Akciğer ödemi son derece acil bir durumdur ve anında müdahale gerektirir. Akciğer ödemi ölümcül olabilmesine rağmen eğer hızlı bir tedavi uygulanırsa sonuç sıklıkla iyidir. Nedene bağlı olarak, akciğer ödem belirtileri aniden ortaya çıkabilir ya da haftalar veya aylar içinde yavaş yavaş gelişebilir.
Bu durum genellikle 2500 metrenin üzerinde meydana gelir. Bu durum, yüksek irtifaya alışmadan yüksek irtifalarda egzersize başlayan kayakçıları da etkileyebilir. Baş ağrısı, uykusuzluk, sıvı birikmesi, öksürük ve nefes darlığı başlıca belirtilerdir. Uygun tedavi yapılmazsa, HAPE öldürücü olabilir.
Akciğer Ödemi Nedir? Pulmoner ödem; akciğerlerdeki alveollerde sıvı birikmesi sonucunda nefes alma, ağrı gibi sorunlarla kendini belli eden bir göğüs hastalığıdır. Keseciklerde biriken sıvılar akut veya kronik olarak iki türde ortaya çıkabilir.
Konjestif kalp yetersizliği denen durumda akciğerlere, ayaklara, bacaklara ve bazı vakalarda karaciğer ve karın boşluğuna sıvı sızması (ödem) ortaya çıkar.
Öncelikli tedavi antibiyotik tedavisidir. Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır.
İlgili 40 soru bulundu
Akciğer enfeksiyonu geçer mi? Ağır semptomların görülmediği akciğer enfeksiyonu vakaları kendiliğinden iyileşme gösterirken daha ileri seyreden akciğer enfeksiyonlarında tıbbi tedavi gerekebilir.
Akciğer Enfeksiyonu Geçer mi? Hafif semptomlarla seyreden akciğer enfeksiyonları genellikle kendi kendine iyileşebilir. Ancak daha ciddi vakalarda tıbbi tedavi gerekebilir.
Akciğer ödeminin tedavisi
Oksijen: Her türdeki akciğer ödem tedavisinde uygulanan ilk tedavidir. Genellikle oksijen bir nazal kanül (her bir burun deliğine oksijen veren plastik bir tüp ile) veya maske ile verilir. Bazen solunumun bir makine ile desteklenmesi gerekli olabilir.
Akciğer ödeminde belirtiler
Akciğer ödemi, tedavi edilmediği takdirde ölümcüldür.
Drenaj: Sıvı birikmesinin drenajı, hasta endoskopik yöntemle ya da dışarıdan toraks bölgesine uygulanacak bir kateter yardımıyla yapılabilmektedir. İlaç Tedavisi: Pleural effusionun (Akciğerde sıvı birikmesi) nedeni olan hastalığın tedavisi, antibiyotik ve bir takım ilaçlarla yapılabilmektedir.
Küçük bir plevral efüzyon genellikle kendi kendine geçer. Doktorların plevral efüzyona neden olan durumu tedavi etmesi gerekir. Örneğin, zatürre veya kalp yetmezliği söz konusuysa bu hastalıklara yönelik ilaçlar kullanılır ve iyileşme sağlandığında plevral efüzyon genellikle kaybolur.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Akciğerde ortaya çıkan bazı ödemler kişide ciddi belirtilere sebep olabilir. Bu semptomların arasında nefes darlığı, solunum güçlüğü ve göğüste yoğun bir ağrı hissi vardır. Kişi ödem belirtilerine ek olarak bu şikayetlere de sahipse mümkünse aynı gün hastaneye gitmeli ve acil tıbbi destek almalıdır.
RONKÜS : İletken hava yollarının inflamasyon, ödem, sekresyon, spazm veya tümöral doku ile daralması ile ortaya çıkan seslere ronküs denir. Ana özelliği devamlı ve müzikal olmaları ve beraberinde ekspirasyonun uzun olmasıdır. İleri derecede daralmalarda solunumun inspirasyon fazında da duyulabilirler.
Genel anestezi ile yapılan, yaklaşık 30-45dk. süren, fakat tanı değeri çok yüksek olan bir işlemdir. Komplike parapnömonik efüzyonlarda plevra boşluğundaki sıvının göğüs tüpü(tüp torakostomi) ile drene edilmesi gerekir, bazı olgularda dekortikasyon gerekebilir.
Kişinin akciğerlerinde sıvı birikmeye başladığında ilk olarak kendisini göğüs bölgesinde hissedilen ağrılarla gösterir. Bununla birlikte nefes darlığı veya solunum esnasında hissedilen batma da bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır. Çoğu vakada öksürük de bu belirtilere eşlik eder.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Sızan sıvı, çevredeki dokularda birikerek şişmeye neden olur. Daha hafif ödem vakaları bir pozisyonda çok uzun süre oturmak veya kalmak, aşırı tuz tüketimi, adet öncesine ait semptomlar sahip olmak ya da hamilelik gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Akciğer su toplaması veya plörezi akciğerleri çevreleyen plevral zarlarda meydana gelir. Bu iltihaplanmanın başlıca nedenleri arasında enfeksiyonlar, akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği veya göğüs travmaları yer alabilir. Plörezi farklı kökenlere sahip olabilen bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi önemlidir.
Ödem günlük hayatta çok sık karşılaşılan bir problem olsa da dolaşımsal bir sorundur. Eğer ödem çok sık tekrar ediyor ve beslenmenin düzenlenmesine rağmen düzelmiyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Örneğin kısa sürede oluşan bir ödem derin veya yüzeyel toplardamarlarda iltihabi tıkanma (flebit), selülit (dokunun iltihaplanması ) veya baldır adelesinin yırtılmasına bağlı olabilir. Yavaş gelişen ödem ise kronik toplar damar yetmezliği , lenfödem , sistemik hastalıklar veya ilaçlara bağlı olabilir.
Hafif vakalar 3-5 gün arasında iyileşme göstermektedirler. Eğer akciğer enfeksiyonu ilerlemiş ise 10 günlük bir süreç gerekebilmektedir. Atipik denilen durumlarda 15 güne kadar hatta 3 haftaya kadar değişebilmektedir. Apseleşme olur ise iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Akciğerde yaygın sertleşmeye yol açan skleroderma hastalığında akciğer kanseri riski 20 kat artmıştır. Sonuç olarak bazı akciğer hastalıkları daha sonra akciğer kanserine zemin oluşturabilirler ama genellikle halk arasında çok korkulan "zatürre oldum, kansere çevirir mi?" sorusunun cevabına "Hayır" denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri