Hızır Aleyhisselam'ın türbesi, Hatay ili, Samandağ ilçe sınırında bulunur. Hz. Hıdır Türbesi; Hz. Musa ile Hz.Hızır'ın buluştuğu yer ve aynı zamanda Hızır Aleyhisselam'ın mezarı bulunduğu yerdir.
Hz.Hıdır Türbesi , Hz.Hızır Ziyareti , Hıdır Türbesi , Mar Circus olarak da bilinir. Samandağ şehir merkezinde deniz kıyısındadır. Yörenin en çok ziyaret edilen inanç merkezlerinden birisidir. Müslümanlara göre Hz.Hızır'la Hz.Musa'nın buluştukları mekândır.
Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde bulunan Hz. Hızır (A.S.) Makamı.
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
Halk, Hızır Aleyhisselâm'ın her cuma ve kandil namazlarında Çapanoğlu (Büyük) Cami'de olduğuna inanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Müteahhir hadis kaynaklarıyla tarih ve tasavvuf kitaplarında Hızır'ın mitolojik bir kişiliğe büründürülerek tarihte uzun süre yaşayanlardan olduğu, kıyamete kadar da yaşamaya devam edeceği şeklinde bilgiler yer almaktadır.
Hızır (A.S) Hz. Musa döneminde yaşamıştır.
İmam Nevevî "Tehzîb ül-Esma ve'l-Lugat" isimli kitabında, bazı hadîslere dayanarak Hazret-i Hızır'ın ölmediğini ve kıyamete kadar yaşıyacağını beyân ediyor. İbnü's-Salah da şöyle diyor: Ulemânın çoğuna göre Hazret-i Hızır hâlâ yaşıyor.
Hızır Aleyhisselam'ın türbesi, Hatay ili, Samandağ ilçe sınırında bulunur. Hz. Hıdır Türbesi; Hz. Musa ile Hz.Hızır'ın buluştuğu yer ve aynı zamanda Hızır Aleyhisselam'ın mezarı bulunduğu yerdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de onun ismi veya sıfatı olarak hızır lafzı geçmemektedir. Ama Hz. Peygamber bir hadîs-i şerîfinde onu Hızır olarak nitelendirmiştir. Onun Mûsâ Peygamber ile olan yolculuğu Kehf sûresinde anlatılmaktadır.
İsminin, Belyâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nuh'un Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bazıları da Hızır'ın İsrâiloğullarından olduğunu söylemiştir. Hızır; Türk, İslam ve Orta Doğu inançlarında peygamber olması muhtemel kişiler arasında sayılır. Hıdır veya Kıdır olarak da söylenir.
Kur'an'a göre Mûsâ ile Hızır'ın buluştuğu yerin adı. “İki denizin birleştiği yer” anlamındaki bu ifade Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Mûsâ ile ilgili bir kıssa sebebiyle yer almaktadır.
Aleviler Hızır'ı bir nevi peygamber olarak kabul eder. O, Hızır Peygamber, Hızır Aleyhisselam ya da Hızır Nebidir. Alevi inancına Hızır, ölümsüzlük suyunu (Ab-ı Hayatı) içmiştir. Zaman zaman dünyaya gelerek, darda olanların yardımına koşar ve doğaya yeniden can verir.
Sıhhatleri tartışmalı olan rivayetlere göre Hızır, Hz. Âdem'in çocuklarından Kabil'in oğlu Hazrûn veya Hz. Nuh'un oğlu Sâm'ın torunlarından Belyâ b. Melkân yahut Hz. İshak'ın torunlarından Hazrûn b. Amâyîl'dir.
Hızır Türbesi Samandağ'da ve denize yakın bir konumda kutsal bir mekandır. Rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musanın buluştuğu yer olan kutsal bir kaya olarak anılmakta ve kutsal mekanın çevresinde geleneksel olarak bir veya üç kez dönülmektedir.
Hızır As. Allah'ın sevgili kullarındandı. Doğdu, büyüdü ve vefat etti. Ancak cenabı Hak onun ruhuna insan şeklinde görünmek ve kıyamete kadar yardım isteyen Müslümanların imdadına yetişmek, yardım etmek, konuşmak, ilim öğretmek özelliklerini verdi.
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir.
Rüyasında Hızır (Aleyhisselamı) gören kimse, bir takım sıkıntılı günler geçirdikten sonra, ferah ve bolluğa çıkacağına işarettir, şeklinde yorumlanır. Rüyasında Hızır (Aleyhisselamı) görmek, nasip olan kimsenin ömrü uzun ve hacca gitmek dahi kendisine nasip olur, diye de tabir olunur.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Kur'an-ı Kerîm'de geçen haline bakılırsa, Hızır -aleyhisselâm- bir peygamberdir.
İşte Hızır Aleyhisselâm ve İlyas Aleyhisselâm bizler gibi bir hayat şartına sahip değillerdir. Yemeye içmeye ve hava solumaya ihtiyaçları yoktur.
Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı.
Alevilik ve Şiilikte önemli bir yere sahip olan Ali'nin Zülfikar isimli kılıcın üzerinde Ali Velîyyullah iç kısımda La feta illa Ali La seyfe İlla Zülfikar(Ali gibi yiğit yok Zülfikar gibi kılıç yok.) yazan temsilî bir resmi.
Yûşâ Peygamber, bir rivâyete göre, Hz. Musa ile birlikte Mecmeul-Bahreyn'e (Boğaziçi) gelmiş ve burada vefât ederek bu tepeye gömülmüş. Bu yüzden de tepenin adı Yûşâ olmuş. Beykoz İlçesi'nde, İstanbul'un denize en yakın ve en yüksek tepesi, Yûşâ Tepesidir.(200 metre).
Birçok efsaneye göre ab-ı hayat sadece zulmet ülkesinde bulunur. Bazı kaynaklar ise onun kızıl denizinin derinliklerinden çıkarılan bir bitki (galsam otu) ya da (şahı galsam) olduğunu söyler.
Hızır, insanlara rüya görülerinde veya basiret yoluyla gelen manevi bir rehberdir. Durugörü muhakeme (furkan) anlamına gelir. Duyularda mevcut olmayan nesneleri ayırt etmenin gücüdür; sıradan algı sınırlarının ötesindeki konuları algılama gücü. Diğer bir deyişle, “algının ötesinde” bir deneyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri