Deyim. [1] Aklına gelen her şeyi kimsenin fikrini almadan, değerlendirmeden, sonunu düşünmeden yapan.
Aklı bir (beş) karış yukarıda (havada) olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI. değişik sebeplerden dolayı dengeli düşünemez durumda olmak.
Bu deyimin tam Türkçesi “aklı bir karış havada olmak” ancak biraz dalgın olmak anlamında kullanılır, tam olarak hayalperest ...
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İlgili 41 soru bulundu
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Aklı bir (veya beş) karış yukarıda (veya havada) olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: değişik sebeplerden dolayı dengeli düşünemez durumda olmak.
Deyim. [1] Aklına gelen her şeyi kimsenin fikrini almadan, değerlendirmeden, sonunu düşünmeden yapan.
Dikkatsiz, dağınık, dalgın (kimse, genç).
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
"Akıl Vermek" deyimi, Türkçede birine öneride bulunmak, tavsiye vermek veya bir konuda yol göstermek anlamına gelir.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Gözünün yaşına bakmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hiç acımamak, merhamet etmemek. “Gözünün yaşına bakmadan hapse attılar adamı.”
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Bir Yaşına Daha Girmek" deyimi, Türkçede bir kişinin yaşını bir yıl daha ilerletmesi, doğum gününü kutlaması ve bir yaş daha alması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle kişinin yaşının bir yıl artmasını, yeni bir yaşa girmesini ve bu yeni yaşın başlangıcını ifade eder.
Deyim. 2. bütün gücünü kullanmak.
Deyim. [1] Çok acıkmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri