Bu ifade, bir kişinin bir konuyu tam olarak kavrayamadığını, anlamakta zorlandığını veya olayın altındaki asıl nedeni veya mantığı çözemediğini belirtir.
ne olduğunu anlayamamak, sırrını çözememek.
Akıl yürütmek deyiminin anlamı çok yönlü düşünmek ya da enine boyuna düşünmek anlamındadır. Bir konu hakkında çok yönlü olarak düşünüyorsanız akıl yürütmek deyimini kullanabilirsiniz.
boş durmak, boş oturmak, işsiz güçsüz dolaşmak, çalışmamak.
Tepeden tırnağa deyimi bütünüyle, baştan aşağı ve her yanı gibi anlamlara sahiptir. Bu deyimi anlamına göre çeşitli cümleler içerisinde kullanmanız mümkündür. - Yeni girdiği işten kazandığı para ile tepeden tırnağa kadar giyindi. - İçeri giren adamı tepeden tırnağa kadar iyice süzdü.
İlgili 37 soru bulundu
"Canını Dişine Takmak" deyimi de, "Canını Dişine Katmak" ile benzer bir anlam taşır. Türkçede bir kişinin bir görevi, işi veya hedefi başarmak için son derece ciddi çaba göstermesi, her türlü zorluğa göğüs germesi ve olağanüstü bir gayret sarf etmesi anlamına gelir.
Canını dişine takmak deyimi, bir iş veya sorumluluğun yerine getirilmesi için çok çalışmak anlamına gelmektedir. Bu deyim görevin zorluğunu ifade etmek içinde zaman zaman kullanılır.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
Baştan çıkarma deyimi, Türk Dil Kurumu'nun büyük sözlüğünde "kötü yola sürüklemek, doğru yoldan saptırmak" olarak geçmekle birlikte, günlük kullanımda "çeşitli oyunlarla karşı cinsten birinin yoğun ilgisini kazanmak" anlamını taşır.
Çok sevinç duymak, topluca neşeli bir duruma kavuşmak.
"Aklına yatmak", bir düşünce, öneri veya durumun bir kişi için mantıklı, kabul edilebilir veya uygun olduğu anlamına gelir. Bu deyim, bir kişinin bir fikri ya da öneriyi düşündükten sonra onayladığını, onu içselleştirdiğini veya o fikre sıcak baktığını ifade eder.
Aklı başına gelmek deyiminin anlamı akıllanmak demektir. Zarar gördüğü işlerden dolayı akıllıca davranmayı öğrenmek aklı başına gelmek demektir.
"Akıl öğretmek," birine daha bilgili veya daha doğru olduğunu düşündüğü bir konuda yol göstermeye, nasihat etmeye çalışmak anlamına gelir.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
"Derdini Marko Paşa'ya anlat" deyimi, bir kişinin sorunlarını, dertlerini ya da şikayetlerini ilgisiz veya yardımcı olmayacak birisine anlattığında kullanılır.
Aklı karışmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
ne yapacağını bilememek, şaşırmak, bocalamak.
Herhangi bir durumda destek olmak ya da ilerlemesini sağlamak elinde tutmak deyiminin cevabıdır. Aynı zamanda bir kişi ya da kişilerin görülmesine, inmesi ve kalkmasına yardımcı olmak olarak değerlendirilir. Elinden tutmak deyiminin anlamı ne demek?
"Başı Sıkışmak" deyimi, Türkçede bir kişinin zor bir duruma düşmesi, sıkıntılı bir durumla karşı karşıya kalması veya çözülmesi zor bir problemle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
Şöhret kazanmak deyimi ün kazanmak ya da ün sahibi olmak demektir. Şöhret sahibi olanlar ün kazanır ve herkes tarafından tanınır.
"Ağza düşmek", bir kişi veya konunun insanlar tarafından sıkça konuşulduğu, dedikoduya konu olduğu veya genel olarak kamuoyunun dikkatini çektiği anlamına gelir.
Eylem. [2] yakalanmak. [3] birine muhtaç olmak.
"Cebi delik" deyimi, bir kişinin maddi kaynaklarını verimli kullanamadığını, parasının sürekli bir şekilde harcandığını veya birikim yapamadığını belirtmek için kullanılır.
[2] buyruğunu yerine getirmeye hazır bulunmak. [3] bir arzunun gerçekleşmesi için gözleriyle birine yalvarmak.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, Türkçede bir kişinin gerçek düşüncelerini, hislerini veya sır gibi sakladığı bir bilgiyi açığa vurması, itiraf etmesi anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin içinde tuttuğu, başkalarından gizlediği veya açıklamaktan çekindiği bir şeyi sonunda söylemesi durumunda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri