Ama en ideali spordan 3 saat önce yenilmesi, polisakkarit türevli olduğu için yavaş sindirilir, yavaş yavaş kanınızdaki glikozu yükseltir, vücut da bu glikozu karaciğerde ve kaslarda depolanmak üzere Glikojene çevirir.
Antrenmandan 1 saat önce yulaf tüketebilirsin. Yulafı sade bir şekilde yemeyi sevmiyorsan yoğurtla veya sütle karıştırabilirsin. Hatta yoğurt veya süt ile karıştıracağın yulafı bir gece önceden hazırlayabilirsin.
Yulaf: Besin değerleri açısından zengin olmasının yanı sıra tokluk hissi vermesinden ötürü yulaf, antrenman öncesi tüketebileceğiniz, kilo kontrolünüze yardımcı olacak temel besinlerdendir. Yulafı smoothie'nize ilave ederek ya da kahvaltılık kase içerisinde tüketebilirsiniz.
İşte tam da bu noktada yulaf, sporculara ihtiyaçları olanı veren önemli bir besindir. İçeriğinde bulunan karbonhidrat, enerji ve güç verici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle spordan önce tüketmenin sporcuların performanslarına olumlu etkileri olmaktadır.
- Yemek yedikten hemen sonra yürüyüşe çıkmak, tükettiğin besinlerin miktarına ve beslenme şekline bağlı olarak mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi problemlere yol açabilir. - Eğer şişkinlik ya da halsizlik hissediyorsan yemekten sonra yürüyüşe çıkmak için yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin.
İlgili 16 soru bulundu
Yemekten hemen sonra egzersiz yaparsanız bu durum vücudun metabolizmasını etkiler ve kan akımını azaltarak sindirimin zorlaşmasına neden olur. Egzersiz yapmak için yemekten sonra 2-3 saat beklemelisiniz.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Bir beslenme uzmanı daha iyi bilir ama gördüğümüz egzersiz fizyolojisi derslerinden kaynaklı şöyle diyebilirim: Spordan en geç iki saat önce spordan sonra en erken 30 dk sonra yiyebilirsiniz.
Yavaşça salınan bu karbonhidratlar, antrenman sırasında size düzenli bir enerji sağlar. Yulaf, B vitamini yönünden de zengindir. B vitamini karbonhidratların enerjiye çevrilmesine yardımcı olmaktadır. Antrenmandan 30 dakika önce bir kâse yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
Yulaf. Yulaf kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırır.
Özellikle gece acıkanlar, fitness ile uğraşanlar hafif atıştırmalık arayanlar için vazgeçilmez lezzeti ve lif kaynağı içeriği ile dola yulaf ezmesini bir kase yoğurt veya bir bardak süt içinde yulaf ezmesini ilave ederek tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için içerisinde biraz pekmez ekleyebilirsiniz.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Yulaf. Hiç hız kesmeden spor yapabilmek için yulaf yiyebilirsiniz. 30 ya da 40 gram karbonhidrat için 50 gram yulaf tüketebilirsiniz.
Bir kaseye yulaf konulur, üzerine örtecek kadar sıcak su eklenir. 2. Yulaf ezmesinin yumuşaması için birkaç dakika beklenir. 3. Muz parçalanarak kaseye eklenir, üzerine isteğe göre bal, hindistan cevizi veya tarçın da eklenebilir.
Yulaf ezmesi, kompleks bir karbonhidrat olması sebebiyle antrenmanlardan önce (hemen önce değil!) tüketebileceğiniz en iyi karbonhidrat ağırlıklı besinlerdendir. Antrenman boyunca enerji sağlar, sağlıklıdır. 50-75 gram yulaf eklemenizi öneriyoruz.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Yulaf ezmesinin 1 su bardağı (70 gr) 272 kalori, 1 çorba kaşığı (10 gr) 39 kaloridir.
Spora başlamadan önce esnemek hareket çeşitliliğine yatkın olabilmesi için vücudunuzu bu sürece hazırlar. Kaslarınızı tam hareket aralığında çalıştıracak dinamik bir esnemeyle başlarsanız, koordinasyon ve oksijen akışını arttırabilirsiniz. Bu da daha iyi bir performans ve daha az sakatlık riski anlamına gelir.
Yulaf ise bu konuda açık ara adından en çok söz ettiren besinlerin başında geliyor! İçerdiği çözünebilir ve çözünemeyen liflerle sindirim dostu olarak bilinen bu besin, aynı zamanda protein, vitamin ve mineral zengini olmasıyla da birkaç adım öne çıkıyor.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir.
Yukarıda cevabını verdiğimiz gibi spordan hemen önce olmamak şartıyla iki üç saat önce yemek yenebilir. Önce yenen yemek daha enerjik olmanızı sağlar ve bu sayede spor hareketlerini yaparken hemen yorulmazsınız.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Tok karnına spor yapmak isteyenler sabah sporu öncesi beslenme anında ağır yiyecekler tüketmekten kaçınmalıdır. Süt, kuru yemiş, sebze salatası ya da omlet tükettikten 30 dakika sonra spor yapılabilir.
Bunların yanında sabah sporu kalp sağlığını da önemli derecede korumaktadır. Bunların yanında vücut direncini de arttırmaktadır. Aç karnına yapılan spor yağ yakmaya ve kilo vermeye çok ciddi katkılar sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri