Not: Soluk verme sırasında; akciğer yapısındaki elastik liflerden ve plevra sıvısının yüzey geriliminden dolayı genişlemiş akciğer eski hâline dönmek ister. Buna geri yaylanma basıncı denir.
✔ Soluk verme sırasında akciğerlerin geri yaylanma basıncının da etkisi vardır. Bu basınç akciğerin yapısındaki elastik liflerle ve pleurae (plevra) zarlarının arasındaki sıvının meydana getirdiği yüzey geriliminden doğar. ✔ Soluk alma aktif bir olay olduğundan enerji harcanır.
Soluk verme sırasında, akciğerlerin yapısındaki elastik lifler ve pleura boşluğundaki sıvı tabakasının oluşturduğu yüzey gerilimi etkisi sonucu oluşan geri yaylanma basıncının da etkisi vardır.
Solunumun hızı, refleks olarak “ omurilik soğanı ” tarafından düzenlenir . Dolayısıyla da bu şekildeki solunum hızı beyin tarafından istemli olarak kontrol edilemez. Solunum hızı, temel olarak kandaki CO2 miktarına göre düzenlenir.
Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir. Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.
İlgili 28 soru bulundu
-Soluk alma sırasında akciğer hacmi artarken, akciğerin iç basıncı önce azalır sonra artar. -Soluk verme sırasında akciğer hacmi azalırken, akciğerin iç basıncı önce artar sonra azalır. -Soluk alma sırasında soluk borusunun nemi azalır, ancak soluk borusu içindeki havanın nemi artar.
Böylece akciğerler soluk borusundan gelen havayı içine alır. Soluk Verme: Diyafram ve kaburga kasları gevşediği anda göğüs kafesi daralır. Akciğerler eski hâline döner. Böylece akciğerlerdeki hava da dışarı çıkmış olur.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Bradipne: Solunum hızının normalin altına inmesidir. Solunumun derinliği normal ve düzenlidir. Bu durum, bazı ilaçların ve hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıktığından, iyi bir özgeçmiş alınmalıdır.
Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir. Ateşli hastalıklar, çeşitli kalp ve akciğer hastalıklarında bu sayı yükselir.
Not: Soluk verme sırasında; akciğer yapısındaki elastik liflerden ve plevra sıvısının yüzey geriliminden dolayı genişlemiş akciğer eski hâline dönmek ister. Buna geri yaylanma basıncı denir. Akciğerlerin geri yaylanma basıncı da soluk vermeyi kolaylaştırır.
Hiperventilasyon (Hızlı Nefes Alıp Verme)
Doğal olarak enerji harcanmasına yol açan, O2 tüketiminin ve CO2 üretiminin arttığı hareketli durumlarda (yürüme, koşma vb) kişinin nefes alıp verme hızı da artar. O2 ihtiyacının azaldığı ve az CO2 üretildiği dinlenme pozisyonunda ise nefes alıp verme hızı yavaşlar.
2- Hyperpnea: Solunum sayısı (frekansı) ya da derinliğinin veya her ikisinin birden artmasına denir.
Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor.
Akciğer ödeminin tedavisi
Oksijen: Her türdeki akciğer ödem tedavisinde uygulanan ilk tedavidir. Genellikle oksijen bir nazal kanül (her bir burun deliğine oksijen veren plastik bir tüp ile) veya maske ile verilir. Bazen solunumun bir makine ile desteklenmesi gerekli olabilir.
Akciğer sönmesi nadiren ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde akciğerin etrafındaki balonun patlaması sonucu akciğerin etrafında biriken hava çoksa kalp ve akciğerde baskı yaratabilir. Bu da ani tansiyon düşmesine yol açabilir.
Bradipne: Solunumun yavaşlamasıdır.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Yaşlı dokularda metabolizma hızı ve solunum hızı yavaştır. Organ ve doku tipi: Su miktarı fazla organlarda ve dokularda solunum hızlanır. Su miktarı azaldıkça solunum yavaşlar. Su oranı /38-40' ın altına düşerse solunum durur.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir.
MIP için kadınlarda 70 cmH2O, erkeklerde 80 cmH2O ve üstü değerler, SNIP için kadınlarda 60 cmH2O, erkeklerde 70 cmH2O ve üstü değerler normal kabul edilir (27). Yaşlılarda solunum kas gücündeki azalma özellikle kötü beslenme, azalmış periferik kas gücü, kalp yetmezliği ile yakından ilişkilidir.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Diyafram, solunum sistemi içerisinde yer alan önemli bir organdır. İnsan vücudunda, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayırır ve solunum sırasında akciğerlere hava çekilmesini kontrol eder. Küremsi bir yapısı bulunmaktadır. Kişi nefes aldığında diyafram kasılır ve akciğerlerin genişlemesine yardımcı olur.
İnhalasyon (nefes alma) sırasında kasılır ve düzleşir, böylelikle akciğerlerin havayı bir vakum gibi çekmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri