Klasik Türk edebiyatı vadisinde eser kaleme alan Akif Paşa, Tanzimat senelerinde daha çok Tabsıra adlı nesir kitabıyla ve mektuplarıyla tanınan ya- zar, şair ve siyaset adamı olmuştur.
Ziya Paşa (Osmanlıca: ضيا پاشا) doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin (1829, İstanbul - 17 Mayıs 1880, Adana), Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19'uncu yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır.
Tabsıra, Akif Paşa'nın, Hariciye Nazırlığı'ndan azledilmesine sebep olan Churchill Vakası'nın aslını esasını ortaya koymak üzere kaleme aldığı ünlü eseridir.
Eşref Paşa'nın “Kaside-i Adem” adlı kasidesi de Âkif Paşa'nın eserine yazılmış bir naziredir. Âkif Paşa, kasidesinde, hayata karşı bezginlik içerisindedir. Beklentilerine karşılık bulamamış, durum onu karamsarlığa itmiştir. Bu nedenle mutsuzdur.
Durum böyle olunca; Adana'da bir zamanlar 2 yıl valilik yapan Devlet Adamı, Tiyatro Yazarı ve Şair Ziya Paşa'yı tanıyarak başlayalım derim işe… Adana'nın tiyatro tarihi çok eskiye gidiyor.
İlgili 38 soru bulundu
1880'de Adana'da yaşamını yitirmiştir. 9 Mezarı Adana'dadır. Tanzimat edebiyatımızın en seçkin yazarlarından ve şairle- rinden biri olan Ziya Paşa, şiirler kaleme almaya küçük yaşta başlar.
Klasik edebiyat üzerine eğitim alarak Arapça ve Farsçayı öğrendi. Sonra da Fransızca konusunda kendini geliştirdi. Encüme-i Şuara topluluğuna katıldı. Sultan Abdülaziz Han devrinde, Reşit Paşa'nın ölümü üzerine Sadrazam olan Ali Paşa'yla anlaşamadı.
Tanzimat neslinde şiirimizin yenileşme yolunda kıpırdanmasını sağlayan şairlerden biri de Akif Paşa'dır.
Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Sadullah Paşanın batı dillerinden yaptığı tercümelerin en meşhuru Göl adlı eseridir. Berlin Mektupları, Charlottenbourg (Şarlotenburg) Sarayı, Paris Ekspozisyonu, Cevdet Paşaya Mektup, bilinen eserleridir.
*Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelerine rağmen, Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerini aruz ölçüsüyle, ağır bir dille yazar. *1861'de Encümen-i Şuarâ toplantılarına katılan Ziyâ Paşa, klasik tarzda gazeller, kasideler, şarkılar, nazîreler ve hicivler yazmaya başlar.
Yetmiş küsur yıllık ömrünün kırk altı yılını, aralarında elçilik, valilik, meclis başkanlığı ve Başvekillik yapan Tanzimat dönemi modernleşme hareketinin önemli isimlerinden biri olan Ahmet Vefik Paşa, Devlet adamı, bürokrat, yazar ve çevirmenlik gibi birçok vasfı kendinde toplayan ender şahsiyetlerden biridir.
Tahrîb-i Harâbât, Namık Kemal'in Magosa sürgününde iken kaleme aldığı bir eserdir. Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini tenkit maksadıyla yazılan Tahrîb-i Harâbât, ilk olarak mektup şeklinde İstanbul'a gönderilmiştir. Eser daha sonra Mecmua-i Ebüzziya'da tefrika edilmiştir.
Ali Narçın, kaynaksız yazılmış eski metinlerin incelemesinde bazı önemli ipuçlarını bulmuş, araştırmış ve onları kısa da olsa ifadeleri arasına alarak bu eserinde okuruna sunmuştur.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Türk edebiyatında en çok baskı yapan eserlerin başın- da gelen Safahat, Akif'in şiirlerinin bir araya getirildiği eser olarak çok tanındı.
Akif Paşa'nın Adem Kasidesi 69 beyitlik bir şiirdir. Adem kelimesi kasidenin redifini oluşturur. Kasideye Adem kasidesi denmesi bundandır. 1840-1842 yılları arasında yazıldığı sanılmaktadır.
Ziya Paşa, Türk edebiyatının kendine özgü geleneklerine sahip çıkmalarını savunmuştur. Şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini istemiştir. Ziya Paşa, Fransız İhtilali'nin de getirdiği düşüncelerden etkilenerek divan şiir biçimiyle hak, adalet, hürriyet, uygarlık gibi temaları şiirlerinde işlemiştir.
Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen sanatçılar ise (Recaizâde Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai) bireysel konulara ağırlık vermişlerdir. "Sanat için sanat" anlayışını benimser görünmüşlerdir.
Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır. Cirit oynarken kaza sonucu bir gözünü kaybettiği için “Kör” lakabı ile anılır.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şair Namık Kemal kimdir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri