Kasım ile Şubat ayı sonu arasındaki yapraksız dönemde önleyici faaliyet olarak bordo bulamacı veya gülleci bulamacı(Kaliforniya Bulamacı) uygulaması yapılabilir.
Gülleci bulamacı uygulama zamanı, Aralık ayında yaprağını döken meyve ağaçlarında uygulanmayla başlanabilir. Başlangıç zamanını bu ayda yaparsanız, ağaçlarınızda hastalıklarla, zararlılarla ve bir nebze de olsa don zararına karşı mücadele de etkili olmaktadır.
Gülleci bulamacı uygulama makinesi olarak da ister sırt motoru, ister traktör arkası ilaç makinenizle uygulama yapabilirsiniz. *şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulama 1,5 lt karışım 100 lt suya , *mart- Nisan aylarında 1 lt karışım 100 lt suya oranlarında kullanılabilir.
1 litre suya 2 yemek kaşığı (20ml) 10 litre suya 1 su bardağı (200ml) 100 litre suya 2 litre. 1000 litre (1 Ton) suya 20 litre eklenerek uygulanır.
Fide dikimleri yapıldıktan 15 gün sonra uygulanmaya başlanabilir. Her 10-15 günlük aralıklarla uygulama yapılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Gülleci bulamacını sebzelerimizde Bitkilerin gelişme durumuna göre 100 Lt suya 700 cc-1000 cc olarak uygulanır. Meyve ağaçlarında sonbaharda ve ilkbaharda ağaçlar yapraksız iken 100 Lt suya 2 Lt yaprak açmaya başladıktan sonra 100 Lt suya 1 Lt olarak uygulama yapılır. Raf ömrü ilaç saklama koşullarında 2 yıl sürer.
Gülleci bulamacının Ph derecesi 10.7'dir. Gülleci bulamacı toprak düzenlemede, zararlı böceklerden ve kurtlardan kurtulmada aynı zamanda bitkileri korumada kullanılır. Meyve ve sebzelere böcek gelmemesi için de gülleci bulamacı kullanılmaktadır.
Soğutma işlemi gerçekleştikten sonra bulamacın tortusu dibe çöker. Daha sonra süzülerek tortudan arındırılmalıdır. Kabın dibinde kalan kireç ve kükürt tortusu alınmazsa dibini delebilir. Kabın dibinde kalan tortu ise su ile karıştırılarak ağaçların gövdelerine sürülebilir veya toprağa karıştırılarak kullanılabilir.
Gülleci bulamacının içerisinde bulunan kükürt aynı zamanda toprak PH'nı düzenler. Gülleci bulamacı yapımından sonra tenekenin dibinde kalan tortu sıvı polisülfürdür ve oldukça alkalidir. Su ile karıştırılarak ağaçların gövdelerine sürülebilir ya da toprağa karıştırılabilir.
İznik Zeytin Evi gülleci bulamacı kıştan çıkarken soğuk havalarda kullanılan oldukça etkili bir üründür.
Baharda yapraklanma başladığı zaman, çiçek açma ve tozlanma dönemi haricinde % 0.75 ile %1 oranında uygulama yapılabilir.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Gülleci bulamacı direk deriye temas ederse yakar. Korunmanız şart. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, bahçede yaparken veya kullanırken maske giymeniz de şart. En azından akşam saatlerinde, arılar kovanlarına çekilmişken, akıntı yapmayacak şekilde püskürtülmeli.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
“Erken uyanan bitki zirai dona maruz kalıyor”
Bitki uyanmaya eğilimli. Bunun için hem küfe karşı, hem de kozalak akarına karşı, özellikle mevsim normallerinin üzerinde giden sıcaklığın sonradan zirai dona çevirme ihtimaline karşı bordo bulamacı (mantar hastalıklarına karşı uygulama) diye bir uygulama da yapılıyor.
Karadeniz bölgesindeki üreticiler için önemli bir yeri olan fındık yetiştiriciliğinde, Şubat ayı itibariyle başlayan gübreleme, Kasım ayına kadar devam etmektedir. Şubat; Şubat ayı itibariyle, fındık ağacı dallarındaki dişi çiçekler olgunlaşır ve bu dönemde erkek çiçekler dölleme için çiçek tozlarını yaymaya başlar.
Gülleci bulamacı asidik olduğu için, o kullanılan su şişelerini kısa sürede delecektir (tecrübeyle sabit).
Gülleci Bulamacı, meşhur adıyla Lime Sülfür bir çeşit kimyasal tepkime sonucu elde edilen kimyasal bir bileşendir.
Gülleci bulamacı tamamen bitkisel bir tarım ilacıdır. Yüzyıllardır tarımda kullanılan ve müthiş verim alınan bir tarım ilacıdır. Aynı zamanda doğal olması sebebiyle organik tarımda tercih edilmektedir.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Toz kükürt sulandırılarak sıvı hale getirilebilir. Bu amaç ile kaynatma işlemi yapılması gerekir.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Kireç ve kükürt kaynatılarak kalsiyum polisülfit elde edilir.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri