Elektrik çarpması, elektrik akımının vücuttan geçerek sinir sisteminin ani bir şekilde uyarılmasıdır. Gerilim değerleri farklı olan iki kabloyu aynı anda tutmak veya gerilim değeri olan bir teli tutarken aynı anda toprak ile temas etmek elektrik çarpmasına neden olur.
Kalp üzerinden 0,3s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
Doğru akım ile bir kişinin hayatını kaybetmesi pek olası değildir (ancak imkansız da değildir). Buna rağmen, 60-90 mA düzeyindeki doğru akım, ciddi düzeyde acı verebilir ve nefes darlığına sebep olabilir; altta yatan sebepler varsa bunların etkisiyle ciddi sağlık komplikasyonları ve ölüm yaşanabilir.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
İnsan hayatı için çarpmanın dışında öldürebilme riskinin başladığı amper değeri voltajın 65 volt üstü ve amper değerinin 30 mA ve üzeri değerleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer elektrik çarpmasına maruz kalan kişiyseniz; Mümkün ise elektrik kaynağı ile olan teması bırakın. 112 acil servise haber vererek size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Kaynağın gücünün yüksek olması ya geriliminin yüksek olması ile veya akımının yüksek olması ile olur. Mesela 220 Volt'luk bir şebekeye dokunan kişinin üzerinden çok yüksek akımlar akması beklenir. Çünkü şebekenin gücü çok yüksektir ve sonsuz kabul edilir.
Voltaj ile ifade edilen elektrik akımının gerilimi de çarpmanın boyutunu etkiler. Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur. Örneğin 5 volt 2 amper değerine sahip bir şarj cihazı 10 watt güce sahiptir.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Yıldırım, direkt bir elektrik akımı (kısa süreli) özelliğinde iken şebeke akımı ise alternatif akım (uzun süreli) özelliğindedir.
Elektrik Neden Öldürür? Elektriğin öldürmesine sebep olan şey gerilim değil, akımdır. Herhangi bir ölüm sonrasında teknik kişiler tarafından doğru bilgilendirme yapılmadıysa, kişinin kaç voltla öldüğü konuşulur. Bu yanlış bir ifadedir. Asıl ifade edilmesi gereken akım miktarının ne kadar olduğudur.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
10 kHz'lik alterna- tif akımın yaklaşık doğru akı- minki gibidir. 10 kHz'de 50mA'in etkisi, 50 Hz'de 10 mA'inkine eşittir.
6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.
Normal prizler evde kullanım için tasarlanmıştır ve bu nedenle yalnızca maksimum 16 amperlik akımı işleyebilir. Çoğu durumda maksimum 10 amper bile vardır.
100 watt olarak derecelendirilmiş 12V güneş paneli kullanıyorsanız ve optimum koşullarda çalışıyorsa, gerçek voltaj çıkışı 18V civarında daha yüksek olacaktır. Bu nedenle, 100 watt'lık bir panel, güç watt'ı voltaj ve akımın ürünü olduğundan yaklaşık 5.5 amper elektrik çıkışı sunacaktır.
450 Watt güneş paneli Saatlik 10,53 Amper üretmektedir.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
İnsan vücudundan geçen akım 100 mA'ya ulaştığında, insan vücudu kısa sürede kalp atışlarını durduracaktır. Normal şartlar altında, yalnızca 36 V'tan yüksek olmayan voltajlar güvenlidir ve 12 V'un altındaki voltajlar kesinlikle güvenlidir.
ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Küçük Gerilim: Anma gerilimi 50 V'ye kadar olan gerilim. Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri alternatif akımda 50 V'nin, doğru akımda 120 V'nin üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri