Türkler, yönleri belirlerken renkleri kullanırmış. Örneğin doğu için mavi ve yeşil, kuzey için siyah, güney için de kızıl renkleri tercih edilmiş. Batı için ise ak yani beyaz rengi seçilmiş.
Bu yüzden bu bölge, batıya açılan deniz manasına gelecek şekilde “Batı Denizi”, aynı zamanda Osmanlı dönemi haritalarında da yer aldığı Farsça ismi ile “Bahr-i Sefid”, diğer adıyla “Akdeniz” olarak isimlendirilmiştir (www.dzkk.tsk.tr).
Romalılar da Mare Nostrum olarak tanımlanmaktaydı, anlamı ise Bizim Deniz'di. “Akdeniz” isminin kaynağıyla ilgili inanılan iddialardan bir diğeri de eski Türklerde “mavi” rengin doğunun, “ak” rengin batının, “kırmızı” rengin güneyin ve “kara” rengin kuzeyin sembolü olarak kullanılmış olmasıdır.
Akdeniz kıyıları genellikle, az girintili çıkıntılı olması ve geniş yaylar çizmesi bakımından Karadeniz kıyılarına benzer; kıyı sahanlıklarına da pek rastlanmaz. Bölgenin en batı kesiminde ise dağlar kıyıya dik uzandığı için, burada Ege kıyılarına benzeyen daha girintili çıkıntılı bir kıyı tipi vardır.
Coğrafi olarak Akdeniz oldukça kapalı bir deniz olduğundan ve dışa açılım noktaları kısıtlı olduğundan (Süveyş Kanalı, Türkiye'nin boğazları ve Cebelitarık Boğazı) kolaylıkla kontrol edilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
Akdeniz yaklaşık 6 milyon yıl önce kuruyup çöl haline gelmiştir. Daha sonra kıtaların ayrılması sonucu Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan Cebelitarık boğazının açılmasıyla okyanus suları Akdeniz'i doldurmaya başladı. Bu olay Miyosen-Pliyosen sınırını ayıran kronolojik bir olaydır.
Ilıman iklimler arasında yer alan Akdeniz ikliminde yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği bilinmektedir. Bu iklimde yazların kurak geçmesi alçalan hava hareketlerine bağlıyken, sıcak geçmesi ise tamamen güneş ışınlarının yeryüzüne geliş açısı ile ilgilidir.
akdeniz'in nerdeyse tamamen kuruduğunu biliyo muydunuz. o dönemde. bugün cebelitarık boğazı olarak bildiğiniz yer. kapandı. ve atlas okyanusundan akdeniz'e su girişi durdu. sonraki 1000 yıl boyunca. akdeniz'in nerdeyse tamamı kurudu. bu kuruma ardında onlarca metre yüksekliği. tuz kütleleri bıraktı.
Akdeniz'in Başkenti Antalya'yı Ziyaret Etmeniz İçin 9 Neden.
GO AHEAD! ”) Cumhuriyet döneminde basılan harita ve atlaslarda yer alan Ege Denizi'nin XV. yüzyıl sonrası Osmanlı İmparatorluğu dönemi haritalarındaki adı Akdeniz ( Bahr-ı Sefid )'dir. Piri Reis'in 1520 yılında tamamladığı Kitab-ı Bahriye adlı eseri de dahil olmak üzere aynı bölgeye “Adalar Denizi” de denilmektedir.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
27 Eylül 1538 yılında Barbaros Hayreddin Paşa ve ordusu tarafından kazanılan Preveze Zaferi, Akdeniz'in Türk gölü hâline gelmesini sağladı. Preveze, sadece bir savaştan ibaret değildi. Osmanlı ordusu Papa tarafından kurulan haçlı ittifakına karşı kazandığı büyük zaferlerden biri oldu.
Akdeniz Bölgesinin nüfusu yaklaşık 2 milyon 980 bindir. Bölgede toplam 8 şehir ve 104 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık şehirleri Antalya ve Adana'dır.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Almanya'da Akdeniz iklimi
Yapılan tahminlere göre 2080 yıllarında Almanya'nın bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi hüküm sürecek. İklim daha sıcak ve kurak olacak. Bu koşullar sadece Almanya'da değil Avrupa'nın daha kuzeyine doğru da yayılacak.
Mısır ve Libya'da kıyı gerisinde herhangi bir yükseltinin bulunmaması, arkada bulunan geniş Büyük Sahra çölünün kıyıya kadar etkisini yaymasına neden olmuştur. Akdeniz'den gelen nemin çarpıp yükseleceği, yoğunlaşarak yağış bırakacağı dağların bulunmaması Akdeniz ikliminin de burada görülmemesine neden olmuştur.
Jeologların bulgularına göre Akdeniz takriben altı milyon yıl önce uçsuz bucaksız bir kuru deniz yatağından başka bir şey değildi. Jeolojik kuvvetler Atlantiği Cebeli- tarık'ta adeta tıkamıştı.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
atlantik akımı kesilen, sadece nehirlerin beslemekte yetersiz kaldığı akdeniz, bulunduğu boylam ve iklim şartları nedeniyle gerçekleşen yüksek buharlaşma karşısında bir kaç bin yılda; tahmini hesaplamalara göre hacminin %75 ini kaybederek kısmen kurudu.
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır. Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor. Mariana Çukuru'nun derinliği ve zorlu koşulları, bilim insanlarının büyük ilgisini çekiyor.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri