Akım trafosu bağlı olduğu devreden geçen akımı belirli oranda sekonderlere ileten ve ölçü aletlerinin yüksek gerilimden yalıtılmasını sağlayan transformatörlerdir. Akım transformatörlerinde primer akım ile sekonder akım arasındaki faz farkı sıfıra yakındır.
Trafolar belirli bir değeri yüksekten alçağa veya alçaktan yüksek bir değere atamaktır. 100A, 1000A, 2000A gibi yüksek olan akımların ölçülmesi pratik olarak mümkün değildir. Bu tip akımları ölçmek için akım gerilim trafosu kullanılmaktadır.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
TANIM: Gerilim Trafoları; "primer" dediğimiz esas devre gerilimini, manyetik bir kuplaj ile, (genellikle) küçülterek "sekonder" dediğimiz ikinci devreye aktarır ve bu devreye bağlı cihazların gerilime duyarlı elemanlarının enerjilenmesini sağlarlar.
Akım trafoları orta ve yüksek gerilim ihtiva eden devrelerde çokça kullanılır. Primer sargılardaki akım manyetik bir kublajla küçültülür ve böylece sekonder sargı kısmında daha küçük bir akım elde edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Akım trafosu bağlı olduğu devreden geçen akımı belirli oranda sekonderlere ileten ve ölçü aletlerinin yüksek gerilimden yalıtılmasını sağlayan transformatörlerdir. Akım transformatörlerinde primer akım ile sekonder akım arasındaki faz farkı sıfıra yakındır.
Akım trafosu bağlantısı yapılırken şebekeye seri bağlanan akım trafosunun sargılarının primer sargı uçları (K-L) bağlanır. Sekonder sargı uçları (k-l) bağlanır. Röle ve ölçü aletlerinin akım bobinlerine (k-l) uçları bağlanır. Amerikan normlarına göre: Primer sargı uçları (H1-H2), sekonder uçları (x1-x2) ile gösterilir.
Akım transformatörleri, özellikle orta ve yüksek gerilim devrelerinde primerindeki akımın manyetik bir kublaj ile küçültülmesiyle sekonder tarafında daha küçük bir akım elde edilir ve bu akım, makinenin sekonder tarafına bağlı olan cihazların, ölçü aletlerin yüksek gerilimden etkilenmesini önler.
Akım transformatörleri çevirme oranı, doğruluk sınıfı trafo tipi ve güce göre seçilir.
Gerilim trafolarının primer sargı uçları U-V sekonder sargı uçları'da u-v harfiyle gösterilir. Gerilm trafoları voltmetre gibi hatta ve şebekeye paralel olarak bağlanır. Aynı gerilim trafosu ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir.
Elektrik enerjisini başka bir enerji biçimine (ışık, dönme hareketi, ısı) dönüştüren herhangi bir bileşen (lamba, motor, ısıtma elemanı) akım kullanır.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için belirli bir değere indirgenmesi gerekir.
Akım trafosu arızaları, birçok sebepten dolayı oluşabilir. Söz gelimi diğer ekipmanların arızası ya da primer sargı ve terminalleri, manyetik nüve, gövde gibi akım trafosu parçalarındaki eformasyonlar bir arızaya yol açabilir.
Sayaç tüketilen elektrik enerjisini akım trafoları ile ölçme yapacağından dolayı 3 adet akım trafosu ayrı ayrı fazlara 1 adet akım trafosu seri şekilde bağlanmalıdır. Akım trafolarının bağlantıları ise 1 inci trafo 1 ile 3 numaralı 2 inci trafo 4, 6 üçünçü ise 7 , 9 numaralı klemenslere bağlantı yapılır.
Bir gerilim trafosunda primer gerilim değişiklik gösterirken sekonder gerilim genel olarak 100V ile 120V olarak standardize edilmiştir. Aynı zamanda gerilim trafolarının kapasiteleri küçük olup güçleri genellikle 15VA-600VA arasındadır. Bu trafolar ölçme hassasiyetlerine göre sınıflandırılırlar.
100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Akım Trafosunun Anma gücü, aynı zamanda bu akım trafosunun sekonderine seri olarak bağlanabilecek Ohm cinsinden empedansı ifade eder. Bu nedenle bazı akım trafo etiketlerinde VA cinsinden güç yerine Ohm cinsinden empedans verilir. x 1,2 = 30 VA. olarak verilmesi ile aynı anlama gelmektedir.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Bilindiği üzere elektrik akımı, elektriksel yük taşıyan parçacıkların bir noktadan diğerine hareketidir. Elektrik enerjisi, iletken kabloların içerisinde hareket eden elektronlar ile taşınır. Elektriğin taşınması sırasında akımın ölçülmesi büyük önem taşır ve bu aşamada devreye akım trafosu girer.
İzole trafosunun olmadığı durumlarda bir kişinin şebekeye dokunması durumunda toprak potansiyelinde bulunuyorsa o kişiyi elektrik çarpar. Şebekede izole trafo bulunduğu durumlarda ise kişi şebekeye dokunduğu durumda bile elektrik çarpması ile karşılaşılmaz.
► Yüksek Çalışma Verimliliği: Genellikle trafolar tam yükte yüksek verimlilikte çalışır. Trafolar paralel bağlanarak, artan yük talebini yerine getirmek için trafolar arası geçiş yapılabilir. Bu şekilde yüksek verimlilik elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri