Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Hipotermi, vücudun üretebileceğinden daha hızlı bir şekilde ısı kaybederek vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düştüğü ve acil müdahale gerektirdiği tıbbi bir durumdur.
Bir önceki gün ve bir sonraki gün yapılan ölçümlerde de vücut sıcaklığının minimum ve maksimum değerleri değişiklik gösterebilmektedir. Oral yöntemle yapılan ölçümlerde minimum 36.3 derece ve maksimum 37.3 derece olan ısı aralığındaki bir insanın sıcaklığı ortalama değerler arasında kabul görmektedir.
Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişir. Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez.
Yetişkinlerde ise, ateş değeri 39, 4° C veya daha üzerindeyse doktora başvurmak gereklidir.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer bu sıcaklık 35 derecenin altına düşerse hipotermi durumu yaşanabilir. Birtakım hastalıklar sonucu ortaya çıkan enfeksiyonlar vücut sıcaklığında düşme ya da yükselme olabilir. Her iki durum da sağlık açısından risk teşkil edebilir. Genellikle enfeksiyon hastalıkları vücut sıcaklığında düşmeye neden olur.
Hipotermiye yol açabilen nedenler arasında yeterli sıcaklık sağlamayan giysileri giymek, soğukta uzun süreli kalmak, bir kaza sonucu soğuk suya düşmek, soğuk hava şartlarında ıslanmak, uzun süre ıslak giysileri çıkarmamak gibi durumlar sayılabilir. Bazı kişisel durumlar hipotermi riskini artırabilir.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de 37'yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır. 37 derece ve üzeri bir enfeksiyon başlangıcı olarak kabul edilebilir.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Hipotermi: Vücut sıcaklığının 35,5 ve altına düşmesi halinde doğrudan üşüme hissi meydana gelir.
Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltuk altı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Özetle; kulaktan ölçümle 37.3 ve koltukaltından ölçümle 37.3-37.9 derece ateşin çıktığını gösterir.
Bu ısının 35°C'nin altına düşmesi ile hipotermi meydana gelir. Bu durum vücudun uzun süre boyunca üretebileceğinden daha fazla ısı kaybetmesi sonucunda yaşanır. Buna sebebiyet veren genellikle soğuk, rüzgârlı havalar ya da soğuk suda uzun zaman geçirmedir.
Rektal veya koltuk altı olsun artık tüm ölçümlerde kırılması durumunda civanın toksik etkileri nedeniyle cam termometre önerilmemektedir. Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Normal vücut ısısı ortalama 37 derece olarak kabul edilir. Vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi ortaya çıkar. Bu durumun kişi üzerinde yol açtığı semptom ve belirtiler ise vücut sıcaklığının düşüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
İç ateş, bedenin içinden gelen bir ısı veya sıcaklık hissini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Uykuda terleme, uykuda fiziksel bir eforun harcandığının göstergesidir. Normal olarak uykuda vücut ısımız düşer, bu düşme REM uyku evrelerinde daha belirgindir ve sabaha karşı en düşük seviyeye iner.
Bu durum kan basıncının düşmesine ve nabız sayısının artmasına yol açar. Soğuk ortamda ise deri altı kan damarları büzülür, vücuddan ısı kaybı azalır, el ve ayak gibi vücudumuzun uç kısımlarında üşüme hissedilir. Vücud ısısını dengelemek için cilt altı damarlara kan pompalayan kalbin yükü artar ve kalp hızlı çalışır.
Vücut ısısının tehlikeli bir şekilde düşmesine yol açan bu durum hayati önem taşır. Normalde vücut ısısı 37C düzeyinde seyreder. Hipoterminin tanısı ise sıcaklık 35C altına düştüğü anda ortaya çıkar. Görülen belirtiler, vücut sıcaklığındaki düşüşe bağlı değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri