"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Akıl akıldan üstündür" atasözü; "bir kimsenin düşünemediğini bir başkası düşünebilir" anlamına gelir. İçinden çıkılmaz konularda bir başkasının göstereceği yol, kişiyi bu darlıktan kurtarabilir.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı
Bunu iyi düşündün, akıl akıldan üstündür. Cümlede kişinin aklına gelmeyen çözümün başka biri tarafından düşündüğü bu sebeple iki kişinin çözüm aramasının daha mantıklı olduğu anlamına gelmektedir. Cümlede bu anlam göz önünde bulundurularak kullanılmıştır.
Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimsenin aklına gelmeyen bir çare, başka birinin aklına gelebilir.
İlgili 41 soru bulundu
"bir kimsenin aklına gelmeyen bir çare, başka birinin aklına gelebilir" anlamında kullanılan bir söz.
"Akıl Vermek" deyimi, Türkçede birine öneride bulunmak, tavsiye vermek veya bir konuda yol göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin başka birine deneyimlerine veya bilgisine dayanarak yardımcı olma, ona bir konuda yol gösterme veya rehberlik etme amacıyla kullanılır.
a) Gerçek Anlamlı Atasözleri
³ Akıl akıldan üstündür.
"bir kimse, kendisinden üstün bir başkasının da olabileceğini bilmelidir" anlamında kullanılan bir söz.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
"Doğru söz yemin istemez." Bu atasözü, eğer bir kişi doğruyu söylüyorsa, sözlerini doğrulamak için ekstra bir çaba göstermesine veya yemin etmesine gerek olmadığını belirtir.
"akıllı olmanın yaşla ilgisi yoktur, bazı küçükler büyüklerden daha akıllı olabilir" anlamında kullanılan bir söz.
Akıl yaşta değil baştadır atasözü TDK'ya göre, 'Hangi yaşta olursa olsun insan kendinden büyük kişilerden daha akıllı ve mantıklı konuşabilir' anlamı taşımaktadır.
Veren el, alan elden üstündür Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, cömertlik ve yardımseverliğin değerine işaret eder. Yardım eden, bağışta bulunan ya da bir şeyi veren kişinin, alan kişiden daha değerli ve saygın olduğunu belirtir.
Atasözünün anlamı şu şekildedir: İdari makamlarda bulunan kişiler, emirlerini yazarlar, bu emirlerin sonuçları çok ağır sonuçlar olabilir, uygulanması zor alabilir, ancak kılıçla bile halledilmeyecek bu işler emirlerin uygulanmasıyla gerçekleşir. Başka bir anlamı ise edebiyatın, şiddetten daha etkili olduğudur.
Atasözleri kim tarafından söylendiği belli olmayan öğüt verici sözler olarak bilinmektedir. İçerdikleri anlamlar sebebiyle günlük yaşamda da birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Altın Eli Bıçak Kesmez sözü de bu atasözlerinden birisidir.
Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Deyimlerin büyük çoğunluğu mecaz anlamlıdır, yani deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam farklıdır. 6. Sayıları az da olsa gerçek anlamlı deyimler de vardır. Deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam aynıdır.
Temel ve yan anlamlar birlikte "gerçek anlamları" meydana getirirler. Örneğin "ayak" kelimesi canlılardaki uzuvlardan biridir. Bu anlam kelimenin temel anlamıdır. Aynı kelime masa ayağı için kullanıldığında ise yan anlamlarından birini karşılar.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
"Aklına yatmak", bir düşünce, öneri veya durumun bir kişi için mantıklı, kabul edilebilir veya uygun olduğu anlamına gelir. Bu deyim, bir kişinin bir fikri ya da öneriyi düşündükten sonra onayladığını, onu içselleştirdiğini veya o fikre sıcak baktığını ifade eder.
Kimse bir atasözünü yanlış kullanmak istemez. Akıl yaşta değil, baştadır atasözünün anlamı da bu noktada yoğun olarak araştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri