"Akıl Vermek" deyimi, Türkçede birine öneride bulunmak, tavsiye vermek veya bir konuda yol göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin başka birine deneyimlerine veya bilgisine dayanarak yardımcı olma, ona bir konuda yol gösterme veya rehberlik etme amacıyla kullanılır.
[1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
"Akıl öğretmek," birine daha bilgili veya daha doğru olduğunu düşündüğü bir konuda yol göstermeye, nasihat etmeye çalışmak anlamına gelir. Genellikle, bir kişi başka birine, onun bilmediği bir konuda bilgi verirken ya da deneyimlerini aktarırken kullanılır.
"Yüz Vermek" deyimi, genellikle bir kişiye ilgi göstermek, onaylamak, desteklemek ya da teşvik etmek anlamına gelir. Bir kişinin bir başkasına dostluk, sempati ya da onay ifadesi göstermesi durumlarında bu deyim kullanılır. Ayrıca, bir kişiye mecazi olarak "açılma" veya "kabullenme" anlamında da kullanılır.
Mutlu etmek, mutluluk vermek ya da mutlu olmasını sağlamak anlamlarına gelen bir deyimdir. Mutlu etmek deyiminin mutluluk vermek, neşe vermek ya da bahtiyar etmek anlamları da vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Baştan çıkarma deyimi, Türk Dil Kurumu'nun büyük sözlüğünde "kötü yola sürüklemek, doğru yoldan saptırmak" olarak geçmekle birlikte, günlük kullanımda "çeşitli oyunlarla karşı cinsten birinin yoğun ilgisini kazanmak" anlamını taşır.
"Canına tak etmek" ifadesi, Türkçe'de bir kişinin bir durumdan, bir davranıştan ya da sürekli olarak yaşanan bir olaydan ötürü sabrının sonuna geldiğini, dayanacak gücünün kalmadığını veya artık bu durumları tolere edemeyeceğini belirtmek için kullanılan bir deyimdir.
Bu deyim, genellikle birinin sahte davranışlarından, yapmacık tutumlarından veya gizlediği gerçek düşüncelerinden sıyrılarak, gerçekte ne tür bir insan olduğunun anlaşılması durumlarında kullanılır.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
Akıl işi değil DEYİMİ AÇIKLAMASI
'akla uygun değil, doğru değil' anlamında kullanılan bir söz.
"Aklına yatmak", bir düşünce, öneri veya durumun bir kişi için mantıklı, kabul edilebilir veya uygun olduğu anlamına gelir. Bu deyim, bir kişinin bir fikri ya da öneriyi düşündükten sonra onayladığını, onu içselleştirdiğini veya o fikre sıcak baktığını ifade eder.
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.
"Akıl (logos, epistêmê, intellectus, intelligentia, ratio, entendement, understanding) geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir.
Akıl bize yol gösterir. Onunla doğru ile yanlışın, gerçek ile yalanın ayırımını yaparız. Aklı kullanarak bir konuda düşünce yürütür, konuşur, tartışır, analiz yapar ve sonuç çıkarırız. Aklın gıdası, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak, okumak, bilgi edinmektir.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüz tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Yola düşmek" deyimi, bir yolculuğa çıkmak, bir işe veya maceraya başlamak anlamına gelir. Bu ifade genellikle, bir kişinin belirli bir hedefe doğru fiziksel bir hareket başlattığını veya bir sürecin ilk adımını attığını ifade eder.
[1] Birine aşırı hoşgörü, ilgi ve yakınlık göstererek şımartmak. Her istediğini yapmak. [2] (olay) olmak, meydana gelmek, baş vermek Ankara'da Çankaya Kaymakamlığı önünde patlama yüz verdi.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Ağzından kaçırmak dilimizde çok sık kullanılan deyimlerin başında gelir. Söyleniş sırasında herhangi bir kötü niyet gütmeden söylenen sırlar için kullanılır. Ağzından Kaçırmak deyimi, gizli bir bilgiyi ve ya gizlenen bir sırrı, bir art niyet taşımadan, bir anlık dalgınlık sonucunda söylenmesi anlamına gelir.
Betül Eyövge Yılmaz on X: "Türkçede deyimler ayrı yazılır. Ancak "vazgeçmek" deyimi gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Elinde tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Karşı durmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir güce boyun eğmemek, direnmek. “Düşmana karşı durmak boynumuzun borcudur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri