İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.
Bu kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, metastaz yoluyla özellikle beyne, kemiklere, karaciğere ve böbrek üstü bezlerine yayılım gösterebilir. Bu artık 4. evre bir akciğer kanseridir. 4. evre akciğer kanserinde kanser, etkilediği bölgelerden çıkarak diğer bölgelere sıçramaya başlar.
Küçük hücreli akciğer kanseri genellikle daha hızlı büyüyen bir türdür ve genellikle daha erken evrelerde metastaz yapar. Diğer akciğer kanseri türleri, özellikle adenokarsinom ve skuamöz hücreli karsinom, genellikle daha yavaş büyür ancak yine de yayılabilir.
Küçük hücreli olmayan 4. evre akciğer kanseri için yaşam beklentisi hastaların %50'sinin hayatta kaldığı ve %50'sinin yaşamı kaybettiği zaman olarak yaklaşık 8 aydır.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
İlgili 25 soru bulundu
Küçük hücreli akciğer kanserinde sınırlı evre kemoterapiler ile ortalama 14 ile 20 ay arasında sağ kalım süresi sağlanırken, yaygın evre dediğimiz ileri evrede sağ kalım süreleri en fazla 9-11 ay kadar olmaktadır. Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde iki yıllık sağ kalım oranı yaklaşık yüzde 4 civarındadır.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri. 4. evrede akciğer kanserinde akciğerdeki kanser vücudun başka organ veya dokularına (kemik, beyin, böbrek üstü bezleri, karaciğer, yumuşak dokular gibi) yayılma (metastaz) yapmıştır. Akciğer kanserinin en ileri aşamasıdır.
Akciğer kanseri 4 evre belirtileri; solunum güçlüğü, kronikleşmiş bir öksürük, iştahta azalma ve buna bağlı kilo kaybı, ses kısılması yutkunma esnasında güçlük, halsizlik, göğüs ağrısı, hareket kabiliyetinde azalma şeklinde gözlemlenir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Amaç yaşam süresinin uzamasına yardım eetmek ve semptomları yatıştırmaktır. Genellikle bu tür akciğer kanserinin tedavisinde ameliyat tercih edilmez. Çünkü kanser teşhis edilene kadar çoğunlukla kanser vücudun diğer yerlerine de zaten yayılmıştır.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Akciğer Kanserli Hastaların Tanı Sırasında Evrelere göre Oranı Nasıldır? Ülkemizde görülen hastaların %18'i Evre I ve II, %30'u Evre III, %52'si ise Evre IV döneminde tanı almaktadır.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir.
Akciğer kanserinde belirtilerin oluşumu birkaç yıl sürebilir ve bazen de hiç belirti vermeden sinsice ilerleyebilir, bu yüzden tarama programları içinde değerlendirilemeyen bir kanser türüdür.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Bu kemoterapi süreci de en az 3 ya da 6 kür uygulanıyor ve yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında sürüyor... Bazı hastalarda da evre ilerlediği için örneğin evre 2'den ya da 3'den sonra artık zaten ameliyat yapma olanaklarımız azalıyor.
Terminal dönemde ortaya çıkan semptomlar arasında halsizlik/yorgunluk ve fonksiyonlarda azalma, anoreksi-kaşeksi sendromu, ağrı, insomnia, konsantrasyon bozukluğu, öksürük, dispne, barsak tıkanıklığı ve santral sinir sistemi sorunları birçok çalışmada gösterilmiştir (3,7,11).
Yoğun bakım tedavisi kanser hastaları için gerekli
Kanser hastaları genellikle, solunum yetmezliği, cerrahi sonrası bakım, kemoterapi ve radyoterapi sonrası görülen enfeksiyonlar, kalp, böbrek ve şeker hastalığı gibi sorunlar ve ileri evrede yoğun bakım tedavilerine ihtiyaç duyarlar.
Tedavi edilmeyen metastatik hastalığı olan hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı ortalama % 5-10'dan azdır. Akciğerlere izole metastatik hastalığı olan bir hasta için (yani vücudun diğer bölgelerine metastaz olmadan), pulmoner metastazektomi (akciğer tümörlerinin cerrahi olarak çıkarılması) tedavi için en iyi umuttur.
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Ek olarak 3A evresinde akciğer kanseri olan hastaların %14'ü teşhis edildikten 5 yıl sonra yaşamlarına devam edebilmektedir. 3B evresinde akciğer kanseri olan hastaların %5'i teşhis edildikten 5 yıl sonra yaşamlarına devam edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri