Akciğer Nodülü Nedir? Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
Boyutu 5 mm altındaki buzlu cam görünümlü nodüllerin takibinde risk faktöründe olan kişilerden 1mm kalınlığında parça alınabilir. 5 mm üzeri olan nodüllerde ise hem risk grubunda olan hem de olmayan kişilerde bulunan nodüllerin düzenli olarak takibi gerekir. 3 yıl sonunda nodülde değişiklik olmazsa takip bırakılabilir.
Eğer nodül; 6 mm'den küçük, şekli düzgün, büyüme göstermemişse ve genç bir hastada ise ameliyat edilmesine gerek olmayabilmektedir. Hasta 55 yaşın üzerinde, sigara içen ve akciğerinde yeni gelişmiş bir nodülü bulunuyorsa ve nodülün şekli şüphe uyandırıyorsa gerekli radyolojik görüntüleme teknikleriyle incelenir.
AKCİĞERLERDE NODÜL. Akciğerde yerleşen çapı 3cm'den küçük olan geçirilmiş enfeksiyon sonrası kalan bir sekel, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.
Tümörün çapı ve yerleştiği yer : Akciğer kanserinin büyüklüğü evre için önemlidir: örneğin 2 cm bir tümörle 5cm veya 8cm tümör farklı aşamalardadır. Ayrıca ana nefes borusunda yerleşen bir kanserle akciğerin bir köşesinde yerleşen kanserin de evreleri farklıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Birinci evre akciğer kanseri: Birinci evredeki akciğer kanserinde hastanın beş yıl yaşama oranı yüzde 47'dir. Bu belirlenmiş ortalama süre daha uzun ya da kısa olabilir. Birinci evre akciğer kanserlerinde ameliyat sonrası hasta iki hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiçbir yakınması olmadığı durumlarda, check up veya başka bir sebeple kontrol için çekilen filmler ile tespit edilir. Bu evrede kanser 5 cm'den daha küçük olup lenf bezleri dahil hiçbir yere yayılmamıştır. Akciğer kanserindeki en erken evredir.
Akciğerdeki her nodül kanser demek değil ama…
Akciğerde görülen her nodül kanser demek değildir ama kanser riski yüksek bir nodülü erken evrede yakalamak akciğer kanserinin tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Nodül ne kadar erken evrede tespit edilirse tedavini başarı oranı da yükselmektedir.
Az önce de ifade ettiğim gibi akciğerlerde bulunan nodüllerin büyük bir çoğunluğu kötü huylu değildir. Ancak bazı tümörler zaman içerisinde kötü huylu hale gelebilir. Özellikle sigara içen, yaşı ilerleyen ve ailesinde kanser öyküsü olan kişilerde akciğer nodülleri bulunduğunda tedavi planlaması gerekebilir.
Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
Akciğer nodülü genellikle belirti vermez ve sıklıkla rastgele olarak tespit edilebilir. Akciğer nodülü olan kişilerde genellikle öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma veya göğüste ağrı gibi belirtiler olmayabilir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Kanser şüphesi yüksek olan ve/ veya büyük (> 4cm) nodüller için ameliyat uygulanmalıdır.
İyi huylu akciğer nodülleri yayılmaz ve genellikle yaşamı tehdit etmez. Bazen bu nodüller doğası gereği iltihaplı olabilir ve bir sonraki taramanıza kadar küçülebilir veya kendiliğinden kaybolabilir.
Akciğer kanseri riski yüksek olan, yani yukarıdaki kötü huylu nodül özelliklerindeki durumlarda nodülün cerrahi olarak çıkartılıp patoloji uzmanları tarafından incelenmesi ve kesin teşhisinin konulması gerekir.
Nodül terimi, 1-2 mm'den 7-8 cm'ye kadar ulaşabilen yumrular için kullanılan bir terimdir. Tiroid nodülünün tıptaki önemi, kanser barındırma ihtimalidir. Bu oran %5 civarındadır. Muayene sırasında saptanan veya hasta tarafından fark edilen nodüller tümör barındırma ihtimali açısından değerlendirilir.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
Benign nodül (iyi huylu, kanser içermeyen) : Biyopsilerin yaklaşık %65'i benigndir ve genellikle koloidal nodüllerdir. Bu şekilde rapor edilen nodüllerde kanser olasılığı %3'ün altındadır.
Akciğeri Temizleyen Bitkiler ve Yiyecekler
C vitamini takviyesi sağlayan portakal, greyfurt, kivi, biber, domates, çilek, brokoli ve maydanoz gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Antioksidan deposu olan besinleri tüketin: Sarımsak, soğan ve acı biber bolca tüketebileceğiniz besinler arasındadır.
Nodül, tiroid bezi içerisinde normalde olmaması gereken kitle veya yumru olarak adlandırılabilir. Tiroid bezi içerisinde nodül varlığında hastalık, nodüler guatr olarak isimlendirilir. Tiroid nodüllerinin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişkenlik gösterebilir.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler. Kötü huylu tümörler gibi sıçrama yapmazlar ve insan bedenine zarar verecek şekilde büyümezler. Çoğunlukla bir enfeksiyon sonrasında da görülebilmektedir. İçerisinde yağ, bağ dokusu ve kıkırdak gibi normal vücut yapıları yer alır.
Eğer periyodik aralıklarda yapılan kontrollerde nodüllerin boyutlarında küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme gözlenmiyorsa herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Kötü huylu kitleler ise 20 cm'den daha büyük boyutlara sahip olduğu için iyi huylu akciğer nodüllerinden kolayca ayrışmaktadır.
Küçük hücreli akciğer kanserinde sınırlı evre kemoterapiler ile ortalama 14 ile 20 ay arasında sağ kalım süresi sağlanırken, yaygın evre dediğimiz ileri evrede sağ kalım süreleri en fazla 9-11 ay kadar olmaktadır. Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde iki yıllık sağ kalım oranı yaklaşık yüzde 4 civarındadır.
İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri