Zonguldak mutfağının tatlılarından biri olan beyaz baklava, bildiğimiz baklavalardan biraz farklı. Beyaz görümüyle dikkat çeken bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezlerinden. Her ne kadar biraz uğraştırıcı olsa da lezzeti buna değer.
Devrek baklavası 100 yılı aşkın bir süredir yöre halkı tarafından bilinmekte ve düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilmektedir. Beyaz baklavayı diğer baklavalardan farklı kılan en önemli özelliği adında da belirtildiği gibi beyaz renkte oluşudur.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Hamur, bıçakla baklava şekli verilerek kesilir, üzerine eritilmiş Bizim Yağ, kaşıkla serpilir. Fırında çok kızarmadan pişirilir. Hafif ılık iken şerbeti dökülür. Böylece beyaz baklava hazırlanmış olur.
Akşehir Peynir Baklavası sadece Akşehir'e özgü bir tatlıdır, Akşehir mutfak kültürünün geleneksel bir parçasıdır. Akşehir mutfağının temel lezzetlerinden birisidir. Akşehir'de kendine özgün bir reçete ile üretilen Peynir Baklavası fırınlama tekniği ile pişirilerek börek görüntüsü ile ün kazanmış şerbetli bir tatlıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Altın Baklava Film Akademisi Uluslararası Öğrenci Film Festivali, tüm dünyadaki sinema okullarından öğrencilerin de katılımıyla uluslararası nitelik kazanmıştır. Festivalimizin hem Gaziantep'in, hem de ülkemizin uluslararası eğitim ve sanat platformlarında tanınmasına aracılık etmesi en önemli amacımızdır.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Baklavaya Rum ve Lübnanlılardan sonra şimdi de Ermeniler sahip çıkmaya başladı ! AB üyesi ülkelerde düzenlenen Avrupa Günü etkinliklerinde Kıbrıslı Rumlar'ın baklavayı kendi milli tatlıları olarak sunmasıyla başlayan, "Baklava kimin" tartışması şimdi de Arap diyarlarına sıçradı.
Soğuk baklavanın mucidi Hacı Baba pastaneleri sahibi Yılmaz Elaldı, soğuk baklavayı özel bir formülle üretip Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
Türk Mutfağında Baklava Tarihi
Türkiye'nin baklavası ile ünlü şehri ise elbette ki Gaziantep. Günümüzde hazırlanan orijinal Gaziantep baklavasının ise tarihte ilk kez üretilen baklavadan çok daha farklı olduğu bir gerçek.
baklava {isim}
Honig-Mandel-Kuchen {er.}
Beyaz Baklava Yapılışı:
Açılan yufkalar hafif kurutulur. Büyük bir tepsinin altı yağlanır. Kuruyan yufkalardan 5 tanesi tepsiye konur üzerine dövülmüş ceviz serpilir. 54 adet beze bitene kadar bu işlem tekrarlanır. Daha sonra tepsideki yufkaların üzerine kalan 1 adet beze açılarak kurutmadan yerleştirilir.
Fıstık Baklava İçin Kullanılan Malzemelerin Önemi
Fıstığın cevize nazaran çok daha az bölgede yetişiyor olmasından kaynaklı maliyetlerinin de yüksek olması, bu anlamda fıstıklı baklavayı daha değerli kılıyor.
Peki baklava sizce hangi yöreye ait. Baklavasıyla ünlü olan şehrimiz elbette Gaziantep'tir. Peki, Gaziantep'in bu meşhur baklavasından yemek için yöresine kadar gitmemiz mi gerekiyor?
Beyaz un, “rafinasyon” işlemleri ile üretiliyor. Bu işlemler yapılırken buğday tanesinin vitamin ve minerallerden zengin olan “rüşeym” kısmı (tohum özü) ile koruyucu kalkanı “kepeği” ayrıştırılıyor.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz. Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli. aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Elmalı Baklava | Rize'ye giden Kıvanç Kasabalı, Hemşinlilere özgü "elmalı baklava" yapımına yardımcı oluyor. 🙂 “Şehirden Uzakta”, yeni bölümüyle 19 Aralık Cumartesi...
Baklava (Bakllavë), Türkiye'de olduğu gibi, Arnavut coğrafyasında ve Arnavut'larda önem verilen tatlılardan biridir. Özellikle Türkiye'de yaşayan Arnavutlar için söylemek gerekirse, her bayram sofraların olmazsa olmazlarından biridir. Üstelik sadece bayramlarda değil, özel günlerde, düğünlerde mutlaka yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri