kaburganın üst kısmına, boyuna ve omuza yakın bölgede yapılanıyor. Burada bulunan sinir ve damarlara bası veya yayılım gösterdiğinden şiddetli omuz ve kol ağrılarına neden oluyor.
İlgili 18 soru bulundu
“Akciğer kanseri belirtileri ne zaman ortaya çıkar?” diye merak ediyorsanız erken evrede genel olarak hiçbir belirti veya semptom olmadığını bilmelisiniz. Ancak durum ilerledikçe akciğer kanseri belirtileri gelişir. Akciğer kanserinin başlıca belirtisi 2 veya 3 hafta sonra geçmeyen öksürüktür.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.
Sırt ağrısı omurilik kanserinin ilk belirtileri arasındadır ancak sırt ağrısıyla birlikte uyuşma, güçsüzlük, kol ve bacaklarda zayıflık hissediyorsanız bu felç belirtileri de olabilir. Sırt ağrısı nedenlerinden bir diğeri de en korkulan kanser türlerinden biri olan akciğer kanseridir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Akciğer kanserinin sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Tümör ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir.
Dr. Uğur Coşkun, akciğer kanserinden şüphelenilen bireylerden alınan kan testinde akciğer kanserine yönelik belirteçlerin kanda PCR metodu ile saptanabildiğini söyledi.
Akciğer kanseri tesadüfen çektirilen akciğer filminde/röntgende belli olabilir veya bilgisayarlı tomografide ortaya çıkabilir. Akciğer kanseri üç veya dördüncü aşamaya geldiğinde başka belirtiler ile ortaya çıkabilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri
Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75'inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir.
Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Küçük hücreli akciğer kanserinde sınırlı evre kemoterapiler ile ortalama 14 ile 20 ay arasında sağ kalım süresi sağlanırken, yaygın evre dediğimiz ileri evrede sağ kalım süreleri en fazla 9-11 ay kadar olmaktadır. Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde iki yıllık sağ kalım oranı yaklaşık yüzde 4 civarındadır.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Ağrı akciğer kanseri hastalarında sık görülen belirtilerden biridir. Tümörün sinirler, kemikler, akciğer zarı, karaciğer gibi organlara yayılması ağrıya neden olmaktadır.
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri