Kurulduğunda bugünkü Sultangazi ilçesinin Eskihabipler Mahallesi dışında tamamını, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ilçelerini de kapsayan Eyüpsultan, bugünkü sınırlarına 2009'da Yayla mahallesini Sultangazi'ye vererek ulaşmıştır.
3 Kasım 2017 Tarihli ve 30229 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, “19.10.2017 Tarih ve 7039 Sayılı Kanunun” 36. maddesi gereğince, İlçemizin adı "Eyüp" iken "Eyüpsultan" olarak değişmiştir.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Eyüpsultan Belediye Başkan adayı olduğu 2019 Türkiye yerel seçimlerini 112.339 oyla kazandı.
Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı.
İlgili 20 soru bulundu
Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Cami'nin kuzey tarafında ve iç avlunun önündedir. İstanbul şehrinde inşa edilen ilk eser olarak tarihte yer alır. Osmanlı Devleti Yükselme Devri'nin büyük Türk padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454- 1455 tarihlerinde yaptırıldığı bilinmektedir.
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesi.
Alibeyköy, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesi sınırları içindeki bir semttir.
Eyüpsultan Camii İmam Hatibi Beytullah Özdemir ve Vaiz Ersoy Koyuncu ile Kadir Gecesi Özel Programı - YouTube.
Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesi.1983 yılında kurulan Eyüp Belediyesinin yüz ölçümü 242 km²'dir.
Vahiy kâtiplerinden olması sebebiyle Hz. Peygamber zamanında Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti. Ashap arasında ilmiyle de tanındığı için kendisine sorulan dinî konularda pek çok fetva verdi.
Külliyenin merkezinde yer alan cami ilk olarak 1456 yılında inşa edilmiş, zaman içinde bazı onarımlar geçirmiş, 1213/1798 senesinde onarılmaz durumda olduğu için yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. İnşaat 6 Cemaziyülâhır 1215/ 26 Ekim 1800 tarihinde tamamlanmış ve yeni cami açılmıştır.
Haliç kıyısında maneviyatı yüksek semt. Başta Eyüp Sultan cami olmak üzere tarihi camilerin ve Osmanlı dönemi devlet adamlarının türbelerinin yer aldığı hareketli bir semt. Teleferikle Pier Lotiye çıkıp Haliç manzarası eşliğinde çay kahve içip dinlenebileceğiniz ünlü bir bölge.
Hâlbuki Alibeyköy'ü ünlü yapan iki şeyden biri mısır, diğeri ise oradaki Apikoğlu sucuk fabrikasıydı. Alibeyköy deresinin taşma alanı olan düzlüklerde mısır tarlaları bulunur, ayrıca bu havzada sucuk fabrikasının hammaddesi olan mandalar otlardı.”
Bir tür cep otogarı olarak tasarlanan ve şehirlerarası ulaşıma katkı sunması beklenen Alibeyköy Terminali, İstanbul'un Eyüp ilçesinde yer alıyor. Dolayısı ile terminal İstanbul'un Avrupa yakasında bulunuyor.
Alibeyköy'ün Bizans dönemindeki adı "İnot" idi. Sonralar, Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethi sırasında yaptığı yararlılıklardan dolayı ödüllendirmek amacıyla bu bölgeyi uç beylerinden akıncı Ali Bey'e verdi. Bu civarda Ali Bey bir çiftlik kurmuştu. Ve bölge de akıncının adı ile anılır oldu.
Kemerburgaz, Eyüpsultan ilçesine bağlı bir bucak merkezidir.
Göktürk, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı 21 mahalleden biridir. Kemerburgaz, Mithatpaşa, Odayeri, Pirinççi mahalleleriyle komşudur.
Mehmed (Reşad), Şah Sultan, Şeyhülislam Uryanizade Ahmed Esad Efendi Semiz Ali Paşa, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Alâeddin Arabî Efendi, Ali Kuşçu, Zekai Dede Efendi, İhtifalci Mehmed Ziya, Pir Ahmed Edirnevi, Lütfi Paşa, Hoca Sadeddin Efendi, Mahfiruze Sultan ve Zal Mahmud Paşa türbeleri vardır.
“Zanaatı çulhalık olan ve bez dokuyarak geçinen Hâlid, nâm-ı diğer Ebû Eyyûb el Ensarî, meğer adından dolayı bilge Semul'ün hikmetini taşırmış. Ve onun zamanında olmuş hep olanlar.” Eyüp Sultan diye adı geçen Eyüp semtine ismini veren bu kutlu sahabenin gerçek ismi Hz.
"857 (1453) senesinde Hz. Fatih Sultan Mehmed Han Gazi, ‹stanbul'u feth ederken 77 ermişlerin büyükleri Ebâ Eyyüb'ün kabrini aramaya koyuldular. Sonradan Akşemseddin Hz. leri: -Müjdeler olsun Beğim, Resulullahın Alemdarı, Ebâ Eyyüb Ensâri burada gömülüdür, diyerek sık bir ormanlığa girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri