Akıntıya kürek çekmek geçekleşmeyeceği bir iş için çaba sarf edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Akıntı bir kuvveti temsil ederken kürek çekmek de verilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.
akıntıya karşı kürek çekmek, güçlüklere karşı çabalamak.
Boşa kürek çekmek, sonuçsuz kalacak bir şey için uğraşmak anlamına gelir. Bu deyim genellikle heveslerinin peşinde koşan insanların uğruna mücadele verdikleri şeyleri tanımlamak için kullanılır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
"Omuz vermek" deyimi, bir kişinin bir başkasına destek olması, yardım etmesi ya da zor bir işte ona yardımcı olması anlamında kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüzü gülmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
[1]bir yerde tedirginlik duymak.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Maymunlar, doğada çabuk hareket eden ve bir dalından diğerine atlayarak farklı meyveler arayan hayvanlar oldukları için, insanlarda sürekli farklı istekler peşinde koşan ve kararsız bir iştaha sahip olma durumunu tanımlamak için bu deyim mecazi olarak kullanılır.
"Burnunu sokmak" deyimi bir kişinin, ilgilisi olmayan, dahil olmaması gereken veya hoş karşılanmayacak bir işe, konuya veya duruma karışmasını anlatır.
"Tereyağından kıl çeker gibi" deyimi, bir işin çok kolay ve sorunsuz bir şekilde yapıldığını ifade eder. Bu ifade genellikle, beceri veya ustalık gerektiren bir işin hiç zorlanmadan, pürüzsüz ve hızlı bir şekilde tamamlandığını belirtmek için kullanılır.
2. Tüylerini veya kabuğunu gidermek için aleve tutmak: “Tavuğu ütülemek.” ► Ütülemek fiiliyle deyim: Kafa ütülemek.
İçi sızlamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Primatların kökenleri 80 ila 55 milyon yıl önce tropikal ormanların ağaçlarında yaşamaya adapte olmaya başlayana küçük kara memelilerinden gelir.
Büyüklüklerine göre maymunlar
Kuyruksuz 14–16 cm boyunda ve 120 gram ağırlığındadır. Bu tür Brezilya, Kolombiya ve Ekvador yağmur ormanlarındaki ağaç tepelerinde yaşamakta Mandril ise yaklaşık 1 m kadar büyüyebilirler ve yetişkinler 35 kg'a kadar çıkabilir.
Cüce Maymunu: Dünyada yaşayan en küçük maymun türüdür.
Kül Yutmak: Bu deyim, genellikle bir kişinin başkalarını aldatmak veya kandırmak için çok sakin ve masum görünmesini ifade eder.
"Bir Yaşına Daha Girmek" deyimi, Türkçede bir kişinin yaşını bir yıl daha ilerletmesi, doğum gününü kutlaması ve bir yaş daha alması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle kişinin yaşının bir yıl artmasını, yeni bir yaşa girmesini ve bu yeni yaşın başlangıcını ifade eder.
Deyim. 2. bütün gücünü kullanmak.
Alın teri dökmek, kazanç elde etmek için çalışmak ve başarı elde etmek için çaba sarf etmek demektir.
Burnunun dikine gitmek deyimi, insanların inadına kendi bildikleri doğrularla hareket etmeye çalışmaları ve asla söz dinlememeleri durumlarını tanımlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri