Aklı başında olan insan, ne dünya umurundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz. Zira dünya durmuyor, gidiyor. İnsan da beraber gidiyor.
Aklı başında olan insan, ne dünya umûrundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz. Zira dünya durmuyor, gidiyor.
Aklı başında olan insan, en büyük himmetini ve en yoğun mesaisini kendi ruh dünyasına ayıran insandır. Bir insanın aklı, fikri sürekli olarak işinde gücünde, servetini artırmada yahut makamını korumada yoğunlaşmışsa bu adamın aklı başında değil işindedir; makamında, koltuğunda ve servetindedir.
İnsan aklı sayesinde karar verebilir, düşünebilir ve kendini yönetebilir; zeki insan ise kendiyle beraber çevresini ve zamanını da yönetir.
Bilmede, fikir üretmede, eleştiri getirmede, ayrımda bulunmada, fikirleri, işleri ve işleyişleri olumlu veya olumsuz diye değerlendirmeye tabi tutmada, kişinin kendisine ve dış dünyaya anlam vermesinde akıl etken rol oynar. Akıl doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayırma gücüdür.
İlgili 26 soru bulundu
Hastalıklar ve saçlara düşen aklar, ölümün keşif kollarıdır. Yani ölümü hatırlatıcılardır. Ecel gizli olduğundan, ölüm yolumuza aniden de çıkabilir, ancak çoğu zaman hastalıklarla, yaşlılıkla, “Vakit yaklaştı, hazırlan” diye mesajlar verir.
Risale-i Nur eserlerinin birçok yerinde geçen i'lem eyyühe'l-aziz kelimesinin anlamı "Ey aziz kardeşim bil ki" şeklinde ifade edilebilir.
el-Azîz (الْعَزِيزُ) : Ulu, galip, her şeye üstün gelen izzet sahibi.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
Ölümü daha dehşetli hale getiren ikinci husus ise, ölümü ebedi bir yok oluş olarak düşünmektir. Yani dünya hayatına sıkı sıkı bağlanmış bir kafir için ölüm, dünyadan ebedi olarak kopmak anlamı taşıdığı için, ölümden dehşetli korkar. Ama ahirete iman etmiş bir mümin için, ölüm sadece bir mekân değiştirme aracıdır.
Yedinci Kelime: “Ve yumît.” Yani mevti veren O'dur. Yani hayat vazifesinden terhis eder, fânî dünyadan yerini tebdil eder, külfet-i hizmetten âzâd eder. Yani hayat-ı fâniyeden, seni hayat-ı bâkiyeye alır.
Öldükten sonraki gerçek âleme kabir hayatı ya da berzah hayatı demekteyiz. Kabir hayatı veya berzah hayatı, âhiret hayatının ilk durağıdır. Risale-i Nur da berzah hayatından bahseder.
Ölüm, her mümin için vuslat kapısıdır; bir iki akrabanın imansız olması, bu hakikati değiştirmez ve zedelemez.
Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlıdırlar.
Bediüzzaman Hazretleri, din derslerinin, Ezan-ı Muhammedî'nin kaldırıldığı o dehşetli hücum zamanlarında her şeyden çekinmeyi bir gereklilik olarak görür. O yüzden evlenmeme kararını alır.
Van Valisi merhum Tahir Paşanın konağında birçok ilim sahibi kişiyi ilzam etmiş yani susturmuştu. İşte pek genç yaşta olduğu halde bu hallerinden dolayı ve deniz gibi bir ilme malikiyetinden dolayı ehl-i ilim, Molla Said'e "Bediüzzaman" lâkabını vermiştir.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
El-Mu'ız anlamı aziz kılan, izzet veren, yücelten ve güçlendiren anlamına gelmektedir.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
El mütekebbir zikrini okuyan kişi düşmanlarına karşı güçlü ve kuvvetli görünmekte ve düşmanlarını alt edecek gücü kendinde bulabilmektedir. El mütekebbir esmasının zikrinin faziletleri arasında bolluk, bereketin arttığı dünya işlerinin yoluna girdiği bilinmektedir.
Azze ve cell (celle): Allah isminden sonra “aziz ve şânı yüce olsun” anlamında kullanılır: Öyle takdîr etti Hak azze ve cell (Ahmedî). Yetişir boğuştuğum gece gündüz ecelle / Allah rahim ve rahman, Allah azze ve celle (Necip F. Kısakürek – Ö. T.S.).
El-Vâlî Anlamı
Şüphesiz ki evrende hiçbir şey onun bilgisi dışında gerçekleşmez, gerçekleşemez. El Vali ismi de Allah'ın 99 isminden biridir ve tam olarak Allah'ın kulları üzerindeki ve kurduğu kainat üzerindeki mutlak hükmünü anlatır.
El-Bari esmasını düzenli okuyan kimse zorlandığı işi başarı ile neticelendirir. Bu ismi zikretmeyi düzenli şekilde yapan kişinin kalbi huzura erer ve sıkıntılarından kurtulur. El-Bari ismini tam bir inançla yedi gün boyunca günde 100 defa okuyan kimse ruhsal ve bedensel hastalıklardan kurtulur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri