Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
4.4.5.Ameliyat günü hastanın tüm çamaşırları çıkarılarak ameliyat önlüğü giydirilir, bonesi takılır. Hasta İç çamaşırını çıkarmak istemezse, tek kullanımlık iç çamaşırı giydirilir. Hasta bebek ise, badi, çorap ve battaniye ile ameliyathaneye teslim edileceği bilgisi ameliyathaneye verilir.
Ameliyathaneye ameliyathane forması ile girilir. 5.1.2. Bone, maske ve ameliyathane terliği giyme zorunludur. 5.1.3. Ameliyathane forma ve terlikleri yalnızca ameliyathanede kullanılır. Ameliyathane formaları her gün yıkanır. 5.1.4. Personel ameliyata girerken bilezik, künye, kolye gibi takılarını çıkartır.
Bu alanda zorunlu giyilmesi gereken ameliyathane giysileri ameliyat- hane formaları, kep/bone ve terliklerdir.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Hastalarımızda risk değerlendirmesinde en önemli faktörler eşlik eden hastalık olup olmaması ve yaştır. Günümüzde narkozdan uyanamama durumları görülmüyor. Anestezi geri dönüştürülebilir bir durum olduğu için verilen ilaçların kesilmesi durumunda beyin tekrar eski fonksiyonlarını kazanıyor.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Önlük giyilir: Önlüğün, açık olan kısmı öne gelecek şekilde giyilir. Önlüğün üzerindeki kollar ve bacaklar doğru yerleştirilir. Önlük, rahatça hareket edilmesini sağlayacak kadar geniş olmalıdır. Bel bağcıkları bağlanır: Önlüğün bel kısmında bulunan bağcıklar arkada düğümlenerek bağlanır.
AMELİYAT GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE
Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Bunun için genellikle 6-8 saatlik açlık süresi uygundur. Berrak içecekler (şekersiz çay ve su gibi) ameliyattan 2 saat öncesine kadar ilaç vb. almak için içilebilir. Eğer her şeye rağmen bu zaman içerisinde bir şeyler yiyip içtiyseniz bunu mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.
Hemşireniz sizden ameliyat kıyafetlerini giymenizi ve bir saç bonesi takmanızı isteyecektir. Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir.
Göz yorgunluğu: Beyaz renk parlak ve yansıtıcıdır. Ameliyathane gibi uzun süreli çalışma gerektiren ortamlarda, beyaz renk göz yorgunluğuna ve göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Kontrast: Ameliyathane ortamında görüntüleme cihazları, monitörler ve diğer cihazlar gibi teknik ekipmanlar bulunabilir.
Hastayı operasyon sürecine hazırlamak ve operasyon sahasını patojen mikroorganizmalardan korumak ve steril saha devamını sağlamak . Operasyon bölgesinin steril örtülmesi işlemlerini kapsar.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Gelişen yeni sisteme göre şu zamanda kullanılan anestezi içerikli ilaçların vücuttan tamamen atılması için verilen süre 6 ay olacaksa çok fazla olduğu bilinmektedir. Şu zamanda anestezi ilacı almış bir birey hemen günlük yaşantısına geri dönebilmektedir.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Kırmızı rengin bol bulunduğu ameliyat süreçleri esnasında, kırmızının karşıtı olan yeşil ve mavi tonlarını giymek oldukça başarılı bir fikir. Ayrıca doktorların ameliyat süresi boyunca gözlerinde oluşan yorgunluğun azalmasında böylece oluşabilecek hataların en aza indirimesinde büyük katkı sağlamıştır.
Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim? Ameliyattan bir gün sonra hastalarımıza akşam duş almalarını öneriyoruz. Sonrasında herhangi bir pansuman yapılmasına gerek olmamaktadır. Cildi dikerken kullandığımız dikiş materyali eriyebilir özellikte olduğundan cilt dikişlerinin aldırılmasına da gerek olmamaktadır.
Ancak bu ilaçların ve narkozun uzun süreli adet gecikmesine ya da adet düzensizliğine neden olmadığı bilinir. Fakat ameliyat stresi kadında hormonları etkileyen bir unsurdur. Bu ameliyattan sonra 1-2 ay kadar adet gecikmesine neden olabilir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Engel olan bir süreç bulunmadığı gibi jinekolojik alanlardaki hekimlerin ise bu konuda herhangi bir risk, kanama artışı yaşatması gibi sorun olmadığının bilgisini paylaşmıştır. Genel itibariyle “adetliyken ameliyat olunur mu” konusunda evet yanıtını verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri