"Aklı Ermek" deyimi, Türkçede bir konuyu veya durumu anlamak, idrak etmek ya da bir şeyin farkına varmak anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir konuyu tam olarak kavradığını, anladığını veya bir durumun bilincine vardığını ifade etmek için kullanılır.
Akıl ermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: anlamak, çözmek.
"Akıl Sır Ermemek" deyimi, bir konunun veya durumun anlaşılması zor, karmaşık veya çözülmesi güç olduğunu ifade eder. Bu ifade, bir kişinin bir konuyu tam olarak kavrayamadığını, anlamakta zorlandığını veya olayın altındaki asıl nedeni veya mantığı çözemediğini belirtir.
"Akıl Vermek" deyimi, Türkçede birine öneride bulunmak, tavsiye vermek veya bir konuda yol göstermek anlamına gelir.
"Akıl öğretmek," birine daha bilgili veya daha doğru olduğunu düşündüğü bir konuda yol göstermeye, nasihat etmeye çalışmak anlamına gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.
Fârâbî, Risâle fi me'ânî'l-akl eserinde Aristoteles'in De Anima'ya da nispet ederek aklı dörde ayırmaktadır. Bunlar sırasıyla (i) bilkuvve akıl, (ii) bilfiil akıl, (iii) müstefâd akıl ve (iv) Faal Akıl'dır (Fârâbî, 2012a, s. 218-233).
Akıl insanlar arasındaki iletişim ve anlaşmanın tek nesnel yoludur ve düşünce sürecini yöneten, ışık tutan kavramlar ve bilgiler vasıtasıyla çalışan yetenektir. Akıl, her bilgiyi alan, gelişmek için var edilmiş en kıymetli özelliğimizdir. Düşünmesini bilen bir akıla sahip olmak büyük bir lütuftur.
İnsani yetilerin en üst mertebesini oluşturan akıl gücü, insanı diğer canlılardan ayıran ve ona 'insan' niteliği kazandıran düşünme ve anlama melekesini tanımlar. Aklın mahiyet ve fonksiyonları, antik çağın sistematik döneminden itibaren felsefi düşünüşün temel problematiklerinden biri olmuştur.
Akıl da insanoğluna Allah'ın bahşettiği en büyük nimetlerden olup, insanı diğer varlıklardan ayıran temel vasıftır. İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır. Şayet akıl olmasaydı cehaletin perdeleri aralanmaz ve pek çok husus anlaşılamazdı.
Aklın işlevi, tümel kavramlara ve öze ulaşmaya çalışmaktır. Buraya kadar anlatılanlar, dünyadaki tek tek şeyleri düşüncemize nasıl konu yaptığımıza ve kavramlaştırdığımıza ilişkindir. Soyut ve tümel kavramlara ulaşabilmek, ancak etkin aklın imgelemdeki imgelerle doğrudan temasıyla olanaklıdır.
En üst düzeye çıkmış aklın adına Kalp derler. Akleden kalptir. Yani kalp akıldır. Aklın yeri kalptir.
[1] Bir işin niteliğini, gizli yönlerini anlayamamak.
Bu âyetlerde genellikle “akletme”nin yani aklı kullanarak doğru düşünmenin önemi üzerinde durulmuştur. Kur'an terminolojisinde akıl “bilgi edinmeye yarayan bir güç” ve “bu güç ile elde edilen bilgi” şeklinde tarif edilmiştir (bk. Râgıb el-İsfahânî, “ʿaḳl” md.).
Akıl, İslam'da akıl zekadan ziyade ileriyi görebilmek ve ona göre hazırlık yapabilmektir. Tasavvuf'da sâlik için önem arz etmektedir. Zira iman ile akıl bağdaşdırılmaktadır. Ayrıca akıl bilgelik demektir.
"Vücudumuzun çeşitli noktalarından beynimize saniyede milyonlarca kez sinyal ve ileti gitmektedir. Beyin de bunları nöronlar aracılığıyla değerlendirip, ayrıştırıp, bellekte bulunan eski bilgilerle karşılaştırıp, nöronlar arası yeni bağlantılar kurarak gerçekleştirir.
Beyin, sadece bir organdır. Gözle görülür, elle tutulur bir şey. Aynı kalbimiz gibi. Beyin, cismani insanın bir organına, akıl ise ruhani insanın görülemeyen ancak varlığı kabul edilen bir uzvuna işaret eder.
Bunlar en kabadan en inceye doğru; 1) Akl-ı meaş, 2) Akl-ı mead, 3) Akl-ı selim, 4) Akl-ı nurani, 5) Akl-ı ruhani, 6) Akl-ı sultani, 7) Akl-ı evvel(Akl-ı küll)'dir ve nefs mertebeleriyle ilişkilidirler.
Onuncu akıl faal akıl adını alır. Feleklerin sonuncusu Ay küresidir. Her feleğin bir de nefsi vardır. Ay altı âlemdeki heyulaya felekler etki yapar.
varlığını bilmek, onu ispat etmek ancak akılla olur. Akıl ilahi bir mevhibe, ruhânî bir nurdur. Fakat aklın mahiyeti tam olarak bilinmemektedir. Çünkü akıl müşâhade edilebilen, maddî bir varlık değildir.
Akıl yürütme, düşünsel süreçlerde kullanılan temel yöntemleri ifade eder. Tümdengelim, tümevarım, analoji ve redüksiyon gibi farklı akıl yürütme türleri, sorunları çözme ve mantıklı sonuçlara varma süreçlerinde rehberlik eder.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Akıl yürütme ise bilinen hükümlere dayanarak bilinmeyen hükümler elde etmektir. Akıl yürütme, eldeki bilgilerle düşünüp, bütün etmenleri dikkate alarak, iddiaları ve kanıtları değerlendirip akılcı bir karara ulaşma sürecidir. Bir konuda akıl yürütme yapabilenler o konuda akıl yürütebilecek kadar bilgi sahibidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri