Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik için sağlık raporu alınması zorunlu hale getirilmiştir. Günümüzde bir çok avrupa ülkesinde resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor.
Gün içerinde ayıracağınız birkaç saat ile evlilik için gerekli sağlık raporunu alabilirsiniz. Evlilik sağlık raporunun geçerlilik süresi, altı aydır. Çiftlerin nikah başvuru yapmadan önceki 6 ay içerisinde evlilik sağlık raporunu almak hakları mevcuttur.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenecek kişilerden sağlık raporu istenmesi zorunlu tutulmuştur.
İlk olarak nikâh işlemleri açısından söz konusu olan sağlık raporunun şart olduğunu belirtebiliriz. Bu rapor sunulmadan nikâh merasiminin gerçekleştirilmesi genellikle mümkün değildir. Bu nedenle çiftler nikâh işlemlerinden önce mutlaka gerekli sağlık raporunu sunmalıdır.
Evlilik öncesi yapılan testler; evlenecek çiftlerin sağlık durumları ve kalıtsal hastalıkları konusunda bilgilenme yönünden önemli olup, aynı zamanda da 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesi gereğince yasal zorunluluk halinde tutulmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar? Tahlil sonuçları ve akciğer filmi sonuçlarını alma süren, bu işlemleri yaptıracağın sağlık kuruluşuna göre değişiklik gösteriyor. Özel bir hastaneye müracaat etmen halinde gerekli testler hemen yapılabilir. Bu durumda sonuçları aynı gün içinde bile alabilirsin.
Nikâh İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır? Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Nikah işlemleri için gerekli olan sağlık raporunda genellikle kan tahlili ve akciğer filmi istenmektedir. Kan testleri ile beraber kan grubu belirlenir ve hepatit, frengi ve AIDFS gibi hastalıkların var olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca çiftlerin kan uyuşmazlığı olup olmadığı da kan testleri ile belirlenmektedir.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda evlenmeye engel olan bulaşıcı hastalıklar sıralanmıştır. Bunlar bel soğukluğu, frengi, yumuşak şankr, cüzzamdır. Bu hastalıkların geçme tehlikesi olduğu raporlandırılması halinde evlilik engeli ortaya çıkacaktır.
Çiftler, nikah için sağlık raporu almak için ayrı zamanlarda, ayrı hekimlere başvurabilirler. Mevzuatta buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, evlenecek çiftlerin evlilik öncesi sağlık danışmanlığı hizmeti alabilmeleri için, birlikte hekime başvurmaları çok önemlidir.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Evlilik öncesi sağlık raporu alınması Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesine göre zorunlu tutulmuştur. Evlilik raporu düzenlenmesi Aile Hekimliği Kanunu'nda aile hekiminin görevleri içinde yer alan bir hizmettir.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Çiftlerin yaptırması gereken evlilik öncesi tıbbi testlerin başında akciğer grafisi ve kan testleri gelmektedir.
Fakat, nikah günü için erkenden müracaat edilmesi işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. E-devlet nikah tarihi sorgulama sistemi sayesinde, belediyelerin evlendirme dairelerindeki uygun günler kontrol edilebilir. Gün almak içinse ayrı olarak müracaat edilmelidir.
Türkiye'nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden “Evlilik İçin Sağlık Raporu” alınabilir. Bu nedenle evleneceğiniz kişi yaşadığı şehirden fotoğraflı sağlık raporunu alabilir. Siz de kendi aile hekiminizden ya da yukarıda belirtilen diğer hastanelerden sağlık raporunu alabilirsiniz.
SMA TESTİ evliliğe hazırlık aşamasındaki her çift için zorunlu. Test, yeni doğan bebeklerin her birine de erken tanı tanı ve buna bağlı tedavi avantajı sebebiyle uygulanıyor.
Evlilik için sağlık raporu ücretsizdir.
Bir rahatsızlığınız çıkarsa, ilave test yaptırmanız gerekebilir. Bu durumda ücretinizi yükseltebilir. Genel olarak sağlık ocaklarında ve aile sağlığı merkezlerinde bu testleri ücretsiz olarak yaptırmanız mümkündür.
Her özel sağlık kuruluşunda evlilik raporu ücreti değişmektedir. Bu ücret kişi başı 400-1200 TL arasında değişmektedir. Ücret çiftlerden her ikisi için de ayrı ayrı ödenmektedir.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
"Nikah için nereye başvurulur" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri