Balgamı sökmek için öksürük yapmak, bol su içmek, nemli hava solumak ve gerekirse balgam söktürücü ilaçlar kullanmak yardımcı olabilir. Ancak, balgamın şiddetli veya uzun süreli olduğu durumlarda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.
Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Her gün belli bir miktarda üretilen şeffaf ve sıvı balgam bir sorun oluşturmaz. Ancak akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik durumlarda aşırı balgam üretimi başlar. Vücut bir koruma mekanizması olarak öksürükle balgamı dışarı atmaya çalışır.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
İlgili 44 soru bulundu
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Balgamlı öksürüğün genelde nedeni, akciğerde oluşan hasar, kronik reflü, KOAH, bronşit, verem, alerji, zatürre ve sinüzittür. Günlük hayat kalitesini etkileyen ve halsizliğe neden olan balgamlı öksürük solunum yollarında oluşarak kişiye rahatsızlık hissi vermektedir.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır.
Balgam sanıldığının aksine tükürük bezleri tarafından değil, akciğer tarafından üretilir. Sorunun başlıca kaynağı akciğer olduğundan dolayı mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir. Duruma göre doğrudan bu bölüm tarafından, gerektiğinde de endokrin uzmanları tarafından tedavi gerçekleştirilir.
Yeşil veya sarı balgam: Nötrofillerin (beyaz kan hücreleri) bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Balgam ilk başta sarı gelebilir ve daha sonra yeşile de dönebilir. Bronşit, sinüzit, kistik fibrozis ve zatürrede yeşil veya sarı renkli balgam görülür.
Zencefil çayı kaynatarak içebilirsiniz. Zerdeçal tozu ile yapılan çay balgamı temizler. Günde bir kez ılık bir şekilde zerdeçal çayı demleyip için. Karabiber ve kırmızıbiber ve bal karışımı yaparak içebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü keçiboynuzu kürü de faydalı olacaktır. 4-5 adet keçiboynuzunu küçük parçalara bölüp kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra her sabah ve akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı içebilirsiniz.
MUCOVİT-C etkin madde olarak asetilsistein ve askorbik asit içerir. MUCOVİT-C yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması, yoğunluğunun düzenlenmesi, ekspektorasyonun kolaylaştırılması gereken bronkopulmoner hastalıklarda, bronşiyal sekresyon bozukluklarının tedavisinde kullanılan mukolitik bir ilaçtır.
Zencefil gibi sıcak bitki çayları tüketerek mukusu parçalamak. Bol su içerek boğazı nemli tutmak. Ilık tuzlu su gargarası yapmak. Öksürük kesici bal ile karıştırılmış çay veya ılık limonlu su içmek.
ASİST 300 mg asetilsistein içeren 5 ve 10 ampullük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
1Elma Sirkesi
Elma sirkesi, genelde tıkanıklık giderici olarak kullanılır. Antibakteriyel özelliği ile balgama neden olan bakterilere karşı mücadele eder. Elma sirkesini suyla seyrelterek gargara olarak kullanabilir, salata ve yemeklerin içerisine ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Balgamı eriten (mukolitik) ilaçlar solunum yollarında bulunan balgamın yapışkanlığını azaltmak ve atılmasını hızlandırmak amacıyla kullanılır.
Örneğin bronşektazi denilen hastalıkta, hastaların 24 saatte bir su bardağından fazla sarı-yeşil renkli balgam çıkarması tipiktir. Buna karşılık nadir bir akciğer kanseri tipinde hastalar, litrelerce beyaz, şeffaf renkte balgam çıkarabilirler.
Pürülan (iltihabi) balgam: Genellikle sarı veya yeşil renktedir. İçinde mukus, bakteri ve iltihap hücreleri bulunur. Pürülan balgam zatürre, kronik bronşit, akciğer absesi, tüberküloz ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda görülür.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Akciğer enfeksiyonunun öksürük ve nefes darlığı gibi yaygın görülen belirtilerinin iyileşmesi için öncelikle bol su içilmesi gerekir. Bununla birlikte dinlenmek, vitamin takviyeleri almak ve hastalık sürecinde sağlıklı beslenmek de akciğer enfeksiyonunun tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemler olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri