SİVİLCE (Akne Vulgaris) Sivilce ya da yaygın isimlendirilmesi ile ergenlik sivilcesi yağ üreten bezlerin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi bir hastalığıdır. Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller, tedavi edilmediğinde de izlerle kendini gösterir. Çoğunlukla ergenlik çağında başlar.
Yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları akne vulgaris üzerinde belirleyicidir. İşlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi ve hazır gıdalar sivilce oluşumunu arttıran faktörlerdir. Stres, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk bile akne sebepleri arasında yer alır.Hijyene yeterince dikkat edilmemesi bile sebep teşkil eder.
Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik problem olan sivilce (akne vulgaris) tedavi edilebilen bir hastalıktır.
nemlendirici, güneş koruyucu krem ve tedavi amacıyla antibiyotikli ve soyucu özellikte kremler) yeterli olur. Aknenin şiddeti arttıkça 2-3 aylık bir süre boyunca oral antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Nodülokistik aknede ise A vitamini türevi ilaçlar (oral izotretinoin) kullanılabilir.
Akne vulgaris sadece ergenlik yaşlarında olup geçen bir hastalık değildir. Adolesan veya geç dönem aknesi dediğimiz tipinde 35 yaşından sonra başlayabilir ve kadınlarda bazen menapoz dönemine kadar sürebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar. Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır. Akne bir deri hastalığıdır.Tedavisi dermatoloji uzmanlık alanına girer. İlaç tedavisi kişiye özeldir.
Bu nedenle bu besinlerden uzak durmalısın. İşte o besinler; sofra şekeri, esmer şeker, beyaz ekmek, beyaz unla yapılmış hamur işleri, makarna, pirinç, patates, şekerli atıştırmalıklar- içecekler ve gazlı içecekler.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Akne vulgaris'in etyopatogenezinde rol alan en önemli infeksiyöz etken Propionibacterium acnes'tir (1).
Akne, gözeneklerin tıkanması ve iltihap sonucunda kırmızı sivilcelerin ortaya çıkmasıdır. Akne sorunu daha geniş çaplı bir sorundur ve sık sık tekrarlama eğilimi gösterir. Sivilce ise aknenin semptomlarından biridir. Eğer cildinde tek tük, bağımsız sivilceler çıkıyorsa bunlar için akne sorunundan bahsedilemez.
Su içmek sivilce/akne oluşumunun önüne geçer ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur) Yağlı beslenmemek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemekte olduğundan uykuyu iyi almış olmak. Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Bir tür hormonun aşırı aktivitesi (androjenler) Cİildin fazla yağ üretmesi. Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler. Sivilce sıkma, tahriş
Sivilce (akne) patlatmak, şişmiş bir gözenek veya kabuk tutmuş bir durumdan çok daha ciddi ve uzun vadeli etkilere neden olabilir. Ayrıca, sivilce (akne) izi oluşma olasılığını artırmanın en kesin yoludur. Her cilt zedelenmesinde, cilt iyileşirken doku kaybetme olasılığı yaşar.
Yaban mersini, böğürtlen ve ahududu tüketmek cildinizdeki sivilceleri yok edecektir.
Cilt temizliği önemlidir ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir. Jel kıvamındaki temizleyiciler ciltten kolayca arındığı için daha güvenlidir.
Karbonat ve limon suyunu karıştıp sivilceleriniz üzerine uygulayın. Cildiniz üzerinde 10 dakikadan fazla bekletmeyin. Hafifçe masaj yaparak soğuk su ile durulayın. 3 hafta boyunca haftada 1-2 kez uygulayın. Bal ve limon antibakteriyel olarak çalışırken, süt cildi temizlemeye ve cildi rahatlatmaya yardımcı olur.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Evet, süt ve süt ürünleri sivilce yapabilir. Peki süt ürünleri derken neyi kastediyoruz? Peynir, yoğurt, süt ürünleri içeren çikolata ve paketli gıdalar, süt içeren kekler ve pastahane ürünleri, kefir, ayran, krema, tereyağı ve labne. Kısaca içinde süt olan her şey sivilce yapma eğiliminde.
Kekik yağı, biberiye yağı, jojoba yağı, kuşburnu yağı, kadife çiçeği yağı… Bu yağların her biri sivilce lekelerinizi en kısa sürede yok edecek özelliğe sahipler. Bu yüzden de cildinizi temizleyin ve bu yağları kullanın. Ardından cildinizi nemlendirin.
Ergenlik çağında yüzde 80-90 oranında görülen akne, erişkinlerin yaklaşık 12-14'ünde iyileşmeyerek sorun yaratır. Bu sorunlar sosyal ve psikolojik boyutlar taşır. Aileler ergenlik sivilcesidir geçer deyip hastalığın tedavisini erteleyebilir. Ancak zamanında tedavi edilmeyen akne uzun yıllar kalıcı izler bırakabilir.
Bu dönemde şikayetler aşırı olursa, doktorunuzun önereceği yardımcı dermatokozmetik ürünler, komedon temizliği ve ilaçlar ile bu dönem rahatça atlatılabilir. Cilt genellikle 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar. Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri