g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 05.02.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
İlgili 43 soru bulundu
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapabilmek için öncelikle KPSS sınavına girilmiş olması ve en az 70 alınması gerekir. Zabıt katipliği pozisyonuna başvuruda bulunmak için adayların en az lise mezunu olmaları beklenir. Zabıt katipliği pozisyonu için yaş sınırı yoktur.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
eleman.net verilerine göre, Gardiyan 2023 yılında ortalama 18.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gardiyan , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.080 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar. Özellikle teknik meslek liseleri kapsamında zabıt katipliği bulunmaktadır.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir. Kişilerin eğitim durumunun, en az lise mezunu olma koşulu vardır. 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Erkekler, askerlik görevini yerine getirmiş olmalıdır.
Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Devlet memuru oldukları için hangi bölümden mezun olursa olsunlar, KPSS'ye girmek zorundadırlar.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 05.02.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Mübaşirlerin atamaları Adalet Bakanlığı'na bağlı olan Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılır. Mübaşir olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olma şartı aranır. Mübaşirler; lise, ön lisans ve lisans mezunu olarak KPSS'den en az 70 puan almaları halinde Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakata tabi tutulurlar.
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerindeki bazı kadroda görevli personele Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile silah taşıma hakkı verildi.
Gardiyan olmak için öncelikle en az lise mezunu olmak gerekir. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sınavlara katılıp başarılı olmanız ve fiziki ve psikolojik testleri geçmeniz istenir. Bu işlemlerden sonra ise mecburi eğitime katılmanız beklenir.
Yeni mezun bir itfaiye eri, ortalama olarak 13.000 TL ile 17.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli itfaiye erlerinin maaşları ise 20.500 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. İtfaiye müdürü veya itfaiye şefi gibi üst düzey pozisyonlarda çalışanlar ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
Adalet personeli olarak görevlerini idame eden Zabıt Katibi, Mübaşir ve Yazı İşleri Müdürlerinin, yasal hakları olan yıllık izinlerini kullanmaları beraber çalıştığı hakim veya savcının inisiyatifindedir.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
(2) Sandalet, terlik, önü veya arkası tamamen açık ayakkabı veya spor ayakkabı giyilmeyecektir. (3) Abartılı takı ve aksesuar kullanılmayacaktır.
e) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin;180 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 80+13=93'ten fazla, 80-17=63'ten az olmaması gerekmektedir.)
Adalet Bakanlığı'nın Memur Sınav-Atama ve Nakil yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bazı personel için memurlukta 35 yaş sınırı kalktı.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet bölümüne bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim alınmış olmalıdır. Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerinden mezun kişiler de “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri